Støjforurening

Jeg blev vækket af lyden af motorsav i dag. Denne mandag tager jeg hul på den tredje uge af min sommerferie. Jeg har været i mit sommerhus i halvanden uge og er ved at være godt nede i tempo og sjælefred. Det var noget af et chok at blive vækket på den måde.

Larmen skyldtes, at genboen på den anden side af vejen skulle have trimmet sin ligusterhæk. Da jeg trak gardinet fra, kunne jeg se en mand med høreværn gå med en stor benzindrevet hækkeklipper.

Mads og jeg har altid brugt eldrevne haveredskaber. De har kunnet klare enhver opgave – selv sommerhushaven, som havde fået lov at gro uforstyrret i 4 år da vi overtog den i sin tid. Fra vores synspunkt er det derfor helt ude af proportioner at klippe en spinkel hæk som en ligusterhæk med et så kraftigt instrument. Det larmer så meget mere end en eldrevet hækkeklipper, og så er det slet ikke nødvendigt.

Denne oplevelse giver yderligere næring til en tanke, som Mads og jeg har haft mange gange her på det sidste; om man kunne begrænse støjforurening ved at forbyde redskaber, udstyr og køretøjer der larmer mere end nødvendigt. Altså, når behovet kan dækkes af et mindre støjende alternativ, kunne man så i grunden ikke forbyde de mere larmende maskiner?

Vi hører jo jævnligt om hvordan støjforurening koster liv hvert år, og det må næsten dække over at det er en belastning for mennesker at være udsat for støj. Var det så ikke værd at fjerne den unødvendige støj?

Til daglig bor vi op ad en større vej, der er ret befærdet. Der er en betydelig trafikstøj, men der er stor forskel på en almindelig personbil og f.x. visse motorcykler. Vi bliver tit irriteret over motorcyklers larm, for vi ved at det ikke er nødvendigt, at de larmer så meget. Der findes motorcykler der larmer mindre, men kan det samme. Det samme gælder knallerter, hvor dem der kører på el larmer væsentligt mindre end dem der kører på benzin.

Helt grotesk bliver det, når bilproducenter indbygger mere lyd i bilerne. Af og til oplever vi at der kommer dyre biler forbi, som pludselig siger ‘bang’ som et skud – det lyder lidt ligesom den lille eksplosion en motorcykel kan have udstødningsrøret. Det er ikke fordi at det er en dårlig motor der er i bilen, det er fordi der er tilføjet en knap, hvor man kan tænde og slukke for den ekstra lyd.

I denne Corona-sommer har der også været mange historier om larm i bolig- og sommerhuskvarterer fra mennesker som fester udendørs. Angiveligt skulle det ske som kompensation for de aflyste musikfestivaller. Der nævnes tit en transportabel højttaler ved navn Soundbox, som kan spille med lige så mange decibel som en motorsav kan larme.

Jeg synes det har taget overhånd med larm i det offentlige rum, og jeg mener at der nemt kan lovgives om mange af støjkilderne. Jeg synes der bør være grænseværdier for hvor højt transportmidler, haveredskaber og højttalere må larme. Grænsen skal angive hvornår et produkt må sælges i Danmark, og skal også anvise hvornår udstyret kan konfiskeres. Musik udendørs er vist stadig ulovligt, men der er sket et skred i holdningen til udendørs musik. Jeg mener at man skal håndhæve forbuddet.

Jeg har hørt, at man i Barcelona har sat en mekanisme på gadelygterne, så de blinker hvis der bliver larmet for meget. Jeg er ikke sikker på at det vil virke i Danmark, det har nok også nogle utilsigtede bivirkninger. Men tanken om at slå konsekvent ned på støj kan jeg godt lide. Det er på tide at droppe den konfliktsky tilgang og stille krav til hinanden også på dette område.

Lignende indlæg:


Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.