Det er snyd

Jeg har kørt på el-cykel i forbindelse med min daglige transport i 9 år. Lige siden starten har jeg jævnligt fået bemærkninger om at jeg snyder, når jeg bruger el-cykel. Det er ofte når jeg sidder på cyklen og overhaler nogen af hankøn. Selv på min arbejdsplads kan kolleger (også dem der selv kører i bil til arbejde) sige til mig at jeg snyder.

Hvem jeg snyder, og hvilken konkurrence vi deltager i fremgår ikke. I situationen med overhaling virker det som om mændene føler, at vi er del af et løb, hvor det handler om at komme først. Nogle gange hører jeg argumenter om, at man snyder sig selv, fordi man ikke får lige så meget motion på en el-cykel, som på en almindelig cykel.

Jeg har 23 km. til arbejde. På udturen er det mest ned ad bakke, og på hjemturen mest op ad bakke. Hvis der er modvind er det ekstra hårdt. Jeg føler jeg bruger min krop godt og grundigt, og selvom jeg er vant til denne distance er jeg meget træt hver aften. Når ugen er gået er jeg så tung og øm i mine lår, at det kræver en weekend at føle sig frisk igen. Jeg ville aldrig få cyklet de 46 km. om dagen på en almindelig cykel.

De sidste par dage har jeg brugt mit pulsur til at måle mit kalorieforbrug på elcykel-turen til og fra arbejde. Det har jeg gjort før. Dengang jeg cyklede 10 km. mellem Virum og Hellerup svarede kalorieforbræningen på ugebasis til ca. 3 spinningtimer, hvilket ville være en normal mængde træning hvis jeg skulle bruge motionscenter i stedet.

Turen jeg har i dag fra Birkerød til Østerbro målte jeg til kaloriemæssigt at svare til en god bid mere end en spinningtime hver eneste dag – altså 5-6 spinningtimer om ugen. Det er en motionsmængde jeg ret sikkert ikke ville få, hvis jeg skulle have min motion i et motionscenter.

Jeg el-cykler alle hverdage året rundt. Der er ca. 5-10 dage om året, hvor jeg ikke cykler, fordi jeg skal noget efter arbejde, eller hvis det er farligt vejr. Sidstnævnte handler mest om vindstyrker af stormstyrke – sne og is kan jeg normalt klare med de pigdæk jeg sætter på om vinteren.

Alt i alt føler jeg absolut ikke at jeg snyder mig selv. Jeg synes faktisk det er ret sejt at sætte sig op på den cykel i alt slags vejr året rundt – det kender jeg mange mennesker der ikke kan gennemføre. Tallene for kalorieforbruget peger på at jeg får ret meget motion ud af konceptet med at el-cykle på arbejde. Det er faktisk lige før jeg at jeg tænker på, om det er FOR meget motion, set i relation til træthed og appetit.

Der er mange holdninger til motion og hvad der er rigtigt, forkert, sundt og livsforlængende. Målingen med pulsuret er resultatet af moderat intensitet og et højt tidsforbrug. Højere intensitet på kortere tid har givetvis en anden effekt på muskler, hjerte, lungefunktion mv. selv ved samme kalorieforbrug.

Der er en tendens i tiden til at dyrke hårdere og mere intens motion. Mange mener, at man skal have høj puls for at det duer til noget, og ekstreme sportsgrene som marathon og Iron Man er nu om dage et mål for helt almindelige mennesker. Set i den kontekst falder min indsats noget til jorden.

Men jeg har taget et valg om at el-cykling er min måde at få motion på. Jeg er ikke nervøs for at jeg bruger min krop forkert. Det har aldrig føltes rigtigt for mig at træne med hjertet helt oppe i halsen og blodsmag i munden. Dette her fungerer for mig, og der er en stor styrke i at få motionen rutinemæssigt integreret i hverdagen. Som bonus får jeg en god udnyttelse af min transporttid, og jeg har mulighed for at bo i en afstand til København, hvor husene er til at betale. Jeg slipper for at være sild-i-tønde i offentlige transportmidler og jeg skal ikke spilde tid i bilkøer. Jeg kommer ud og får frisk luft og naturoplevelser hver dag og forbrænder en masse kalorier samtidig. Økonomisk er det billigere at cykle end at tage både tog og bil, og der er også et lille bidrag til miljøet ved at tage cyklen.

Ved nærmere eftertanke synes jeg egentlig der er mange der der snyder sig selv og andre, ved at ikke at køre på el-cykel.

Og så vil jeg ærlig talt blæse på, om mandlige cyklister føler deres ære gået for nær ved at blive overhalet af mig.

Lignende indlæg:


7 kommentarer

 • Mette

  21. oktober 2015

  Hej Trine,

  Jeg blev inspireret af dit indlæg (omend det er et par måneder gammelt) og har netop købt denne cykel (https://www.smartcykler.dk/batavus-diva-e-go-rb7-2015-dame), som jeg glæder mig til at prøve!

  Så jeg melder mig nu ind i “snyde” klubben 🙂

  Mette

  Svar
  • Trine Louise

   27. oktober 2015

   Hej Mette.
   Tak for din kommentar – og stort velkommen i klubben 🙂
   Jeg håber du får rigtig stor glæde af din nye Batavus el-cykel – tillykke med den!
   Mvh. Trine

   Svar
 • Nick

  6. maj 2017

  Tror du ikke at det er for sjov at man siger til dig at du snyder ?

  Jeg tror ikke det skal tages så alvorligt.

  Svar
  • Trine Louise

   15. maj 2017

   Hej Nick. Jo, jeg tror ikke at det er så alvorligt ment, men når man har hørt det tilpas mange gange så bliver det lidt irriterende.

   Svar
 • Nick

  19. september 2017

  Jeg overvejer selv at købe en Elcykel. Men jeg ved ikke rigtig om jeg tør, fordi jeg har fem forskellige arbejdssteder den der ligger tættest på er 34 km væk og den der er længst væk er 40 km væk. Men jeg er fristet alligevel. Har du er en fornemmelse af hvor mange kilometer i timen i gennemsnit det giver at køre på en elcykel frem for en traditionel ?

  Svar
  • Trine Louise

   23. september 2017

   Hej Nick. El-cyklens motor hjælper med op til 25 km/t. Hvor meget den effektive hastighed er afhænger både af hvor meget du som rytter tramper og så selvfølgelig rutens beskaffenhed. Da jeg cyklede Birkerød – Østerbro gennem Gentofte, med mange lyskryds, kørte jeg ca. 22 km/t i gennemsnit. Nu hvor jeg kører almindelig cykel på en anden type strækning kører jeg ca. 15 km/t. Hvis du skal el-cykle til forskellige destinationer skal du nok huske at tænke batterikapacitet og mulighed for at lade op mens du er på stedet – det tager jo nogle timer før batteriet er fyldt igen.

   Svar
 • Svend Møller

  17. februar 2018

  Det er bare så fedt med elcykel. Har 45 km cykel og kørt 29 km i snit. Dejligt at tænke på meget mindre forurening ved at cykle. En humpel rugbrød og 1 kW så har jeg kørt 60 km. Vh Svend

  Svar

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.