En træterrasse

Da vi købte vores sommerhus i 2009 vidste vi faktisk ikke at der var en terrasse. Huset og i særdeleshed haven havde stået uden vedligeholdelse i adskillige år, og alting var groet til – inklusive terrassen. Da vi overtog sommerhuset var der en ca. 1 meter høj bevoksning der dækkede det, der viste sig at være en fliseterrasse på 35 kvm.

Siden har vi kæmpet med at få terrassen brugbar. I første omgang fik vi selvfølgelig fjernet bevoksning og jord, så vi kunne se fliserne. Siden har vi bekæmpet ukrudt og mos med mange forskellige metoder. Til sidst tog vi alle fliserne op, fjernede et kæmpe rodned, lagde ukrudtsdug og derefter fliserne på igen.

Den løsning var holdbar i nogle år, men vi kunne ikke arbejde os udenom det faktum at fliserne nu var meget gamle, nedbrudte i overfladerne og derfor næsten umulige at vedligeholde. Måske var de helt tilbage fra husets fødsel i 1960’erne. Når vi er i sommerhus vil vi helst bruge tiden på at slappe af, og vi har jo også rigeligt med vedligeholdelse i vores helårshus. Men vi måtte indse, at det var tid til at gøre noget ved den terrasse.

Det mest ligetil ville være at lægge nye fliser. Der lå helt almindelige 40 x 40 cm. fliser, som man kan få i ethvert byggemarked. Ulempen er at det er meget tungt arbejde at lægge fliser, og problemerne med ukrudt og belægninger vil komme igen efter relativt kort tid.

Et alternativ er en træterrasse. Sådan en havde vi i rækkehuset i Virum, og den var vi glad for. Først og fremmest er det en rar overflade at gå på, også i bare tæer eller strømpesokker. Overfladen bliver hverken for kold eller for varm. Pga. mellemrummene mellem brædderne ophober der sig ikke så nemt skidt på terrassen, så der er faktisk ikke så meget vedligeholdelse. Den skal olieres en gang om året, og så skal man feje efter behov.

Vi regnede lidt på det, og fandt ud af at en træterrasse ville blive lidt dyrere end at lægge nye fliser, og det ville nok også tage længere tid at lave. Husbond havde dog mere lyst til at arbejde med træ end med de tunge fliser, og jeg synes godt om fordelene ved træterrassen, så det blev beslutningen.

Det tog 5 dage af påskeferien at få lavet træterrassen, og det blev en ret hård opgave, men også et meget tilfredsstillende resultat.

Vi arbejdede ret struktureret med projektet. I god tid før påskeferien beregnede husbond præcis hvad vi skulle bruge af materialer, og de lange terrassebrædder fik vi leveret direkte til adressen i Gilleleje. De øvrige materialer kørte vi ud efter en af de første dage, og vi vidste præcis hvor mange skruer, beslag og lægter vi skulle bruge. Vi sørgede også for at få købt ind til mange dage, så vi ikke skulle bruge tid på at køre i supermarkedet midt i arbejdet.

Det arbejde husbond havde lavet for år tilbage med at lægge ukrudsdug under fliserne viste sig at være en gevinst nu. Da vi fjernede de gamle fliser og ukrudsdugen, lå der fint, fint grus uden plantedele eller andet – det var lige til at gå til. Vi gravede nogle cm. af, så det passede med niveauet, og vi skar græskanten godt tilbage. Derefter var vi klar til at opbygge.

De første dages arbejde var det hovedsagelig husbond der udførte. Jeg tog mig så af at sørge for infrastruktur: måltider, snacks, drikkevarer samt at holde brændeovnen (vores primære opvarmningskilde i sommerhuset) kørende og oplade gadgets.

Jeg havde egentlig en opfattelse af, at vores skruemaskiner var lidt for tunge til mig – når jeg har prøvet dem til indendørs opgaver hjemme synes jeg ikke jeg er stærk nok i hånd og arm til at holde dem stille, og vi har faktisk købt en lille nem én til mit brug. Men da der lidt senere i arbejdet med terrassen opstod noget masseproduktion af skelet og senere montering af terrassebrædder, fandt vi ud af at jeg godt kunne skrue skruer i. Så jeg fik også lejlighed til at være lidt med.

En enkelt dag var vejret for dårligt til at arbejde med elektisk værktøj, så vi tog en hviledag midtvejs. Skærtorsdag kunne alt forarbejdet krones med en masse flotte terrassebrædder, og lidt før kl. 20 stod terrassen færdig i aftensolen. Før og efter-billedet ser sådan ud:

Terrasse før og efter

Det har været en god proces, også selvom det har været hårdt arbejde for husbond og hele team’et. Vi har nu en flot og meget anvendelig terrasse, og vi glæder os usigeligt til sommerferien, hvor det bliver skønt at kunne smutte ud og ind i bare tæer, strømpesokker eller hjemmesko afhængig af temperaturen uden at tænke over om man tager skidt eller fugt med ind. Derudover har vi fået os en række erfaringer, som vi nok kan bruge hjemme, hvor vi muligvis vil etablere en træterrasse i forbindelse med tilbygningen.

Lignende indlæg:


Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.