Bjørnedrab i Homnabo

Jeg har en veludviklet retfærdighedssans, og det kan fylde ret meget hos mig, hvis jeg oplever noget jeg synes er uretfærdigt. Det gælder både ting der sker for mig selv, men så sandelig også ting der sker for andre. I den forgangne weekend har jeg være meget oprevet over en historie i pressen.

Historien foregår i Homnabo, Sverige. En ældre mand tager ud at fiske. Her opdager han en hun-bjørn med en unge, som står og spiser af et elg-kadaver. Han er straks klar over at det er en farlig situation, og fjerner sig fra stedet. Bjørnemor sætter efter ham, og han slipper derfra med skrammer på skulder og øre. Han er selv i stand til komme på sygehuset.

Det der oprører mig så meget er, at det svenske politi efterfølgende beslutter, at den pågældende bjørn skal skydes. Og da hun har 3 unger, som ikke vil kunne klare sig alene, skyder svenske jægere i alt 4 bjørne på grund af denne episode. Begrundelsen var, at bjørnen nu havde bevist at den var farlig for mennesker.

Jeg må sige, at jeg er dybt rystet over at bjørnene måtte lade livet. Manden slap levende fra episoden, hvilket han nok skal prise sig lykkeligt for. Den akutte krise var afværget. Hvorfor så dræbe bjørnemor og 3 unger? Det kan vel næppe komme bag på svenskere, der bor i et land hvor bjørne lever naturligt, at bjørne er farlige for mennesker. Med ovenstående argument kunne man jo udrydde alle bjørne i landet – alle ved at det er helt naturlig og normal bjørneadfærd, det der er sket.

Da jeg læste historien kunne jeg ikke tro mine egne øjne. Jeg begyndte at lede efter artikler i svenske medier for at få flere detaljer. De skrev kun om hvordan den 80-årige mand havde det. Der var ingen der stillede spørgsmålstegn ved beslutningen om at dræbe hele bjørnefamilien.

Det virker som om at svenskerne lægger størst vægt på, at det er sikkert for mennesker at færdes i den svenske natur. Jeg er helt uenig. I et land hvor der lever store rovdyr vil det altid være forbundet med en vis risiko at færdes i naturen. Det er en falsk tryghed man forsøger at skabe når man skyder dyr der har været i kontakt med mennesker. Det kan ikke være rigtigt at mennesker skal have førsteret til samtlige kvadratmeter af Sverige. Der må også være plads til dyrene på deres betingelser – det er trods alt et ret stort land.

Lignende indlæg:


Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.