Farligt vejr

I øjeblikket hærger voldsomt vejr Storbritannien. Da min kusine i Irland fik strøm via en generator i går, havde hun og hendes hunde og heste været uden strøm i 3 døgn. Resten af Europa har også været hærget af ekstremt vejr, og her i lille Danmark har vi i denne vinter haft 2 storme som lammede store dele af samfundet.

Der er ingen tvivl om at der er en øget tendens til farligt vejr. Skybrud og vindstyrker slår rekorder igen og igen. Væltede træer og oversvømmelser lammer trafik og ødelægger boliger. Vi hører om adskillige dræbte i udlandet, og også i Danmark har vi mistet borgere til farligt vejr det seneste år. Det er selvsagt en kæmpe udfordring for vores samfund at håndtere følgevirkninger og skader efter disse vejrfænomener.

Et af aspekterne af denne problematik er det, at den halvdel af befolkningen der går på arbejde hver dag faktisk er tvunget ud i vejret uanset hvor slemt det er.

Det kan være svært at komme på arbejde i farligt vejr hvad enten man til fods, på cykel eller i bil. Sidste udvej er ofte den offentlig transport, men både sne, storm og vand kan umuliggøre alle transportformer. Ved stormen Bodil stoppede DSB faktisk togdriften allerede før stormen tog til.

Sådan som arbejdsmarkedet er reguleret i dag, er det arbejdsgiveren uvedkommende hvordan medarbejderen kommer hen til arbejdspladsen, også hvis det besværligt pga. orkan, snestorm, oversvømmelse eller andet farligt vejr.

I radioen kan man i situationer med farligt vejr høre advarsler fra politiet. Der er forskellige grader af advarslerne. Man kan høre formuleringerne ‘fraråder unødig udkørsel’ og ‘fraråder al udkørsel’. Det er kun i sidstnævnte tilfælde at man uden risiko for fyring kan blive hjemme. I så tilfælde skal man aftale en fridag for egen regning, dvs. at man bruger en feriedag, noget afspadsering eller bliver trukket i løn. For dem der har mulighed for at arbejde hjemme, kan det også være en løsning, men det er dog ikke alle der har den mulighed.

Det virker som om at dette regelsæt slet ikke tager hensyn til det ekstreme vejr vi er begyndt at få. Jeg tror man er nødt til at se lidt længere frem. Hvad hvis infrastrukturen bryder så meget ned som i Irland, hvor elektriciteten afbrydes? Måske mobilnettet og telefonnettet påvirkes, så man ikke kan ringe til sin arbejdsgiver og lave aftaler – og ej heller arbejde hjemmefra, da en PC som bekendt behøver strøm. Kan det være meningen at medarbejdere skal risikere at blive fyret for ulovligt fravær under sådanne omstændigheder?

Dsse regler skal have et eftersyn. Jeg frygter at flere danskere kommer til skade eller dør i farligt vejr, fordi de kæmper sig på arbejde af frygt for fyring eller at blive trukket i løn. Vi ser jo igen og igen hvordan det er svært for den enkelte at vurdere hvor farligt vejret er, bare se hvor mange der kører på sommerdæk i snevejr. Pengepungen får altså nogle gange lov til at sejre over fornuft og fysisk sikkerhed hos danskerne. Hvis der er et område hvor det er relevant med statslig indgriben, så er det da når det drejer sig om helt basal sikkerhed for borgerne.

 

Lignende indlæg:


Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.