Anmeldelse af Topbike 7-gears damecykel

Johnny fra Toprobot er blevet cykelimportør og har fået fremstillet sine egen el-cykel. Hans erfaringer fra mange år som forhandler af Lifebike og Egobike har givet ham lyst til at designe sin helt egen el-cykel, og jeg har fået lov til at teste et af de allerførste eksemplarer. I sidste uge skiftede jeg derfor min Cube ud med en Topbike, og jeg bringer her min anmeldelse af cyklen.

Første indtryk

Topbike er en klassisk forhjuls-trukket el-cykel med indvendige gear og oprejst siddestilling. Cyklen har hvid lakering med grønt logo/brandnavn. El-systemet er 36 V og leveres med et batteri på hele 20 AH, som derfor er noget større end de batterier jeg ellers kender. Der er kommet 2 håndbremser på denne model foruden fodbremsen.

Johnny har lagt vægt på bedre kvalitet af materialer på en lang række af cyklens dele, og cyklen fremstår nydelig med f.eks. aluminiumsskærme, frakkeskåner mv. Eneste område der faldt igennem var el-cyklens display; på den model jeg testede var det kraftigt ridset som følge af en transportskade, og plasten virkede som en ret ringe kvalitet. Den så dog ud til at være godt forsejlet for vandtæthed. Og så var min mand, der er elektronik-tekniker af uddannelse, ikke imponeret af dynamolygten, hvor ledningerne sad så de lavede kortslutning – han måtte lidt rette lidt på dem før jeg kunne komme til at cykle med lys på.

Hele cyklen er ret harmonisk og har en god balance. Sadlen er til den bløde side og giver en følelse af ‘sofacykel’ samme med den oprejste kørestilling. Og så har den en virkelig god ringklokke – vigtigt når man cykelpendler i myldretid!

Motor og batteri

Topbike leveres som nævnt med et 20 AH-batteri, hvilket er en virkelig stor størrelse. Jeg kunne køre til og fra arbejde 2 dage i træk på samme opladning, i alt ca. 70 km. Derefter viste batteriindikatoren at der stadig var langt over halvdelen tilbage. Her er et batteri der kan klare rigtig lange ture og på længere sigt vil kunne klare både ud og hjemtur på de fleste pendlerture, selvom det bliver ældre og slidt og i vinterkulde.

Motoren er ret kraftig. Denne testmodel havde faktisk ikke fået sat hastighedsbegrænsningen til, så motoren stoppede ikke ved de 25 km/t som den danske lovgivning kræver (det er en indstilling man laver elektronisk på cyklens computer). Jeg kørte derfor med næsten 30 km/t. på arbejde – en hastighed jeg lige skulle vænne mig til, men for en erfaren el-cyklist som mig var det egentlig dejligt ikke at blive begrænset, og jeg var da også lidt hurtigere på arbejde end jeg plejer.

Desværre larmer Topbike når den accellererer på samme måde som Lifebike med en uharmonisk på samme tid hylende og raslende lyd. Jeg synes det var helt pinligt at larme sådan når lyset skiftede til grønt. Når cyklen når march-hastighed larmer den ikke længere.

Motoren slår til lidt senere end jeg er vant til fra andre el-cykler, så man skal lige træde tungt et par gange før man får motorhjælp. Til gengæld slår den også fra noget senere, hvilket gav et par potentielt farlige situationer, da jeg igennem mange år har vænnet mig til bare at køre i frihjul når jeg skal decelerere op mod et rødt lys el.l. Her fortsatte motoren i nogle sekunder, selvom pedalerne ikke drejede rundt, og jeg var nødt til at aktivere en af håndbremserne for at slukke for motoren og nedsætte farten så det passede til forholdene.

Konklusion

Topbike er et bud på en el-cykel fra den billige kategori, der er blevet opgraderet på en række punkter. Det er en kraftig cykel med 36V el-system. Jeg synes det er meget værdifuldt at cyklen har så stort et batteri, og at der er lagt vægt på forbedret kvalitet i cyklens dele. Især synes jeg det er vigtigt at der er kommet håndbremser på både for- og baghjul.

Et nyt batteri kommer ikke til at koste ret meget, skulle man få brug for det en dag, men selve cyklen placerer sig nu er i øverste ende af prisskalaen for de billige cykler med en pris på 12.995 kr. Den nærmer sig dermed mærke-cyklerne i prisleje, men finishen er der ikke helt endnu med den ret larmende motor, kvaliteten af display og dynamolygte.

Vurdering:  ★★★★☆ 

(Dette indlæg er lavet i samarbejde med Toprobot, reflekterer min egen mening og jeg har ikke modtaget honorar for at skrive indlægget)

Lignende indlæg:


7 kommentarer

 • Thea

  13. november 2013

  Hejsa
  Hvor er der meget info om el cykler herinde. Dejligt. Men ved du/I om man kan bytte sin gamle alm. cykel og få rabat nogen steder?? For jeg har dårlig knæ og vil gerne have en el cykel, der kan køre ca 25 km hver dag – i al slags vejr. 🙂 Den må gerne veje meget lidt. Nogen ideer? Og er det virkelig rigtig at man skal give 10.000 kr. (minimum) for en god el-cykel??
  Mange hilsner herfra og på forhånd tak for svar. 🙂

  Svar
  • Trine Louise

   13. november 2013

   Hej Thea.
   Jeg har ikke hørt om nogen steder der kører med sådan en bytte-ordning som man kender fra bil-markedet.
   Jeg kender ikke hele el-cykelmarkedet, men jeg ved da at man af og til kan få el-cykler til mindre end 10.000 kr. i f.eks. Kvickly og T. Hansen. Det er dog ikke specielt lette cykler, og heller ikke af den højeste kvalitet man kan finde. Problemet kan være at få service, bla. få dem repareret eller at kunne få et nyt batteri nogle år efter. Måske det var en idé at kigge i Den Blå Avis efter en brugt el-cykel hvis dit budget ikke er så stort?

   Svar
 • Trine Louise

  29. januar 2014

  Johnny fra Toprobot fortæller mig, at han efter en indkøringsperiode har fået den tilbagemelding fra sine kunder, at de hellere vil have lygter der kører over batteriet, end dynamolygte. Han vil derfor bygge modellen om, så de får nye for- og baglygter der automatisk tænder når man sætter nøglen i batteriet, og kører tilbud på Topbike lige for tiden.

  Svar
 • Svend

  17. februar 2016

  Har været glad for min lifebike , men efter 5 år stod motoren af , kunne ikke laves , derfor solgte jeg den til en cykelhandler for 500 kr

  Lifebike motor larmer når man starter, ligeledes skal man træde flere omgange på en lifebike før motoren tager ved

  Batteriet holdt i 5 år.

  Synes generelt at elcykler er alt for dyre da de jo ikke holder mange år som en alm. Cykel

  Svar
  • Trine Louise

   17. februar 2016

   Hej Svend.
   Tak for din kommentar. Jeg er enig med dig i at der er et dårligt forhold mellem pris og holdbarhed på el-cykler. I starten da de blev markedsført var der ingen der talte om at motorerne blev slidt, faktisk var der nogen der sagde det modsatte. Nu om dage har jeg lært at spørge ind til det når jeg ser på ny el-cykel. Den cykel jeg har i øjeblikket, Cube Touring Epo, kan man både skifte motor, computer og selvfølgelig batteri – så er levetiden jo noget bedre, men det koster stadig en del penge.
   Mvh. Trine

   Svar
 • Poul

  10. juli 2016

  Er forretningen i Lyngby ikke lukket.Så hvor er Johny fra Toprobot nu? Hvad med reservedele?

  Svar
  • Trine Louise

   15. juli 2016

   Hej Poul. Jeg har ikke haft kontakt med Johnny i noget tid, så jeg ved ikke præcis hvordan det forholder sig. Så vidt jeg kan se på hans hjemmeside, så er butikken i hvert fald kun åben efter aftale.

   Svar

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.