En typisk 5:2 fastedag

I dag er det præcis 4 måneder siden at jeg sprang ud i det – en ny livsstil med semi-faste 2 dage om ugen. Der er delte meninger om hvor lang tid det tager at forme en ny vane, og jeg ved da heller ikke helt om det er blevet en vane at semi-faste på linje med f.eks. at børste tænder. Men jeg har i hvert fald opbygget nogle faste mønstre omkring en almindelig fastedag, som gør det ret rutinepræget at gennemføre sådan en dag.

På hverdage spiller vores vække-musikanlæg kl. 5:50. Så står husbond op og går med hunden. Lidt over 6 står jeg op. Jeg stiller mad frem til hunden og går på badeværelset. Når jeg kommer ud derfra, er husbond og vovse kommet hjem igen, og det er tid til morgenmad. Normalt sidder husbond og jeg og spiser en skål surmælksprodukt sammen, mens vi snakker om hvad der skal ske i dag. På en fastedag drikker jeg bare et stort glas vand i stedet for. Jeg er ikke sulten om morgenen, så det føles ikke mærkeligt.

Ved 7-tiden hopper jeg på el-cyklen og kører på arbejde. Der er jeg ved 8-tiden. Det første jeg gør efter at have hængt overtøjet og tændt PC’en er at tage et krus te og fylde min vandflaske med frisk vand. Der er fade med frisk frugt i storkontoret, men på fastedage tager jeg ikke noget frugt.

Min afdeling plejer at spise frokost ved 12:30-tiden. Vores kantine drives af Meyers Kantiner, og der er altid sund og lækker mad efter tankerne om nordiske hverdagsmad. Jeg spiser som regel kød og grøntsager fra den varme buffet, men springer kulhydrat-tilbehøret over. Jeg supplerer med salat og evt. lidt fisk. De laver en fantastisk gravad laks, og den tager jeg en skive fuldkornsbrød til. På den måde kan jeg sammensætte et måltid på ca. 500 kcal., der mætter længe og er smagsmæssigt tilfredsstillende.

Glad og mæt sætter jeg mig tilbage på min plads og arbejder videre. Så spiser jeg ikke mere den dag. Jeg er mæt resten af eftermiddagen, og sørger bare for at drikke mere vand og te for ikke at dehydrere.

Når vi når til fyraften er det hjem igen på el-cyklen. Jeg har 16-17 km. hver vej. Når jeg har cyklet ud og hjem, har jeg forbrændt næsten det samme antal kcal. som jeg har indtaget. Jeg er hjemme omkring kl. 17.

Det er skønt at komme hjem til hunden, som så har været alene i næsten 10 timer. Hun byder som regel velkommen hjem med logrende hale, det er nok den bedste stund på dagen. Vi kæler og snakker, og nu skal hun ud og gå en god lang tur. Min mand og jeg skiftes til at tage gåturen, om torsdagen gør vi det oftest sammen. Det er ikke et problem for mig at gå 1½ time i skoven med hunden på en fastedag.

Jeg er som regel hjemme fra gåturen før kl. 19. Jeg laver mig et stort krus te og et stort glas vand eller danskvand, finder dagens ration af vitaminpiller, og slænger mig i sofaen, mens husbond går i køkkenet og laver mad til sig selv. Jeg kan godt mærke sult, men teen, vandet og pillerne fjerner det meste af den fysiske fornemmelse. Psykisk er jeg er helt indstillet på at jeg ikke skal have mere mad den dag, og det strejfer mig aldrig at ændre planer og spise et eller andet.

Hele pointen med at starte med 5:2-diæten var, at jeg gerne ville give mig selv 2 fri-aftener, hvor jeg ikke skulle bruge det halve af aftenen på at lave, spise og rydde op efter aftensmad. Jeg nyder at jeg bare kan se Aftenshowet, læse lokalavisen og sidde med min tablet uden at have pligter.

Før jeg ved af det, sidder husbond ved siden af mig i sofaen. Han nyder også fastedagene, fordi det er mere uformelt. Vi køber ind til 1 uge ad gangen, og tit forbereder vi maden, så han har nem mad på fastedagene. Det er enten noget med at lave en stor portion mad dagen før, så han kan spise af det på fastedagen, eller noget god færdigmad fra mit arbejde eller fryseren. Så han har næsten også en friaften på mine fastedage.

Når vi nærmer os sengetid kan jeg godt føle mig en smule svimmel, og mine fingre og tæer er tit kolde. Samtidig begynder jeg at føle mig glad og stolt over, at endnu en fastedag er gået godt. De første mange måneder fik jeg ofte ondt i hovedet på en fastedag. Det gør jeg ikke mere. Efter at jeg er begyndt at tage et par dybe vejrtrækninger når jeg mærker optræk til hovedpine, er problemet stort set væk. Jeg ved ikke om det handler om afspænding, men det virker tilsyneladende. Enkelte dage kan et par panodil eller kodimagnyl være nødvendige.

Nogle aftener er det mig der går aftenturen med hunden, og som regel kravler jeg tidligt i seng, glad og i godt humør. Efter de første par gange at have oplevet at sove meget let, sover jeg nu meget tungt natten efter en fastedag.

Næste morgen er jeg også lidt mere træt end normalt, men står op og føler mig godt tilpas. Jeg kan ikke lade være med at hoppe på vægten inden jeg går i bad, og ofte står der et nyt tal, der er mindre end sidst. Det er forskelligt hvor sulten jeg føler mig, men spiser min sædvanlige morgenmad; yoghurt. Op ad dagen kan jeg godt have tendens til at blive tidligere sulten op til måltiderne, men jeg har ikke lyst til at spise mere eller andet end jeg plejer.

Lignende indlæg:


Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.