Det bedste ved 5:2-diæten som slankekur

De fleste slankekure og livsstilsændringer involverer som regel, at man sætter sig ind i en teori (Stenalder, Atkins, LCHF, Dukan og hvad de nu ellers hedder alle sammen) og indretter sin kost efter nogle bestemte principper. Det betyder helt konkret, at man skal læse bøger eller på nettet om teorien, man skal købe anderledes ind, måske man skal lave mad efter opskrift eller konkrete forskrifter. Udover selve indsatsen med at spise et og holde sig fra noget andet, kommer man til at bruge en del mentale ressourcer på at tilvejebringe de rammer, der skal til for at man lever efter de nye principper.

Mange slankekure har også indvirkning på ens sociale liv. Ofte er man er nødt til at involvere dem man er sammen med i sin kur. Man er måske nødt til at spise noget andet en familien når man spiser sammen, og når man er ude på restaurant eller inviteret hjem til nogen kan man være nødt til at bede om specialbehandling.

Med 5:2 faste-diæt er der også nogen, der bruger meget krudt på at skabe de perfekte rammer. I England og USA er der udgivet adskillige opskriftsbøger, der giver deres bud på mættende måltider der lever op til de 500 kcal om dagen. På den danske Facebook-side kan man se, at der er mange der gør sig overvejelser om præcis hvordan de skal leve på ikke-fastedagene. Nogen overvejer at kombinere principperne, så de spiser efter en bestemt teori de dage de ikke faster.

Det gider jeg ikke. Jeg synes er den helt store styrke ved denne måde at spise på er, at man netop ikke er nødt til at gøre en masse anstalter for at passe ind. På fastedage spiser jeg 1 almindeligt måltid til frokost, og så skal jeg ellers ikke tænke mere over det den dag – jeg skal bare lade være med at spise mere. De andre dage lever jeg fuldstændig som jeg plejer og er vant til. Det er helt som ophavsmanden Michael Mosley lægger op til, og det virker for mig når det kommer til vægttab.

De 2 dage om ugen, hvor man spiser mindre, kan lægges hvornår det skal være. Med mindre man spiser ude alle ugens 7 dage, så påvirker 5:2-diæten ikke ens sociale liv. Man lægger selvfølgelig bare fastedagene på dage, hvor man ikke skal ud. For dem, hvor det er vigtigt at spise sammen med familien hver aften, kan man indrette fastedagene sådan, at man spiser sine daglige 500 kcal. ved aftensmåltidet.

Mennesker kan vænne sig til meget, også at spise efter bestemte principper og teorier. Jeg tror da også, at der er en del der synes det er et sjovt og spændende projekt at gå i gang med opskrifter og forskrifter osv. Men det kan ikke være alle, og dermed synes jeg at disse projekt-kure indebærer den klassiske risiko for at løbe sur i systemerne. Det er jo ikke for ingenting at 97% af alle, der går på slankekur, tager på igen.

Det er klart at det også kræver en vis mængde gå-på-mod og rygrad at gå i gang med 5:2 faste-diæten. Men indsatsen ligger primært i arbejdet med sig selv – at tåle at være sulten. Hvis man er motiveret for at lave en livsstilsændring, synes jeg det er et overkommeligt arbejde, når man ikke behøver at lave hele resten af sin hverdag om.

Lignende indlæg:


Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.