Cykelhandleres faglige stolthed

På listen over dårlig troværdighed hos forbrugerne står altid ejendomsmæglere og brugtvognsforhandlere. Jeg må sige, at for mit vedkommende er cykelhandlere også ret højt oppe på den liste. Interessant nok er der en direkte sammenhæng med hvor stor en investering der er tale om, og hvor nemt man kan føle sig dårligt behandlet.

Jeg har lige haft endnu en af disse store milepæls-agtige dage man husker tilbage på; dagen hvor man tager en ny anskaffelse i brug. Ligesom når man får nøglerne til sit nye hus eller bil, er det en stor dag når jeg får ny cykel. Efter mange overvejelser, hvor jeg har vejet for og imod, nøje overvejet specifikationer og regnet på hvad jeg kan og vil give for en ny cykel, vil jeg bare gerne nyde produktet.

Man skal dog ikke tro, at man kan gå ned til en cykelforhandler, begejstret køre dankortet igennem på et beløb på godt over 17.000 kr.  og så få en god oplevelse ud af det. Jeg tøjlede min begejstring, for jeg regnede ikke med at cykelhandleren kunne matche, hvor stort det er for mig. Og det var skam ikke helt problemfrit – heller ikke denne gang.

I butikken blev jeg betjent af 2 forskellige medarbejdere, hvilket gav forvirring i forhold til hvad jeg havde fået med. Jeg kunne ikke få en rigtig kvittering på købet, da forretningen var løbet tør for den slags blanketter, og de indstillede ikke cyklen til mig. Den højde sadlen havde da jeg prøvekørte den måtte være god nok, og styret så vi slet ikke på. Til gengæld havde de sat 2 beslag på, som jeg kom til at betale ekstra for, selvom det var aftalen at de ikke skulle på, da jeg havde det i forvejen hjemme. Da jeg tog den i brug kunne jeg mærke, at styret sad i en helt forkert vinkel og håndtagene sad skævt i forhold til hinanden. Og da jeg kom hjem viste det sig, at det var et alt for lille (og meget billigere) batteri der sad på cyklen, og der manglede en ledning til strømforsyningen.

Da jeg kom ud fra cykelhandleren med den nye cykel, mødtes jeg med Mads, som tog en omvej på sin cykeltur hjem fra arbejde. Han vil nemlig ikke have, at jeg kører på en cykel der kommer direkte fra forhandleren, før han har checket at hjulene sidder fast (!) og at han har spændt den efter. Det siger noget om, hvor mange dårlige erfaringer vi begge har med kvaliteten af service hos en cykelhandler. Jeg har selv tidligere cyklet hjem fra cykelhandler med en sadel der sad helt løst, og når man taler med andre om det, er der mange der har tilsvarende oplevelser. Det er både tekniske fejl og administrativt sløseri, og det gælder også i salgssitautionen og når man senere kommer for at få service på cyklen. De enkelte mekanikere er som regel meget flinke og søde, men de rammer som ledelsen laver om hele oplevelsen i butikken gør, at man føler sig som en irriterende klient mere end en værdsat kunde.

Man kan spekulere længe over, hvad det er der gør, at man har sådan en dårlig opleve hos den lokale cykelhandler. I en tid hvor man kan købe billige cykler i Kvickly/Bilka/T. Hansen, og dyrere cykler langt billigere i Tyskland, skulle man tro at det netop var service der kunne retfærdiggøre de lokale cykelhandleres eksistens. Dette at kunne gå ned til en håndværker, som kan sit fag, og få løst en opgave burde være det der gjorde forskellen fra om man køber cyklen online eller i en butik. Men der er tilsyneladende ikke den store faglige stolthed i det fag.

Jeg er sikker på, at hvis jeg havde bestilt min nye el-cykel i Tyskland, så havde forsendelsen indeholdt et korrekt batteri og ikke manglet ledninger. Tyskerne har styr på den slags ting, og de kontrollerer forsendelsen, det har vi oplevet igen og igen hjemme hos os. Nu var denne cykel sat så meget ned, at den var billigere end de priser jeg kunne finde i tyske netbutikker, men i mange tilfælde vil man kunne få en mere fejlfri leverance til en lavere pris. Når man alligevel selv skal justere styr og sadel, er det svært at se grunden til at vælge en butik i Danmark.

Men ikke desto mindre er der stadig mange cykelhandlere blandt alle de tomme butikslokaler i gadebilledet. Forretningerne ser ud til at trives, og der sælges stadig mange cykler i Danmark. Der stjæles også mange cykler, måske det hænger sammen? Måske har det også noget at gøre med den stigende travlhed og tab af færdigheder som samfundsudviklingen byder på – man ser og hører ofte at folk går til cykelhandleren for så simple ting som lapning af cyklen. Det er dog svært at tro at der er så mange penge i den slags arbejde, men mon ikke der er ret store avancer på salg af cykler i det hele taget? Der er jo også mange danske online cykel-butikker. Man må i hvert fald konstatere, at det tilsyneladende kan lade sig gøre at drive en cykelhandler-forretning i et marked med stor konkurrence uden at anstrenge sig særligt.

Nå, men jeg tog da bare lige til Vanløse en gang til for at få det jeg har betalt for, og der var heller ikke nogen problemer med at få det rigtige batteri. Jeg er også nødt til at komme til det første service efter 3 måneder, så jeg kan få en rigtig kvittering for cyklen. Men derefter tror jeg ikke de ser ret meget til mig, med mindre der kommer defekter som er dækket af garantien. Jeg er nemlig så heldig at bo sammen med een, der kan klare de fleste justeringer og reparationer på en cykel. Og ham stoler jeg ærlig talt en hel del mere på.

Lignende indlæg:


4 kommentarer

 • Ken

  25. oktober 2014

  Hej Trine Louise
  Faldt lige over din blog og dit indlæg her. Kan godt se at det er ved at være et halvgammelt indlæg, men synes aligevel at jeg vil “smide” en kommentar til dig. 🙂
  Lad mig starte med at fortælle dig at jeg er cykelsmed, og har egen butik i Århus.
  Det gør mig trist at høre sådan en historie, men må samtidigt erkende at du langt hen ad vejen har ret, jeg hører fra mange af mine kunder, at de har været ved den ene eller anden cykelhandler og har været igennem det samme, som du beskriver, eller værre.Og det er sku sørgeligt, for det er med til at give hele branchen et dårligt ry! Imidlertid er vi stadig nogle cykelsmede der har en faglig stolthed, nogle der sætter en ære i at udføre et godt stykke arbejde, som både vi er tilfredse med, og ikke mindst dig som kunde er tilfreds med. Og at sige at der tilsyneladne ikke er den store faglige stolthed i det fag, det rammer mig, og støder mig. Ikke hermed sagt at jeg ikke kan se det fra din side, for det kan jeg (desværre) kun alt for godt, da der er for mange i faget der ikke sætter samme ære i at udføre et gedigent stykke arbejde.
  Men jeg synes bare lige her, at jeg ville slå et slag for de af os, der rent faktisk kan lide vores fag, og virkelig gør en indsats for at levere et rigtig godt produkt til vores kunder. Og du har helt ret, i disse tider hvor du kan købe en cykel til ingen penge i Kvickly eller Bilka eller andre steder, eller væsentligt bedre cykler over nettet fra Tyskland til billigere penge end herhjemme, så er det vi skal levere, og være super gode til, service.
  Service er det vi skal kunne og det der retfærdiggøre at betale mere for den samme cykel. Og det er vi også stadig nogle stykker der også er gode til. Men kan godt høre at du har været noget uheldig der hvor du har været, og hvor er det ærgeligt, for det falder bare tilbage på dem selv, og i sidste ende på branchen, og det er trist.
  Nå men hvorom alt er, så håber jeg at du også får prøvet en cykelhandler med god service en dag. 🙂
  Det var det fra mig i denne omgang. god vind på cykelstien fremover..
  mange venlige hilsener fra Ken, cykelsmed i Århus.. 🙂

  Svar
  • Trine Louise

   25. oktober 2014

   Hej Ken.
   Mange tak for din fine kommentar. Når jeg skriver at der mangler stolthed i branchen, så er det netop for at provokere – der MÅ da være nogen som dig der ser anderledes på det. Godt at høre fra dig!

   Svar
 • René

  6. maj 2015

  Hej Trine

  Det ser ud til at du har en rigtig fin blog kørende her. Godt arbejde.

  Jeg vil tilslutte mig Kens’ bemærkninger, for jeg er ligeså bestyrer af en cykelforretning, dog i Odense centrum. Og jeg giver som Ken, dig ganske ret i at der er for mange i vores fag der ikke er deres opgave voksen – og det giver ganske rigtigt desværre hele vores branche et dårligt ry.

  Vi gør dagligt alt hvad der står i vores magt for at give vores kunder den bedst mulige oplevelse. Kun sådan kan vi drive vores forretning mod en lys fremtid.

  Jeg vil have lov at argumentere mod din påstand om at der er store avancer på cykler, og at det ikke kræver anstrengelser at drive en cykelforretning. Langt de færreste cykelhandlere har en stor Audi holdende i garagen, og langt de færreste cykelforretninger kører med gigantiske overskud. Vi ser glædeligt rigtig mange nye forretninger skyde op rundt om i landet, men vi ser desværre også rigtig mange dreje nøglen om grundet den store konkurrence på markedet.

  Jeg vil mene at det er her sammenhængen mellem den gode cykelforretning og den knap så heldige kommer ind i billedet. For grundet den store konkurrence på markedet, er mange fristet til at give klækkelige rabatter for at lukke en handel. Men det har desværre den bagside at der ikke er råd til ordentligt personale, der kan give en ordentlig service. Man får så at sige hvad man betaler for. Jeg ville ikke have råd til at servicere mine kunder som jeg ønsker at gøre, og som jeg mener de kan forvente at jeg gør, hvis jeg gav alle 20% rabat på køb af cykler.

  Så du kan tro, at de af os der ønsker at drive en forretning med et godt ry, super gode produkter, og en nær perfekt service – vi anstrenger os så meget vi kan – dagligt 🙂

  Med venlig hilsen
  René
  Cykelhandler i Odense

  Svar
  • Trine Louise

   7. maj 2015

   Hej René
   Tak for dit indlæg – det er godt at høre fra endnu en cykelhandler der anstrenger sig for at gøre det godt.

   Svar

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.