Offentlig amning

Debatten om amning i offentlighed er igen blusset op, og denne gang er den efter min mening kammet over.

For et par år siden vakte det stor furore, at en restauratør i Illums café blev træt af, at kvinder på barselsorlov beslaglagde borde i caféen i timevis, kun for at fortære ganske lidt, og tilmed amme i fuld offentlighed. Det fik ham til at forbyde amning i caféen. Debatten kom til at handle om det med at amme i det offentlige rum, men handlede i virkeligheden også om restauratørens ret til at bestemme hvilken adfærd han ønsker i sit etablissement.

Nu er der så kommet en afgørelse fra Ligestillingsministeriet, der siger at sådan nogle regler må en restauratør godt sætte for sit spisested. Det har fået kvinder til at reagere meget stærkt. Der har været demonstrationer foran Christianborg, og kvinderne har endda slæbt de stakkels babyer med i Aftenshowet for at fortælle om deres krav om at måtte amme hvor som helst, når som helst. Lige dér blev det grotesk for mig – da kvinderne i TV-studiet ved 19:30-tiden selv indrømmede, at det var langt over babyernes sengetid mens de nærmest tvang deres bryster ned i munden på de uskyldige små.

Nu er amning pludselig blevet en mærkesag, og jeg får associationer til 1970’ernes rødstrømpe-retorik. Enhedslisten var ikke sene til at kræve forbud mod forbud – at det ikke skulle være muligt at forbyde amning på en café el.l. Debatten er efter min mening gået i selvsving. Den antyder at menings-modstandere vil nægte babyer mad. Det er som om man pludselig har glemt, at babyer kan godt få mad andre steder end på caféer, og babyer ældre end ca. 4 måneder ofte kan få noget andet end bryst.

Der skydes med skarpt mod dem, som føler sig stødt af at møde blottede bryster når de går ud og spiser, og her beviser amme-aktivisterne, at dobbeltmoral er dobbelt så godt. De kræver et særligt hensyn til deres egen familiære situation, men er ikke villige til at vise andre former for hensyn selv. Igen skæres alle over en kam – der er de rigtige (dem der ikke generes af amning) og de forkerte (de der af den ene eller anden grund får overskredet deres grænser af offentlig amning). I mit facebook-feed har der ovenikøbet været opfordringer til at ammende kvinder i højere grad gør det i det offentlige rum – en offensiv strategi der vil sætte endnu flere generte mænd i forlegenhed.

Jeg synes ærlig talt ikke at sagen er så principiel, at det kan retfærdiggøre den hensynsløshed overfor andre grupper. Der er mange kropslige funktioner som er naturlige, men som de fleste af os vælger at gøre i privat-sfæren, selvom det givet ville være lettere at kunne gøre det hvor som helst, når som helst. Ammende kvinders behov for at gå på café kan jeg ikke se skal stå højere end så mange andre hensyn – som f.eks. ganske almindelig anstændighed.

Lignende indlæg:


4 kommentarer

 • Susling

  25. juni 2013

  Jeg er helt og aldeles uenig med dig! Der er intet forgjort i at amme sit barn. Det er mad, baby er sulten. Basta. Og hvem skal egentlig tage hensyn til hvem? Den må da være lige over. Får du associationer til den tidligere rødstrømpbevægelse, så er det såmænd nok også, fordi det er det, der er ved at ske. For nu er det pludselig blufærdighedskrænkende, at en kvinde diskret giver sit barn mad, men helt ok, at der kører buser rundt med store reklamer for nye bryster hos en plastikkirug inkl. bryster i fri dressur eller at 3×34 har en reklame på sine biler med en meget barmfager dame og teksten: Når jeg er træt af at bære på mine store kasser, så ringer jeg efter 3×34! Seriøst ikke ok.

  Hvad bliver det næste? At man har ret til at bortvise overvægtige personer med den begrundelse, at det er ulækkert og krænkende at se, hvordan de stopper i hovedet? (Og det kan det faktisk være)

  Svar
  • Trine Louise

   25. juni 2013

   Jamen så må vi jo være enige om at være uenige.

   “Basta”? Får du så mere ret, eller….? Jeg anerkender ikke, at det her handler om at babyer skal have mad. Det kan de jo få derhjemme. I mine øjne handler det om hvorvidt ammende kvinder skal kunne amme hvor som helst i det offentlige rum, uden hensyn til nogen (heller ikke den lille hovedperson). Men det lyder da til at du er enig med mig i at der skal være hensyn begge veje (som jeg tolker dine ord ‘lige over’).

   Jeg kan ikke se hvor du læser i mit indlæg, at bryster i reklamer er OK, det synes jeg ikke har noget at gøre med denne sag.

   Svar
 • Susling

  25. juni 2013

  Næh, jeg får ikke mere ret. Og reklamerne er bare min perspektivering. Jeg har selv været diskretammer, da mine børn var babyer og kan da bestemt også synes, at der er nogle stykker, der godt kunne tage at tøjle “madpakkerne” lidt. Det provokerer mig bare ikke, for jeg ved, hvad det handler om: at give baby mad og små bitte babyer kan ikke behovsudsætte. De tror, at de skal dø, hvis de ikke får stillet sulten.

  Spørgsmålet er vel egentlig om du så mener, at ammende kvinder skal holde sig indendøre indtil babyer kan spise fast føde selv? Det tror jeg ikke, at du gør og igen, hvor går grænsen? Er det næste, at folk med et BMI over en vis grænse skal spise hjemme i privaten, fordi det er stødende at se på, hvordan de svælger i kalorier?

  Svar
  • Trine Louise

   25. juni 2013

   Som jeg ser det, har mennesker forskellige grænser og der skal forskellige ting til at overskride vore grænser. Du synes åbenbart det er ubehageligt at se overvægtige mennesker spise. Jeg ønsker ikke at spise på steder hvor der ryges. Det kunne også være mænd i cykeltøj generede nogen. Og det kan sikkert handle både om beskuerens egne issues, og at den observerede opførsel er hensynsløs. At dømmer om, hvilke reaktioner/oplevelser der er iorden og ikke fører ingen vegne.
   Det jeg protesterer over her, er at amnings-aktivisterne slet ikke tolererer, at deres amning kan sætte andre i forlegenhed. En total uvilje til at tage hensyn til andre end sig selv i en sådan grad, at man kræver lov på området. Hvorfor har de mere ret til at gå på café end så mange andre?
   Jeg synes ikke det hører til på Christiansborg at regulere disse ting. Det er trods alt ikke en menneskeret at kunne gå på café. Her klarer markedskræfterne det fint efter min mening. Forbrugerne ‘taler med fødderne’ ved at gå udenom steder de ikke bryder sig om, hvad enten det er de andre gæsters opførsel, eller caféejerens regler man vil undgå. Jeg tror det balancerer meget godt.
   Om ammende kvinder skal holde sig indendøre? Nej da. Jeg kan bare ikke se det rimelige i at kræve, at ALLE caféer, restauranter mv. skal stå til rådighed for kvinder på barselsorlov. Jeg synes det er helt fint, at nogen steder kan man amme og andre steder ikke. Og ja, det synes de skal acceptere og respektere. Tolerance er vel også at acceptere, at man ikke lige kan få det på sin måde hver gang.

   Svar

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.