Test af julemenu

Jeg har aldrig prøvet at være den der holder jul, og jeg har derfor aldrig prøvet at lave en julemiddag, sådan for alvor. I en del år mødtes jeg med en ven lillejuleaften og lavede og spiste flæskesteg med sukkerbrunede kartofler. Denne menu kom fra min vens juletradition – jeg har aldrig selv spist flæskesteg til jul, men kom til at holde af det og synes det var sjovt at prøve.

Efter at jeg har fået min egen lille familie, har jeg fået lyst til en dag selv at prøve at holde jul, og har derfor tænkt og snakket med min mand om, hvordan julemiddagen skulle være. I mit barndomshjem fik og får vi lidt utraditionelt skinke, og min mand kommer fra en tradition med både flæskesteg og andesteg på bordet.

Vi har idag lavet prøvemiddag på en julemenu inspireret af Brdr. Price. Jeg tog et helt kalkunbryst på brystben med skind, skar benet af, lagde fars i midten og samlede det til en rund steg. Hertil lavede jeg ovnstegnte kartofler. Grøntsager blev idag bare dampede rosenkål fordi det er nemt. Til en evt. julemiddag tror jeg at det skulle være en frisk syrlig og bitter salat. Til dessert lavede jeg min gamle succes Dajm-islagkage, hvor jeg puttede kirsebær-is ovenpå.

Det var en god middag. Både stegen og isen blev ret vellykket, og det smagte rigtig godt. Vi har valgt denne menu fordi den passer godt med vores smag, samtidig med at der er lidt tradition over det. Kalkun ligger på tredjepladsen over danskernes foretrukne julemenu, selvom det dog er under 10% der spiser det til jul. Islagkagen er inspireret af ris a’lamande. Mandlerne kom i stedet i islagkagens bund i form af mandel-marengs, og kirsebærisen var simpelthen lavet med blendet kirsebærsovs.

Menuen er også valgt ud fra, at det ikke skal være et alt for stort knokle-arbejde at fremstille den. Det bliver vigtigere og vigtigere for mig at finde de gode enkle løsninger. For det første har jeg tendens til at stresse over alle detaljerne i et kompliceret måltid. Og for det andet er hverken mine ben eller min ryg glade for mange timer i køkkenet, og sådan en aften hvor det er meningen at man skal hygge sig, har jeg ikke lyst til at være overvældende fysisk træt når jeg endelig sidder om bordet. Det handler derfor om at lave så meget som muligt på forhånd (is og fars), bruge ovnen så vidt muligt (steg og kartofler) og ikke lave mere end der er behov for.

Jeg kunne godt forestille mig at servere denne menu, hvis jeg en dag skulle holde juleaften. Jeg ved ikke hvornår det kunne blive. I øjeblikket kører vi et system, hvor jeg er sammen med mine forældre til jul, og Mads er skiftevis hos sin familie hvert andet år, og samme med mig og mine forældre det andet år. Det skyldes, at vi på den ene side ikke ønsker at mine forældre er alene juleaften, men på den anden side vil Mads gerne se sin familie til jul. I takt med at mine forældre er blevet ældre og kræfterne er blevet mindre, tror jeg at sandsynligheden for at overtale mine forældre til at komme til juleaften hos os en gang er stigende.

Lignende indlæg:


En kommentar

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.