Sodavandsmaskine – en god, dårlig idé

Som jeg tidligere har skrevet, holder jeg af søde drikke. Vi køber sodavand og danskvand på dåse i Tyskland hvis vi er i nærheden, og ellers slæber vi flasker hjem fra supermarkedet. Nogen gange drikker vi saftevand. Men ville det ikke være smart hvis man kunne lave sin sodavand selv ud af det glimrende postevand vi har i hanen?

Her i huset har vi været i overvejelser om at anskaffe en sodavandsmaskine. Det virker jo som en god idé når man har et jævnt forbrug af sodavand. Man sparer emballage, transport og industriel produktion, og der er masser af smagsvarianter. Det virker som et miljøvalg som ikke koster meget på komfort og kvalitet. Men det er det ikke.

Jeg har aldrig haft sodavandsmaskine i mit hjem. Mads havde det som barn, men der er jo sket meget siden dengang. Vi undersøgte derfor markedet, og fandt at der findes 2-3 forskellige producenter af sodavandsmaskiner, heriblandt den kendte SodaStream som blev udbredt blandt mine legekammerater i slutningen af 1970’erne og starten af 1980’erne.

Det første problem vi stødte på var, at de fleste sodavandsmaskiner bruger plastikflasker. Fordi de udsættes for tryk i forbindelse med tilsætning af kulsyren, skal plastikken have nogle bestemte egenskaber, og det udelukker at de kan vaskes i opvaskemaskine. Man skal derfor stå og vaske flaskerne med i hånden med flaskerenser og kemikalier. Der findes enkelte maskiner der bruger glasflasker, men disse maskiner kan ikke fås i butikkerne og de er langt dyrere end de andre. Hvordan man skulle anskaffe sig ekstra flasker kan jeg ikke gennemskue.

Dernæst begyndte vi at se på de smagstilsætningsprodukter der findes. Der findes rigtig mange forskellige, men når man læser på etiketten viser det sig, at der er kunstige sødemidler i. Ikke kun i light-produkterne, men i næsten alle varianterne. Da jeg ikke kan tåle kunstige sødemidler, betyder det at jeg ikke kan bruge ret mange af varianterne. Det var lidt af en streg i regningen. En ting er at der findes light-produkter, men at selv de sukker-produkter der ikke er light indeholder kunstige sødemidler, det skuffer. Så har man jo ikke engang et valg.

Alt i alt har det, der først virkede til at være en god idé, vist sig at være en ret dårlig idé. Æv, det var ærgerligt.

Lignende indlæg:


2 kommentarer

 • Mitzie Mee

  1. september 2012

  Jeg har en sodavandsmaskine fra Sodastream og er rigtig glad for den. Man kan få glasflasker til den, så man slipper for plastikhelvedet.
  Jeg studsede også over alle de mærkelige tilsætningsstoffer og kunstige sødemidler, der er i den sirup man blander med, men jeg har fundet ud af, at det fungerer udmærket at anvende forskellige slags økologisk saftevand i stedet for (dog skal der hældes noget mere i, end hvis man laver saftevand uden kulsyre). Synes specielt hyldeblomstsodavand bliver rigtig godt:)

  Svar
  • Trine Louise

   1. september 2012

   Hej Mitzie Mee. Tusind tak for din kommentar. Jeg vidste ikke at man kan få glasflasker til de almindelige maskiner, det må jeg lige se på. Vi har nemlig lånt en maskine af min svigerinde for at prøve det af. Vi har også selv tænkt på om man mon kan bruge en god saftevand, så det vil vi prøve når nu du anbefaler det.

   Svar

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.