Ekspert i hund

Lige for tiden er vi ved at undersøge, om vi skal prøve at skifte foder til Adina. Hun viser mindre og mindre interesse for sin mad, og nogle dage spiser hun kun en brøkdel af den mængde hun iflg. doseringsvejledning har brug for på en dag.

I søgningen efter alternativer har jeg opsøgt viden på nettet og hos folk med hundeerfaring. Ligesom da vi anskaffede os hund, møder jeg nu igen utrolig mange holdninger, værdier og også ekspertminer. Det kan godt være lidt svært at navigere i.

Jeg kan godt lide at høre enkeltpersoners egne erfaringer – det er fakta, selvom det er krydret med personens subjektive opfattelse. Men man får i hvert fald et bud på effekten af løsningen/foderet, eller hvad det nu er man undersøger.

Men så er der alle eksperterne. Dem som generaliserer og kommer med udtalelser som ‘sådan er det tit’. Dem har jeg det lidt svært med. For jeg har ingen mulighed for at gennemskue, hvad deres grundlag er for at komme med disse generelle udtalelser, og når man har hørt tilpas mange modsatrettede ekspertudtalelser ved man slet ikke hvad man skal tro.

Vi mødte f.eks. en kvinde som havde en butik der forhandlede forskellige hundefodermærker. Hun sagde at mange hunde blev trætte af det foder vi har brugt indtil nu fordi der var ‘ingenting i’ (vi bruger et dyrt mærke som er udviklet af dyrlæger), og at mange hunde af Adinas race har problemer med maven. Dette blev sagt med en alvorlig ekspertmine, der signalerede at hun synes hun vidste hvad hun talte om. Vi kunne se at der på samme grund som butikken lå på var en lille agilitybane. Måske er kvinden også hundetræner og får derigennem nogle erfaringer der sætter hende i stand til at sige som hun gør. På den anden side har hun nok en interesse i at sælge os en sæk hundefoder.

Eksperter som jeg er mere tilbøjelig til at tro på, er folk som arbejder i dyreklinikker. Hvis man igennem en årrække har haft en jævn strøm af alle mulige hunde i konsultation, har man nok et meget godt grundlag for at udtale sig om generelle tendenser mv. Der er bare det ved det, at det koster 600 kr. at høre dyrlægens mening, og når nu vi har internettet er jeg tilbøjelig til at kigge der først. Dertil kommer at mange dyrlæger ser ud til at høre til den gamle skole.

Når det kommer til hundens kost, har jeg opdaget at der er flere skoler. Der er dem der går ind for traditionelt tørfoder, som indeholder alt det hunden har brug for. Dette kan krydres med pressehistorierne, hvor det hedder at det billige tørfoder er ligeså godt som det dyre. Og så er der dem der går ind for at hunden skal fodres som om den stadig var en ulv i naturen. Dette princip hedder BARF. Som jeg forstår det så er det noget med at give hunden råt kød, indvolde, ben og fedt. Der er vist også noget med bær og urter og surmælksprodukter. Hunden får noget forskelligt hver dag, og en gang om ugen får den ikke mad – ligesom i naturen. Visse forhandlere af disse produkter kalder det ‘Rigtig Hundemad‘ og signalerer dermed at alt andet er forkert.

Det er blot nogle af yderpunkterne man møder når man undersøger hvad der er godt og skidt indenfor hundefoder. Det samme gør sig gældende når det handler om opdragelse. Nogle mener at man kan vænne hunden af med at hoppe op ved at træde den over tæerne, andre ved at vende kroppen væk. Igen 2 forskellige råd der stammer fra 2 helt forskellige værdisæt, hvor brug af fysisk kraft er henholdsvis OK og slet ikke OK.

Fordi det er nyt for mig at have hund, er der mange ting som jeg mangler erfaring med. Jeg forsøger at finde løsninger gennem en række forskellige kilder, og forhåbentlig opbygger jeg derigennem min egen erfaringsbase. Samtidig skal jeg lære at navigere imellem de forskellige skoler og eksperter. Meget af det handler om værdier, og der skal jeg og Mads finde vores eget ståsted.

Lignende indlæg:


Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.