Ligeglad med mode

Det er mode-uge igen, og fjernsyn og aviser svømmer over med billeder og indslag/artikler om modeller, designere, catwalks og tøj. Det er de vildeste kreationer man kan se i denne verden, og de vildeste menneske- og kropstyper.

Jeg er ikke i tvivl om at mange af de mennesker, som er involveret i modebranchen, er dygtige og kreative mennesker. Det er altid respektindgydende med mennesker som brænder for det de laver, og som ofrer alt for deres trang til at udtrykke sig og give verden noget af deres kreativitet. Så på den måde er det interessant nok for mig at se/læse disse reportager.

Men selve tøjet, det er altså fuldstændig uinteressant for mig.

En præsentation af en tøjdesigners kollektion ser jeg som kunst. Den kreativitet og udtryksfuldhed der ligger i et modeshow, er for mig en oplevelse på linje med oplevelsen af malerier, skulpturer, dans eller sang. Jeg kan sagtens se skønheden i noget af det. Jeg ser det ikke som en kommerciel præsentation af en vare. For jeg kunne aldrig finde på at købe noget der bare ligner.

Hele den vinkel der handler om hvilke farver, snit, facon på bukseben og højde på hæle man skal bruge i den kommende sæson, kan jeg ikke bruge til noget. Alt hvad der kaldes mode i den forstand, at alle skal have samme type tøj på, synes jeg er ligegyldig, nærmest frastødende. Jeg kan godt forstå at man køber et dyrt stykke tøj fordi det er smukt, behageligt eller får én til at se godt ud, men at købe det fordi det er moderne er mig helt uforståeligt.

For mig er det ikke et statement at klæde mig på, og da slet ikke hvis det handler om at signalere at jeg gør som alle andre (= følger moden). Det vigtigste for mig er at finde noget tøj som fremhæver mine gode træk og som er flaterende for mit udseende. Det samme gælder valg af farve. Uden at promovere 1990’ernes farvekonsulenter alt for meget, mener jeg at valg af farve kan gøre en kæmpe forskel for hvor godt tøjet klæder én.

Denne holdning betyder også, at jeg beholder mit tøj i årevis, hvis jeg synes det klæder mig. Det er klart, at de tendenser man snakker om i en modeuge, på et tidspunkt i et elller andet omfang kommer til at smitte af på det tøj jeg kan vælge i mellem i tøjbutikken. Men her må jeg sige, at hvis tøjet i butikkerne følger en tendens som ikke er flaterende for mig og min facon, så køber jeg ikke noget tøj den sæson. Det kan være ærgerligt hvis man har lyst til at få noget nyt tøj til f.eks. en bestemt begivenhed eller i anledninig af en ny årstid, men sådan må det desværre bare være.

Lignende indlæg:


Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.