Sådan bruger jeg sociale tjenester i 2011

De sociale tjenester, også kaldes sociale medier, griber om sig og der er idag hundredevis af tjenester, der gør det muligt at dele sit liv med andre mennesker og leve et interaktivt liv online. Det startede for mig med Facebook, siden kom Twitter, foruden selve bloggen her. I starten tænkte jeg meget over hvor mange steder man egentlig skal være oprettet, og mulighederne er jo uendelige hvis man vil, så det er stadig en overvejelse for mig at begrænse mig. Men der er alligevel forskellige tjenester til forskellige behov, så på det seneste er listen ‘Her er jeg også’ på nærværende blog blevet udvidet en del.

Facebook

Her er jeg ‘venner’ med familie og venner, både nære og fjerne. Jeg er også forbundet til nogle af de kolleger og eks-kolleger som jeg har/haft det godt med. Men jeg er ikke venner med nogen som jeg ikke har mødt i virkeligheden, og jeg har en lukket profil så det kun er mine Facebook-venner der kan se hvad jeg skriver. Jeg skriver opdateringer hver dag, og her vises også check-ins i Foursquare (se længere nede) samt musik og videoer jeg kan anbefale.

Twitter

De mennesker jeg følger på Twitter kender jeg ikke i virkeligheden, og det er samme gælder dem som følger mig. Det er alle sammen nogen som jeg har ‘mødt’ på Twitter og de er både kendte mennesker, journalister og privatpersoner.

Jeg tænker på Twitter som micro-blogging. Det vil sige at jeg skriver ting som på en eller måde siger noget (kort) om mit liv på en dagbogsagtig måde. Hver morgen skriver jeg ‘Dagens Friskhed’ på en skala fra 1 til 10 og en lille kommentar til dagen, og hver aften skriver jeg ‘Dagens 3 gode‘ som er 3 ting jeg har oplevet eller set, som har gjort mig glad idag. Derudover skriver jeg ting jeg tænker eller oplever, som kan beskrives på de 140 karakterer der er til rådighed. På Twitter har jeg en åben profil som alle kan se – også uden en Twitter-konto.

Twitpics

Et lille appendix til Twitter, hvor man kan se alle de billeder jeg har vist på Twitter. Af hensyn til beskyttelse af privatlivets fred viser jeg ikke noget særligt her. Der er ingen mennesker eller ansigter på billederne, mest mad og sjove her-og-nu oplevelser.

LinkedIn

Faktisk er det nok den allerførste tjeneste jeg meldte mig til – jeg tror det er næsten 10 år siden jeg oprettede en profil her. Det er bare først de seneste år det er blevet et meget aktivt forum.

Her er jeg forbundet til folk jeg har/haft en arbejdsmæssig relation til, og det udgør i praksis mit erhvervsmæssige netværk. Jeg har været så heldig at arbejde på nogle store og gode arbejdspladser, hvor jeg har lært en masse spændende og dygtige mennesker at kende, og jeg kan godt lide at holde forbindelsen til dem. Næsten alle mine jobs har jeg fundet eller fået hjælp til at få igennem mit netværk, så jeg er helt klar over at netværk er uhyre vigtigt.

Plaxo

– er vist opstået som et alternativ til LinkedIn. Her har jeg også arbejdsrelationer. Jeg har ikke indtryk af at det bliver brugt særlig meget – jeg bruger det i hvert fald ikke aktivt.

Delicious

Denne tjeneste gør det muligt at gemme links til f.eks. interessante artikler og meget andet et centralt sted. Det er nyttigt når man har mere end 1 computer eller bare i det hele taget vil være uafhængig af hvor man logger på fra. Hvis der skulle være nogen der var interesseret i hvad jeg interesserer mig for, kan man gå ind på min profil og se hvilke links jeg gemmer.

Foursquare

En geografisk service, som gør det muligt at ‘checke ind’ når man kommer til et bestemt sted. På smartphones bruges et lille program der via telefonens GPS kan finde ud af om man står foran f.eks. TIVOLI, og ellers kan man gå ind på en mobilside. Man kan bruge det til at fortælle andre hvor man er – på samme måde som jeg på Facebook kan finde på at skrive hvad jeg laver el.l. Hvis man har venner der også bruger Foursquare kan man bruge det til at finde hinanden når man f.eks. skal til koncert el.l. For mig er det som en slags dagbog ligesom bloggen, så jeg kan tænke tilbage på og glæde mig over ting jeg har oplevet.

Jeg har en lukket profil, da oplysningerne selvfølgelig også kan bruges af indbrudstyve til at finde ud af om man er på sommerferie osv. Men mine Facebook-venner kan se det via det link jeg omtalte under Facebook, og hvis jeg skulle få nogle kontakter inde på Foursquare kan man selvfølgelig også følge mig der.

Last.fm

Jeg har oprettet mig hos Last.fm fordi jeg gerne vil høre musik når jeg arbejder. Last.fm giver mod en beskeden betaling mulighed for at høre musik som et radio-koncept. Man indtaster sin smag, en kunstner eller en stilart, og så vælger systemet selv musik af samme slags. Derigennem har jeg hørt meget musik jeg ikke kendte og det har været fantastisk – jeg kan godt lide at lære ny musik at kende, og det er et skønt alternativ til konventionel radio, som tit spiller den samme musik igen og igen. Og så er der bare musik og ingen snak, hvilket kan være ret befriende når man skal arbejde. Last.fm er også åbent som en social tjeneste, så andre kan gå ind på min profil og se hvilken musik Last.fm har spillet for mig for nylig.

DandyID

Dette er en tjeneste til at holde styr på alle de andre tjenester. Jeg har en profil hvor jeg har angivet hvilke sociale tjenester jeg bruger, og jeg har den udelukkende for at kunne lave den lille liste ‘Her er jeg også’ i sidemenuen på bloggen. Hos DandyID kan man iøvrigt danne sig et billede af hvor mange sociale tjenester der faktisk findes.

Youtube

Alle kender Youtube, der som bekendt indeholder alverdens videoklip af alt muligt. Jeg har oprettet en profil for at samle de ting jeg har set og evt. har syntes godt om. Hvis jeg trykker ‘like’ på en video, har jeg sat det op sådan at der vil blive lavet et opslag på min Facebook-væg. Så absolut i den lette ende, og derfor også en åben profil.

About.me

Det sidste jeg vil nævne er About.me. Egentlig er det ikke en social tjeneste på den måde at det er interaktivt. Jeg tror man kalder den en splash-side: en side som er den første man lander på, når man skal besøge en person på nettet. Herfra er det så muligt at linke til alle de andre steder man er repræsenteret, dvs. alle de ovennævnte tjenester. Hvor jeg før linkede til denne blog som en henvisning til mig, har jeg nu lavet mig en About.me-side for at samle det hele i et. Også her er det muligt at begrænse indholdet, så der f.eks. ikke vises mine Facebook-opdateringer offentligt, da det jo er en profil jeg vil holde lukket.

Når man læser mit tøvende og lidt forskrækkede indlæg fra 2008, må man sige der er sket rigtig meget. Jeg elsker sociale tjenester og bruger dem lige præcis som det passer mig. Jo vist skal man passe på, men man vænner sig til at tænke i de baner, og mulighederne for at lægge begrænsninger på hvem der ser hvad, er meget bedre end for 3 år siden. Jeg har meget sjov ud af de sociale tjenester og nyder at bruge dem.

Lignende indlæg:


Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.