Hvorfor jeg ikke kan stemme på Socialdemokraterne

I min tur rundt blandt de partier der stiller op til Folketingsvalget 2011, er jeg nu kommet til Socialdemokraterne. Folketingets næststørste parti med kun et enkelt mandat mindre end regeringspartiet Venstre, hvilket ser ud til at ændre sig en del til næste valg. Og et parti med en historie, der rækker 130 år tilbage.

hjemmesiden siger de, at deres mål (stadig) er “frihed, lighed og solidaritet – for alle!” Men jeg er ikke sikker på at Socialdemokraterne virkelig mener alle. Jeg føler i hvert fald ikke at de tænker på mig, når de formulerer deres politik. Der er noget i deres retorik som gør, at jeg ikke føler at de taler om og til mig.

Hver gang der tales om skat, bolig eller efterløn bruger socialdemokraterne at nævne konkrete grupper, som får fordele eller ulemper af det der tales om. De nævner meget ofte SOSU-assistenter, forskellige håndværkertyper og folk der arbejder i industrien, når de skal illustrere deres pointer. Deres skattepolitik sætter på visse områder af på overenskomster, og så er der jo den meget brede kategori ‘børnefamilierne’. Disse grupper nævnes altid som ‘helt almindelige’ borgere, nogen det går ud over eller nogen som Socialdemokraterne ønsker at beskytte.

Jeg hører ikke til i nogen af de gruppe. Jeg er funktionær og tjener mit brød på at bruge mit hovede, ikke mine hænder (i hvert fald ikke til andet end at taste på et tastatur). Jeg har ikke børn og er ikke omfattet af en overenskomst.

En anden kategorisering som bruges af Socialdemokraterne er ‘de rige’ eller ‘de allerrigeste’ – nogen gange kombineret med ‘boligejere’. Det har en klang af, at dem skal der ikke tages hensyn til, de kan godt bidrage lidt mere, de er ikke ligesom os – vi kan måske endda ikke rigtig lide dem. Når Socialdemokraterne bruger ordet ‘rige’ forestiller jeg mig mennesker der bor i kæmpe boliger, kører i dyre biler og går klædt i dyrt tøj – og ferien tilbringes enten på krydstogter eller i ferieboligen i Sydfrankrig. Med det billede i hovedet kan jeg godt se at de måske nok ikke lider nogen nød hvis de skal betale mere i skat.

Jeg føler heller ikke at jeg hører til i denne kategori. Jeg bor i et 75 km. rækkehus som jeg ejer, har en stille og rolig bil og bruger ikke særlig mange penge på tøj. Jeg har et lille sommerhus i Danmark, og det kan måske lyde som noget en ‘rig’ person ville have, men det koster det halve af at have børn, hvilket jeg ikke har. Jeg rejser hvis der er råd til det. Og det er der heldigvis regelmæssigt, men jeg tror ikke jeg rejser mere og dyrere end så mange andre.

Jeg føler mig altså udenfor de grupper som Socialdemokraterne omtaler. Jeg kan ikke rigtig finde ud af hvad de synes der skal ske med sådan en som mig. Da Nyrup var ved magten i 1990’erne sad jeg med en 2-værelseslejlighed, og en HK-indkomst der gav mig 1600 kr. til mad og 1600 kr. til forbrug hver måned. Fordi jeg ejede min lejlighed blev jeg ramt af Pinsepakken, hvilket jeg oplevede som utrolig uretfærdigt. Jeg følte at det var et eksempel på kategori-tænkning som ramte helt ved siden af i mit tilfælde.

Idag er min primære mærkesag bekæmpelse af stress, men jeg ved ikke hvad  Socialdemokraterne vil gøre for de af os der arbejder med viden og som ikke er omfattet af en overenskomst. I min tvivl om hvordan Socialdemokraterne mon tænker på sådan en som mig, har jeg brugt søgefeltet på deres hjemmeside. Når jeg søger på ‘stress’ får jeg 9 hits. Når jeg søger på ‘rige’ får jeg 61 hits, ‘funktionær’ får ingen hits overhovedet. Jeg ved ikke rigtig om jeg kan bruge det til noget.

Jeg er efterladt med en fornemmelse af at jeg ikke hører til Socialdemokraternes målgruppe. Jeg synes slet ikke at de taler til mig. Og hvorfor så stemme på dem? Der er så mange andre der gerne vil have min stemme. Jeg synes det er ærgerligt for dem, at de med deres retorik afskærer bestemte grupper i befolkningen – et socialdemokratisk parti kunne vel i vore dage rumme alle som går ind for en kombination af social bevidsthed og økonomisk ansvarlighed. Det ville klæde dem at tænke udenfor kategorierne og åbne sig op for de nye forhold som f.eks. globalisering og nye familieformer byder samfundet.

Lignende indlæg:


5 kommentarer

 • Jean Lastennet

  14. juni 2011

  Hej Trine,
  Jeg finder dit indlæg meget interesant (gruppepolitik). Også det om liberal alliance.
  Men hvor meget betyder partiet, når du skal vælge mellem Rød og Blå Blok ? Medmindre du vælger DF eller Radikaler.

  Svar
  • Trine Louise

   14. juni 2011

   Hej Jean. Jeg synes der kan være store forskelle på partierne, også selvom de hører til i samme blok, så for mig er det vigtigt at undersøge hvad de enkelte partier står for.

   Svar
 • Jean Lastennet

  15. juni 2011

  Det er da vigtigt. Men er det nok ? Hvis du stemmer for Venstre, f. eks., og de har brug for Liberal Alliance, så får du måske hvad du vil ikke have med sommerhuse.

  Svar
  • Trine Louise

   15. juni 2011

   Nej det er sikkert ikke nok, men det er en start. Det er klart at man også må tænke på blokkene, men jeg tror det kommer i 2. række for mig.

   Svar
 • Pingback: Trine Louise » Hvorfor jeg ikke kan stemme på SF

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.