Om at foretrække skygge

Jeg indrømmer ærligt: jeg er ikke meget for at opholde mig i solen. Som jeg har skrevet om før, så skal temperaturen ikke meget over 20 grader (i skyggen) før jeg synes det er ubehageligt at være i solen i længere tid. Det er noget jeg har følt mig lidt alene med, for alle synes at ville ligge eller være i solen når det er så fint vejr som idag.

På arbejde spiser jeg frokost alene hvis jeg vil spise indenfor, og jeg oplever ofte at hvis jeg beder om at sidde i skygge på restauranter el.l. så føler jeg mig som en særling.

Men jeg begynder at tro, at det handler om et tabu. At der er mange flere end mig der har det sådan, de siger det bare ikke. I går havde jeg gæster og vi sad på terrassen. Det var omkring 25 grader og skyfrit. Ved hjælp af markise og parasol kunne jeg skabe skygge for alle, i hvert fald de første timer. Da solen begyndte at krybe forbi markisen, var der kun 1 i selskabet som var OK med at sidde i solen. I dette fortrolige selskab med intellektuelt ‘højt til loftet’ indrømmede 6 ud af 7 at de foretrak temperaturer omkring 20 grader.

Der er nok en tendens til at vi nordboere higer efter sol, fordi vi ikke har så meget af den. I Sydeuropa og andre dele af verden med megen sol og varme, kan man se på både arkitektur og beklædning at solen ikke kun er en ven. Man skærmer sig mod den og opsøger den ikke på samme måde. I Danmark vil vi have store vinduespartier og hopper i shortsene midt i marts hvis der er solskin og 15 grader. Måske er det derfor at det ikke er velset at sige fra overfor solen.

Dette blogindlæg skrives fra min liggestol på min terrasse. Altså den terrasse vi har på østsiden af huset, hvor der er skygge om eftermiddagen. For i stuen er der alt for varmt, og på terrassen på vestsiden er der kogende hedt. Jeg har for længe siden fundet ud af at indrette mig så det er behageligt, og man kan sagtens nyde solen, den blå himmel og fuglenes sang fra skyggen. Her er dejligt! Og faktisk får man omkring 50% af solens stråling selvom man sidder i skyggen, så man er ikke helt afskåret fra at få en smule kulør.

 

Lignende indlæg:


5 kommentarer

 • Ditte

  5. juni 2011

  Jeg tror du har en hel del ‘lidelsesfæller’; jeg har følt mig alene med samme ‘problem’ hele mit liv. Både solen og temperaturen (som i dag) gør mig direkte utilpas. Af samme grund kunne jeg aldrig finde på at tage sydpå i sommerferien. Iøvrigt synes jeg det er meget behageligere at kigge på verden omkring mig fra skyggen, fordi jeg ikke bliver blændet af det stærke lys på samme måde 😉

  Svar
  • Trine Louise

   5. juni 2011

   Ditte, det er godt at høre – det er også begyndt at gå op for mig at mange har det på samme måde. Håber det bliver mere accepteret at søge skygge.

   Svar
 • Mette

  7. juni 2011

  Kan fortælle at jeg er SÅ plaget af varmen…..bliver ekstremt sløv,får hovedpine og oplever det nærmest som tortur.

  Svar
  • Trine Louise

   8. juni 2011

   Hej Mette. Tak for din beretning – jeg får også hovedpine og ja, ordet tortur er faktisk meget dækkende. Godt man ikke bor i troperne 🙂

   Svar
 • Mette

  8. juni 2011

  Havde nu ikke så meget imod at leve i troperne……i vinterhalvåret vel og mærke! Jeg er særlig sensitiv, hvilket gør at jeg ligesom altid “plages” ved ekstrem varme eller kulde. Det er dog nemmere at trække indendørs til brændeovnens knitren på en frostdag, end at gøre noget ved den plagsomme hede….vi kan trods alt ikke blive ved med at tage mere tøj af.

  Svar

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.