Påskeferie 2011 – del 2

I selve påskedagene var det planen at min mand og jeg skulle i sommerhus, og 2 af dagene skulle tilbringes sammen med familie. Vores bil, kaldet ‘YB’ efter starten på nummerpladen, truede dog med at ødelægge vores planer.

Bilen er købt fra ny og vi har nu haft den i 5 år. Der har aldrig været noget galt med den. Men pludselig ville den ikke starte. Vi måtte have Falck ud og forsøge at hjælpe, men de kunne heller ikke gøre noget, og så måtte de jo køre bilen på værksted.

Vi valgte det nærmeste værksted af praktiske grunde, et værksted vi ikke har prøvet før. Desværre havde de for mange opgaver og for få medarbejdere lige i den uge, og de kunne ikke nå at se på YB inden påsken. En lånebil fandtes ikke, men man kunne leje en bil til en betragtelig pris.

Til hverdag bruger vi ikke vores bil så meget. Min mand cykler hele vejen til arbejde, og jeg bruger en kombination af el-cykling og offentlige transportmidler. Indkøbsmuligheder har vi både i gå- og cykelafstand, så i modsætning til mange familier lammer det os ikke vores hverdag, at bilen pludselig ikke vil køre. Men når det kommer til fritid og ferie, så bruger vi bilen: til at køre i byggemarked, komme på besøg hos familie og til at komme i sommerhus. Og det var jo netop planen for denne påske.

Mange overvejelser gik igang, og vores familier tænkte også så det knagede. Vi havde ikke lyst til at blive hjemme og dermed både undvære 5 skønne påskedage i sommerhuset og 2 familiesammenkomster. Vi fik tilbud om at låne forskellige biler, men det var alligevel ikke optimalt. Der er ikke mere end 45-50 km. til sommerhuset fra vores hjem, og vi fandt ud af at det kunne lade sig gøre at komme derop på samme måde som når vi skal på arbejde: min mand kunne cykle hele vejen, og jeg kunne kombinere el-cyklen med offentlig transport.

Jeg har heldigvis et stort udvalg af cykelkurve og -tasker til min el-cykel, så ved hjælp af 2 cykeltasker på siden af cyklen, en kurv foran og en bagpå, kunne jeg faktisk have det meste af det vi ønskede at have med i sommerhus (tøj, mad, bøger osv.). Mads tog en rygsæk med sit eget tøj på ryggen og cyklede nordpå, da han kom hjem fra arbejde. Og jeg kørte med al min oppakning til Holte Station og tog S-toget til Hillerød, hvorfra jeg kunne tage en lokalbane til Gilleleje. Derfra er der kun nogle få km. hen til sommerhuset, faktisk cyklede jeg kun ialt 7 km på den tur. Det tog lidt under 1,5 time – kortere tid end det tager mig at komme på arbejde. Det var en rigtig dejlig følelse at kunne klare sig derop helt uden brug af bil, så føler man sig virkelig uafhængig.

Det lykkedes altså at komme i sommerhus uden bil. Vi kunne også nemt købe ind ved hjælp af cyklerne, og i det skønne vejr var det faktisk meget hyggeligere end at futte rundt i bil. Derfor kunne vi også nemt holde fast i vores planer om at invitere mine forældre på påskefrokost, og det blev en rigtig hyggelig Langfredag.

Desværre måtte vi opgive påskefrokosten med Mads’ familie. Den skulle foregå på en campingplads i Nykøbing Sjælland. Når man har bil virker det så nemt lige at køre fra Gilleleje til Hundested og tage færgen over. Men hvis man er henvist til cyklen og offentlige transportmidler er det knap så enkelt. Afstandene er for store, og infrastrukturen er ikke indrettet på at man rejser den vej på tværs. Lokalbanerne kører kun 1 eller 2 gange i timen, og man ville skulle en kæmpe omvej – alt i alt ville det tage os mindst 3 timer hver vej. Når man tænker på at vi til daglig bor 15-20 minutters kørsel fra hinanden er det jo lidt absurd.

Vi var afsted på cyklerne hver dag – enten for at købe ind eller bare for at få en is på havnen, og ellers var vi hjemme i sommerhuset, hvor vi nød vejret, haven og huset. Hvis vi havde haft bil havde vi nok fået alle mulige idéer om at køre i byggemarkeder eller på planteskole, men fordi vores rækkevidde var mere begrænset fik vi faktisk slappet noget mere af. Vi levede i nuet og var nærværende – nød solen, varmen, fuglenes sang og tulipanerne som sprang ud, og vi fandt ind i en langsommere rytme ligesom da vi holdt sommerferie i sommerhuset i sommers. Man kan roligt sige at intet er så skidt at det ikke er godt for noget.

Lignende indlæg:


Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.