Positiv tænkning

For noget tid siden så jeg Karen Thisted på Talkshowet Meyerheim (ja, jeg ser TV2 Charlie engang imellem selvom jeg ikke er fyldt 40 endnu). Karen Thisted fortalte om humørets op- og nedture, og nævnte et godt råd, som hun havde fået af Johannes Møllehave. Det handlede om at man hver dag inden man gik i seng skrev ned eller på anden måde noterede sig 3 ting som var sket den dag, og som havde gjort én glad. Hun oplevede at det hjalp på dårligt humør.

Det må vist høre ind under det man kalder positiv psykologi, hvor forskning peger på at hvis man fokuserer på de positive ting i ens liv, så bliver man sundere og gladere, også selvom der er dårlige og sørgelige ting i éns liv. Jeg hørte lidt om det på et mindfulness-kursus for et år siden. Teorien går bla. ud på at man kan øve hjernen og biokemien i at være glad ved at tænke på de gode ting i ens liv.

På den anden side fortalte Lise August fra Sensitiv Balance på et foredrag i starten af dette år, at man ved at særligt sensitive mennesker kan blive frustrerede og deprimerede af at ensidigt fokusere på den del af livet der er positivt, simpelthen fordi den særligt sensitive gerne vil have alle nuancer med.

Personligt er jeg træt af mig selv når jeg brokker mig og fokuserer på det negative. Jeg kan godt sympatisere med tanken om at skubbe alle de negative ting væk, for i virkeligheden nytter de tanker og brokkeriet ikke så meget, de gør ligesom ikke godt for noget. Men jeg tager det som et tegn på at jeg ikke er i mental balance, når mit fokus går i den retning, for grundlæggende er jeg en glad og positiv person. Og i den situation føler jeg ikke det er sundt ikke at bearbejde eller tage stilling til dem.

Ikke desto mindre har jeg besluttet mig for som et eksperiment at gøre som Karen Thisted og Johannes Møllehave. Jeg gør det på Twitter; hver aften skriver jeg ‘Dagens 3 gode’. Det betyder også at jeg i løbet af dagen går og tænker over når der sker noget godt, for at lave en mental note om at det skal med i aftenens tweet. Her er et par eksempler:

Dagens 3 gode: rolig morgen med god tid, forårsstund på bænk i Ørstedsparken, skøn tapas-middag med danskere+svenskere+nordmænd+englændere
24. marts

Dagens 3 gode: har set årets første vibe, aftensmad på 10 minutter takket være den lokale kineser, oplevede godt sammenhold i min familie.
29. marts

Dagens 3 gode: reklamer fra hele 3 forskellige sushisteder i lokalavisen, mor er vel hjemme fra hospitalet, opdaget Ubuntu for netbook
30. marts

Dagens 3 gode: mange hakker på to-do listen på job, hurtig frokostaftale med veninden på søndag, hyggeligt stop forbi hos mor og far
1. april

Dagens 3 gode: succesfuld shoppingtur, dejlig middelhavsbuffet til frokost, æbletræer befriet i sommerhushaven af far og mor
2. april

Det er jo ikke alle dage man synes alting har været godt, og i den periode hvor jeg har prøvet denne praksis af har der da også været dage hvor jeg har haft svært ved at finde 3 gode ting. Den aften hvor min mor måtte overnatte på hospital var jeg ikke specielt glad, men da jeg tænkte godt efter en gang til, var der selvfølgelig også sket små gode ting, selvom min mors sygdom overskyggede dem. Men de var ikke desto mindre små gode oplevelser.

Jeg vil bruge denne praksis til at huske på de gode ting. Jeg vil ikke fornægte de dårlige ting, dem tror jeg stadig at jeg har brug for at bearbejde og gøre noget ved. Men jeg vil ikke lade dem skubbe de gode ting af vejen, og med en lille note hver aften om 3 gode ting jeg har oplevet, prøver jeg om jeg kan lægge mere vægt på de positive ting og få en bedre balance mellem de to.

Lignende indlæg:


6 kommentarer

 • Ditte

  3. april 2011

  Hej Trine.
  Sikken fin idé at tweete dagens positive oplevelser!
  Selvom vi bestemt ikke skal fortrænge svære og bekymrende ting, så tror jeg at det er godt dagligt at fokusere på noget positivt, især før sengetid. Jeg håber det er ok, at jeg gør brug af din fortrinlige idé? 🙂

  Svar
  • Trine Louise

   4. april 2011

   Hej Ditte. Tak for din kommentar, dejligt at du også ser sådan på det. Selvfølgelig er det aldeles ok at bruge idéen 🙂

   Svar
 • Jens

  4. april 2011

  Jeg har det lidt svært med hele konceptet “positive thinking” – jeg er ikke i tvivl om at det virker og heller ikke at det gør en stor forskel. Men jeg oplever, at de fleste som taler om “positive thinking” ofte er meget negative mennesker, som forsøger at lukke øjnene for de negative ting og på den måde bliver “positive thinking” til grundlaget for en stor livsløgn.

  Men det skal bestemt ikke forstås som om at jeg ønsker at kritisere dit projekt – absolut ikke! Jeg synes det lyder sjovt. Men jeg tror den største udfordring er, at vende de negative oplevelser i livet til noget positivt. 😀

  Svar
  • Trine Louise

   4. april 2011

   Jeg tror godt jeg ved hvad du mener, Jens. Jeg er selv ret ‘allergisk’ overfor den jubel-optimisme, der gør at vi skal kalde problemer for ‘udfordringer’ for at lade som om det er en god ting. Der er bare nogen ting der er negative kræfter i ens liv, og jeg tror det er direkte psykisk usundt at lade som om de ikke er der – f.eks. sorg, sygdom osv. Mit projekt handler bare om OGSÅ at huske de positive ting – for jeg synes oprigtigt at det var dejligt at se årets første vibe, den dag min mor blev indlagt. Og så må jeg arbejde på den med at vende det negative til det positive – udover at kunne se fordelen ved alle situationer så tror jeg ikke jeg er så god til det endnu.

   Svar
 • Pingback: Trine Louise » Sådan bruger jeg sociale tjenester i 2011

 • Britta

  14. august 2011

  Hej.
  Jeg glæder mig til at følge med i Jeres tanker på denne side også.
  Vh Britta

  Svar

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.