Sundhed og samfundssind

Puha, det er svært som overvægtig at være vidne til debatten om sundhedsydelser i fremtiden. Oplægget til debat er, at der i fremtiden vil være så mange patienter, at samfundet ikke vil have ressourcer til at behandle alle. Diskussionen går så på hvordan man skal fordele ressourcerne. Skal man nedprioritere sygdomme som kunne have været forebygget, lidelser som er selvforskyldt? Jeg ser for mig, at jeg som 70-årig ikke vil kunne få hjælp hvis jeg får et hjerteanfald, fordi jeg vejer for meget.

I Mads og Monopolet i lørdags behandlede de et dilemma, hvor en mand spurgte om han kunne skifte læge, fordi lægen var overvægtig. Lytteren havde ikke tillid til lægens kompetencer med den begrundelse, at lægen åbenbart ikke har forstand på sundhed når hun var overvægtig. Monopolet synes det var en valid grund til at skifte læge, og diskussionen gik ellers videre over på samfundsproblemet ved usund levevis. Annette Heick gav især udtryk for en frustration over at så mange mennesker er overvægtige, og følte at man som slankt menneske ikke må sige noget om det.

På DR2 sent søndag aften så jeg i Deadline 2. sektion en lidt dybere debat om emnet. Her sad 3 akademikere/eksperter, og der blev bla. snakket om samfundssind. Bente Klarlund mente, at vi er nødt til at begynde at tænke i baner af, at vi skal opføre os ansvarligt med vores helbred, fordi det koster samfundet penge når det går galt. Kjeld Møller Pedersen udtrykte det med det gamle slogan fra fagforeningerne: “Kræv din ret, gør din pligt”.

Uha…. Der er 2 ord jeg gerne vil adressere her. Samfundssind og Selvforskyldt.

Selvforskyldt

Lad mig starte med Selvforskyldt. Jeg synes det er overfladisk at mene, at rygere, tykke mennesker og alkoholikere selv er skyld i deres usundhed. Der er en lang række genetiske, sociale, traditionsbundne og kulturelle årsager til at man spiser for meget, ikke motionerer, drikker for meget eller ryger. Jeg tror det er langt mere kompliceret end som så. Som ikke-ryger kan jeg sagtens synes, at man (jeg) da bare kan lade være med at ryge. Men det kan alle ikke bare – det er jo tydeligt. Ligesådan kan et slankt menneske sikkert også tænke om mig, at jeg jo bare kan lukke munden og lade være med at spise det jeg gør. Men så let er det bare ikke.

Når man begynder at se på dette emne som et samfundsproblem og overvejer lovgivning med mere, så synes jeg at denne tankegang får nogle helt uoverskuelige dimensioner. For er det så ikke rimeligt at man tager ALLE selvforskyldte lidelser med på listen over det som sygehusene skal nedprioritere? Hvad med folk der kommer til skade i trafikken fordi de taler i mobiltelefon, unge piger som skærer sig i armene med barberblade, folk som brækker benene på skiferie? De beder vel også selv om at blive syge, eller hvad? Jeg ved godt at rygning, fedme og alkohol fylder uforholdsmæssigt meget i statistikken i forhold til de andre ‘selvforskyldte’ lidelser, men hvor er retfærdigheden henne, når man går ned ad den vej?

Samfundssind

Egentlig kan jeg godt lide Bente Klarlunds argument om samfundssind. Jeg er selv en ret ‘artig pige’ som altid gør sin pligt og aldrig snyder i skat. Jeg gør mange ting i min hverdag af hensyn til andre end migselv, f.eks. miljøhensyn.

Jeg har bare aldrig tænkt på at holde mig slank for samfundets skyld. Jeg har tænkt at jeg ikke generer nogen andre end migselv ved at veje for meget. Men det er jo rigtig nok at man potentielt ligger samfundet til last.

Som djævlens advokat kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvor meget samfundssind man mon kan mobilisere i danskerne. Vi elsker at snyde i skat, udføre sort arbejde og begå socialt bedrageri hvis vi kan komme afsted med det. På den anden side er det efterhånden socialt uacceptabelt at køre spritkørsel, vi kører mere med cykelhjelm og ryger mindre indendørs end før. Kan man virkelig lave et værdiskifte henimod at se det som hensynsløst at sløse med sin egen sundhed?

Mit bedste bud er, at det nok bliver som med miljøhensyn og andre ting – nogle idealistiske mennesker kan godt lave ændringer i deres liv, men den store brede masse vil være motiveret af deres egen lykke og pengepung og ikke af samfundshensyn. Når jeg debatterer, om det er OK at jeg ikke har valgt at få børn, hører jeg også nogen gange argumentet om, at jeg ikke viser samfundssind når jeg ikke producerer fremtidige skatteborgere. Men helt ærligt – hvor mange mennesker får børn for samfundets skyld? Min pointe er, at det er en indgroet ting for danskerne at tage hensyn til sig selv først.

Men hvad skal vi så gøre?

Det er jo nemt nok at sidde her og skyde alle ideer ned. Jeg kan ikke byde på en færdig, forkromet løsning på problemet. Jeg tror at oplysning stadig kan gøre den del, og ellers vil det nok batte en del hvis den usunde mad/drikke/røg ikke var så billig. Man kunne også overveje helt at forbyde visse produkter.

Men bagved alt dette ligger jo spørgsmålet om hvorfor vi har denne selvdestruktive adfærd. Her tror jeg at der er nogen helt grundlæggende ting i den måde vi har skruet samfundet sammen på, som vi må se på. F.eks. rummelighed på arbejdsmarkedet, opgør med perfektionisme og reduktion af stress.

Jeg kunne få helt lyst til at smide mine overflødige kilo, alene for at kunne deltage i denne debat uden at fremstå som et offer – en af dem der peges på som samfundsskadelig. Så er det også mere sandsynligt, at man gider at bruge defibrilatoren på mig, når jeg får det der hjerteanfald om 30 år.

Lignende indlæg:


4 kommentarer

 • Kirsten Retsby

  1. marts 2011

  Hej Trine.

  Hvor er det godt formuleret. Jeg sidder selv med flere af dine dilemmaer tæt inde på livet. Det er en vigtig debat at få taget hul på. Det er også kommet frem at læger giver patienter “koder” for at indikere om de er værd at ofre genoplivning på. Min far fik pacemaker som 86 årig hvilket man må sige er en høj alder og måske er der ikke nogen særlig god fremtidsudsigt for ham set med lægernes øjne men her 2,5 år senere lever han stadig så jeg er de læger der valgte at give ham pacemaker dybt taknemmelige.

  Selv har jeg problemer med knæet og har for første gang fået brug for den sundhedssikring vi har gennem firmaet og jeg kan komme til MR scanning allerede på torsdag. Havde jeg ikke haft den kunne jeg se frem til måneder hvor jeg bliver sendt fra læge til specialist og diverse undersøgelser hvis min læge ikke som første svar ville sige “gå hjem og tab dig – det er sikkert slidgigt pga. overvægt!” Samtidig må folk med psykiske lidelser vente 5-8 måneder på at komme til en psykiater og i al den tid har de mennesker ufatteligt ondt i sjælen. I et velfærdssamfund synes jeg ikke vi kan behandle folk på den måde.

  Nå det kan blive en længere debat. Tak for indlægget trine. Godt du sætter skub i folks tanker.

  Svar
  • Trine Louise

   1. marts 2011

   Tak for din kommentar, Kirsten. Jeg er helt enig – det er en rigtig vigtig debat. God bedring med knæet – håber det bliver fixet hurtigt og snart.

   Svar
 • Anne

  20. september 2011

  Det er et godt indlæg du har skrevet med nogle gode pointer. Personligt tror jeg, at løsningen ligger i at privatisere sygeforsikringen og gøre den lovpligtig som i f.eks. Schweiz (hvor jeg selv har boet i nogle år). Ved en sådan privatisering, minimerer man mange af de omkostninger, der er forbundet med den offentlige administration, hvilket resulterer i, at problematikken bliver væsentlig nemmere at håndtere.

  Svar
  • Trine Louise

   20. september 2011

   Tak for din kommentar, Anne. Det er interessant at høre erfaringer fra andre lande. Umiddelbart kan jeg ikke forstå at det skulle være billigere at drive hospital helt privatiseret, hvad er det for nogle omkostninger ved offentlig administration som man ikke kommer til at have? Jeg vil også tillade mig at være skeptisk overfor forsikringsordninger, man kender jo godt hvordan selskaberne på andre områder forsøger at snige sig udenom højrisiko-områder, så når vi taler om mig som overvægtig eller min mand som sportsudøver tror jeg det vil være dyrt/svært. Men jeg synes det fungerer godt med samspillet mellem offentlige og private hospitaler idag, det har i hvert fald været med til at nedbringe ventelisterne.

   Svar

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.