Anmeldelse af Lifebike 7-gears damecykel

Jeg har nu i 14 dage brugt en Lifebike Hybrid el-cykel fra Toprobot.dk til min daglige cykeltur fra Virum til Hellerup for at teste den jf. tidligere blogindlæg. Her kommer min anmeldelse af el-cyklen.

Første indtryk

Toprobot.dk bragte en ny Lifebike Hybrid 7-gears 2010-version til min adresse mens jeg var i sommerhus en weekend, så da vi kom hjem stod der en funklende ny sort blank el-cykel i carporten, klar til brug. Cyklen fremstod nydelig, ligner en almindelig bycykel og har ikke det lidt gammeldags u-danske udseende som visse el-cykler havde for nogle år siden, og som man stadig kan se hos visse el-cykler der købes online.

Motor og batteri

Lifebike-cyklen har en 200W motor og et 24V/10 AH-batteri, begge dele noget mindre end min egen el-cykel (som er 250W-motor med 36V/9AH-batteri). Batteriet sidder under bagagebæreren og kan hives ud ved hjælp af et håndtag som klappes ud – meget praktisk. Batteriet kan låses fast på cyklen. Låsen bruges kun til denne mekaniske tyverisikring, og ikke el-systemet, som tændes med en knap.

Jeg har været i stand til at opnå nogenlunde den samme gennemsnitlige hastighed som med min egen cykel, men jeg har skullet arbejde mere for det, mere herom senere. Cyklen kører meget fint i friløb, og jeg har nemt kunnet komme over 30 km/t nedad bakke, hvilket ikke er så nemt med min egen cykel. Der er åbenbart mindre modstand i denne motor.

Det er tydeligt at motorkraften er mindre end de 250W, som man maksimalt må sætte i el-cykler i Danmark. Accelerationen er klart langsommere, og opad bakke larmer motoren så meget, at jeg har været bange for at den skulle blive overbelastet. Jeg har faktisk følt det nødvendigt at skrue ned for motorhjælpen, selvom det netop er i denne situation at man har mest glæde af hjælpen.

Det er altid lidt som at sælge elastik i metermål at angive hvor langt man kan køre på en el-cykel pr. opladning, da det afhænger af bla. egen indsats, egen vægt, dæktryk og temperatur. Lifebike markedsfører sig med at kunne køre 70 km pr. opladning. I manualen skriver de, at dette tal er på en varm sommerdag, og andre steder ser det ud til at være ved medium motorhjælp eller 18 km/t. Andre mærkers angivelse af antal km pr. opladning er ofte ved fuld motorkraft, så her synes jeg af Lifebike snyder lidt på vægten. Den sammenlignelige distance er nok nærmere ca. 30 km. Til gengæld erkender Lifebike, at i koldt vejr præsterer batterier mindre, og de skriver decideret at man ikke kan forvente mere end 20 km. rækkevidde på en kold vinterdag. Endelig nogen der vil indrømme de fysiske love der gælder for batteri-teknologi.

Cyklens udstyr

Cyklen leveres med et fint kontrolpanel, hvor hastigheden vises på et speedometer som i en bil. Her kan også aflæses batteristatus og antal km. kørt, og der kan komme lys i displayet. Batteristatus er ikke specielt retvisende, men det har jeg endnu ikke oplevet nogen el-cykel der kunne formidle præcist. Der er 7 indvendige gear af mærket Nexus (Shimano), som glider rigtig lækkert og fungerer fejlfrit.

Cyklen har en dobbeltbenet ståfod og gode lygter både for og bag, som får strøm fra batteriet. Sidstnævnte virker umiddelbart rigtig smart – hvorfor skulle man gå og skifte batterier i sine lygter, når man kører rundt med et stort batteri på bagagebæreren? Det viser sig dog at have en lille ulempe, for når batteriet er ved at være opbrugt, så blinker forlygten, og når den kører ’på de sidste dråber’ så slukker den helt. Det er jo et sikkerhedsmæssigt problem at man pludselig ikke har lys på, når man sidder der på vej på arbejde kl 6:30 og det stadig er bælgravende mørkt.

Der medfølger en god manual, den er væsentlig bedre end dem jeg eller har set og tager virkelig hånd om en bruger der ser en el-cykel for første gang.

Alt i alt fremstår cyklen med fint udstyr, og kabler er godt beskyttet og forseglet. En lille fin detalje er, at der sidder en lille krog, som holder kablerne fra gear, håndbremse og til motoren foran styret, så der er plads til en cykelkurv.

Køreoplevelse

Det første jeg lagde mærke til, da jeg satte mig op på Lifebike’n, var at den var noget lavere gearet end min egen. Lifebike’ns 7. gear svarer til 5. eller 6. på min egen. Det betyder at man hjuler en del rundt når man kører i højeste gear og motorkraft – det var ellers her man kunne træde til og øge hastighed. Det har betydet at jeg har været meget øm i benene efter de første ture på Lifebike, jeg har simpelthen måttet lægge flere watt med en højere kadence på denne cykel for at nå mit tog på Hellerup Station.

Cyklen kører ellers udmærket, og som tidligere nævnt løber den meget let i frihjul. Den lave gearing betyder også at man ikke har det så hårdt op ad bakke.

En anden ting med stor betydning for køreoplevelsen, var små udfald på motoren. I jævn hastighed oplevede jeg et par gange på hver 10 km-tur at motoren stoppede et splitsekund, hvilket gav et kraftigt ryk i cyklen, hvorefter den tog ved igen. Jeg snakkede med Toprobot om dette, og deres bud var at det handlede om den elektronik der sørger for at motoren slår fra når håndbremsen benyttes. Toprobot kom og hentede cyklen og lavede den lille reparation der skulle til, fin service.

Købsmåden

Går man og leder efter el-cykel, skal man udover de tekniske specifikationer og andre overvejelser også gøre op med sig selv hvordan man ønsker at købe el-cyklen. Der findes 3 modeller:

 1. at købe hos en cykelfagmand med butik og værksted
 2. at købe i en butik der sælger alt muligt som f.eks. Kvickly, Bilka eller T. Hansen,
 3. eller at købe den online/på postordre som hos Toprobot.dk.

Hvis man køber efter model 2. eller 3. skal man ofte selv samle cyklen, og med 3. er der ikke nogen fysisk butik at henvende sig til, hvis der er problemer. Det kræver altså at man har en vis praktisk snilde. Hos Toprobot kan man få samlet cyklen gratis, hvis man selv kan komme og henter den, og de har eget værksted i Kgs. Lyngby. Desuden tilbyder de en lånecykel ifm. reparationer på samme måde som når bilen er på værksted – et helt unikt tilbud, som jeg ikke har hørt om hos andre forhandlere, og som jeg synes er meget værd for en pendler.

Konklusion

Jeg synes at Lifebike er en udmærket cykel, når man tager i betragtning de specifikationer på motor og batteri den nu engang har. Jeg selv fortrækker en el-cykel som har lidt overskud i forhold til de 2 x 10 km jeg kører hver dag året rundt, fordi den også skal kunne klare det i koldt vejr og også gerne når cyklen og dermed batteriet ikke er helt nyt mere. Derfor ville jeg ikke selv vælge denne cykel, men en model med så høj ydelse som muligt. Men hvis man skal bruge en el-cykel til kortere ture, eller kun kører om sommeren, så virker det til at være en udmærket cykel.

Vurdering:  ★★★★☆ 

(Dette indlæg er sponseret, men reflekterer min egen mening)

Lignende indlæg:


4 kommentarer

 • Trine Louise

  1. september 2012

  Til dem der skulle støde på denne anmeldelse i 2012 må jeg retfærdigvis skrive, at der er kommet nye modeller siden jeg testede, og de er tilsyneladende nu gået over til et 36V-system, som gør at et 15,4 AH-batteri må give en noget længere rækkevidde end den jeg omtaler ovenfor. Jeg tvivler dog igen på de annoncerede 110 km. på en opladning.

  Svar
 • jørgen reuter

  24. september 2012

  godt indlæg

  Svar
 • Pingback: Trine Louise » Anmeldelse af Topbike 7-gears damecykel

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.