Hykleri i kommunen

Jeg har brokket mig over min kommune før, og nu kommer jeg sørme til at gøre det igen. Det handler om snerydning – og så handler det om hykleri. For en ting er at Lyngby-Taarbæk Kommune ikke rydder sne på cykelstierne i tilstrækkeligt omfang. En anden ting er at stå ved det.

Min kommune er ludfattig. Af årsager jeg ikke kan gennemskue, mangler kommunen hele tiden penge og skal hele tiden spare. Forrige sommer blev der f.eks ikke slået græs på de grønne arealer, græsplænerne blev simpelthen omdannet til enge og man lukkede alle bibliotekerne på nær éet. Da sneen kom denne vinter var det tydeligt, at også når det kom til snerydning på især cykelstierne blev der sparet. F.eks. blev der ikke ryddet sne hele juleferien trods snestorm Lillejuleaften.

Jeg har skrevet til kommunen og bedt dem redegøre for det nedsatte serviceniveau, der tydeligvis er gældende denne vinter. Både min mand og jeg vil gerne cykle noget eller hele vejen til arbejde, og det er derfor vigtigt for os at vide hvad vi kan regne med. Jeg har ikke fået noget svar, men nu ser jeg på lokalavisens debatside på nettet, at formanden for Teknik- og Miljøudvalget slet ikke synes der er noget problem. Han er stolt af kommunens indsats og siger:

Mest af alt handler det om indstillingen. Som borger kan man ikke forvente, at sneen og isen forsvinder fuldstændig. Det er vigtigt at forstå, at en vinter som denne kræver tålmodighed og ikke mindst varsomhed, når man bevæger sig udendørs. Ikke desto mindre er niveauet i Lyngby-Taarbæk højt – det er i hvert fald min opfattelse, når jeg sammenligner med andre kommuner, jeg har været i.

Udvalgsformanden mener altså at det er borgerne den er gal med. Men her tager han fejl. Du kan tro vi er forsigtige, du kan tro at vi er tålmodige. Vi ved godt at det er en stor og dyr opgave at rydde sne, og vi forventer bestemt ikke at sneen forsvinder fuldstændig. Men vi forventer at kommunen gør NOGET for at fjerne sneen. Og kære kommune, det virker nu mest som det er jer, der forventer at sneen forsvinder af sig selv, siden I bare holder jer væk i ugevis.

Med hensyn til niveauet i forhold til andre kommuner så er det rigtigt, at det står værre til i Rudersdal kommune. Vi bor lige ved siden af Geels Bakke, og den har også være fuldstændig uberørt af snerydningskøretøjer på cykelstierne, på trods af at den er en slags motorvej for folk der cykler – både på arbejde og i fritiden. Men i Gladsaxe, Ballerup og Gentofte kommuner, som min mand og jeg kører igennem på vores daglige rute, er det helt tydeligt at niveauet er LANGT bedre.

Jeg cykler fra Virum gennem Lyngby til Jægersborg med hjertet oppe i halsen og øjnene stift rettet mod kørebanen hver morgen, for at klare mig igennem snedynger og iskanter uden at falde. Når jeg så kører ind i Gentofte Kommune kan jeg slappe af – ah…… Så er der saltet og ryddet og iøvrigt færre skader i belægningen. Så kan jeg køre mere afslappet og normalt.

Udvalgsformanden har tydeligvis taget skyklapperne på og ignorerer fuldstændig fakta. Det er helt tydeligt at der sker en prioritering i kommunen som går ud over cykelstierne, og jeg forstå ikke at kommunen ikke kan stå ved deres dispositioner. Hvor er argumentet med at man hellere vil svigte raske cyklister end syge ældre og de stakkels børn?

Problemet er snart blevet klaret af tøvejret, og kommunen kan fortsætte sin lalleglade ligegyldighed. Men jeg synes det er bekymrende at kommunen er så urealistisk i sin vurdering af egen indsats. Jeg er skuffet og vred over, at de end ikke vil indrømme, at de ikke har været forbi Grønnevej, Frederiksdalsvej og mange andre veje med en fejemaskine.

Lignende indlæg:


5 kommentarer

 • Deborah

  16. januar 2011

  Jeg synes ikke, det eer kommunens skyld, at vi har isvinter. Selvfølgelig har de en vis pligt til at rydde sne, men vi andre må jo også indrette os efter forholdene. Bilerne må køre forsigtigt, for heller ifkke for dem, er der ryddet nok eller tilstrækkeligt. Selv ikke for fodgængere, bliver der ryddet. DSB mærker også sneen.

  Jeg forstår slet ikke dit KRAV om at VILLE cykle til trods for vejret slet ikke har været til det. Jeg kunne ikke drømme om, at tage min cykel ud i det vejr vi har haft. Det er simpelthen ikke cykielvejr. Punktum. Du må indrette dig og kan vel som alle andre tage bus og tog, vill jeg mene. Irriternede, ubelejligt m.m. Tjah, det har det også været for alle andre. Ekstraordinære forhold kræver ekstraordinære foranstaltninger – også for dig.

  Svar
  • Trine Louise

   16. januar 2011

   @Deborah Nå da da – sikke en vred kommentar. Det er er vel nok dejligt at se sådan et surt opstød på sin blog.
   Pointen med mit blogindlæg er at kommunen lader som om de rydder sne, men slet ikke gør det. Her hvor jeg bor er der altid blevet ryddet sne så man kan køre på cykelstierne, der har aldrig været grund til at pakke cyklen væk for vinteren som du foreslår. Hvis kommunen ikke længere kan udføre den service, så synes jeg bare det vil være rimeligt at informere borgerne om det, i stedet for at lade som om at alt er iorden og endda hævde at man er bedre end andre kommuner.
   (Iøvrigt tager jeg skam også bus og tog. Min daglige tur består af 10 km cykeltur, derefter en tur med regionaltog og derefter en bus. Hvis jeg ikke kan cykle, kommer min tur til at bestå af 1) bus 2) s-tog 3) metro 4) bus.)

   Svar
 • Annette's space

  17. januar 2011

  Jeg har denne december også måttet konstatere at min kommune heller ikke har penge til hverken rydning eller salt, men i modsætning til din kommune står Roskilde kommune ved sin beslutning. At vi ingen penge har er også almindeligt kendt og dertil også årsagerne til pengemanglen. Jeg har altså hele tiden vidst hvad jeg kastede mig ud i på vej til arbejde, og det gør en forskel.

  Svar
 • Trine Louise

  17. januar 2011

  Det gør nemlig en forskel Annette. Jeg ville langt foretrække den model du oplever, hvor kommunen melder klart ud hvad man kan forvente.

  Svar
 • Pingback: Trine Louise » Ven med kommunen

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.