En sensitiv aften

Igår var jeg til FOF-foredrag om at være særligt sensitiv – et fænomen man også kalder HSP. Jeg hørte første gang om begrebet da en kommentator ved navn Marianne skrev om det i forbindelse med mit blogindlæg Introvert og extrovert. Siden har jeg kigget lidt på www.sensitiv.dk, været på deres mailingliste og tænkt lidt over om jeg mon havde træk der mindede om dette fænomen. Da der i FOF-kataloget for efteråret pludselig var mulighed for at høre lidt mere om det, sprang jeg til.

Det handler simpelthen om at ca. 20% af befolkningen har en øget sensitivitet på visse områder. Som jeg forstå det, så tager særligt sensitive mennesker flere impulser ind end de resterende 80%, hvilket kan være en stressfaktor og påvirke ens adfærd i sociale relationer. Pointen er, at hvis man er opmærksom på det, så kan man måske indrette sig efter det og på den måde undgå at få problemer af det.

Man inddeler sensitiviteten i 5 grupper. Der er det fysiske område, hvor man f.eks. kan være særligt følsom overfor støj eller lugte. Der er det sociale område, hvor man f.eks. kan blive mere end normalt påvirket af andre menneskers følelser og holdninger. Så er der et område man kalder det personlige, som handler om ens egne følelser og tanker, som kan fylde mere hos særligt sensitive personer. Endelig er der det ideologiske område, hvor en særligt sensitiv person kan blive stresset over uretfærdigheder og f.eks. dyrevelfærd, og til sidst er der den spirituelle sensitivitet hvor nogen bla. oplever at deres intuition er stærkere end hos andre. Man kan både opleve at have træk fra et enkelt eller flere af disse områder.

Vores foredragsholder Heidi Schønberg gennemgik disse 5 områder, og kom undervejs med en beskrivelse af nogle af de karaktertræk som særligt sensitive kan have. Rent fysisk nævnte hun, at de har en tynd hud som derfor ikke får så mange rynker og folder, hvilket gør at særligt sensitive ofte ser yngre ud end de egentlig er. De har også ofte en stor iris, således at det hvide i øjnene ikke fylder nær så meget som hos andre. I løbet af aftenen kom hun ind på, at særligt sensitive har tendens til at være indadvendte og trække sig lidt tilbage, men samtidig har stort behov for berøring, en stor nysgerrighed og stor ide-rigdom.

Hun sluttede af med at give nogle gode råd til dem som føler at de har disse sensitive træk. Hun opfordrede til at man så det som en gave, noget man skulle være glad for og udnytte fordelene af. Man skal stå ved at man har disse træk og finde ud af hvad ens værdier er i den sammenhæng og så respektere sine egne grænser. Det kan være vigtigt at finde ud af hvad der giver éen sindsro og prioritere det. Det er ligeledes vigtigt at acceptere, at andre ikke altid forstår en person der har disse træk.

Jeg vil ikke trætte mine eventuelle læsere af denne blog med en psykoanalyse af migselv, blot konstatere at jeg godt kan genkende mange af af de træk der ligger i begrebet HSP, og måske kan det forklare visse ting i mit liv. Samtidig kan jeg ikke lade være med tænke på astrologi når jeg hører disse beskrivelser – det er vel i virkeligheden almindeligheder som de fleste kan nikke genkendende til og som kan give éen en aha-oplevelse og måske et tilhørsforhold når man hører at man hører til en særlig gruppe som hedder noget bestemt. Vores underviser var selv inde på at man skal passe på med ikke at sygeliggøre sig selv og andre med at bruge sådan nogen ‘labels’, og hun opfordrede til at have selvironi og grine lidt af det hele. Det er jeg meget enig med hende i.

Uanset hvad, så var det rigtig spændende at tilbringe 2 timer i et undervisningslokale i FOF Lyngby sammen med en masse engagerede mennesker og en god foredragsholder. Dejligt med en masse input og stof til eftertanke.

Vurdering:  ★★★★☆ 


Lignende indlæg:


3 kommentarer

 • Pingback: Trine Louise » Om at være træt

 • Kim Jensen

  30. november 2011

  Hej Trine Louise, det er ellers et ganske omfattende indblik i din tilværelse, der ligger her på siderne – jeg har selv haft god gavn af ekspertisen på el-cykling-området, og så kigger man jo lidt videre…Faldt så, helt tilfældigt, over dette tema -sensitivitet. Det har jeg læst om før, og på et lidt uventet sted; vores ‘ravnekrogs-avis’, Fritidsnyt, havde en velskrevet lille artikel om feltet af Jeanet Been (terapeut). Jeg vil, som du selv er inde på, tro, at masser af mennesker et eller andet sted er kvalificerede til diagnosen, hvilket maner til en vis selvironi, men alligevel…Been henviser til Elaine Arons(klinisk psykolog) bog, Særligt Sensitive Mennesker. Bogen er egl interessant, og anskueliggør udmærket, at fænomenet godt kan have relevans – for en selv, i det mindste – og så sætter den luppen på barndommen, den svære, aldrig fuldstændig helede oplevelse som mange for ikke at sige alle mennesker må gå igennem. Herligt psyko-analytisk, hvis du ellers kan huske Freud, Jung og Eriksson fra religions-timerne i gymnasiet. Men for min egen part, har jeg altid følt – det handler jo nok mest om følelser det her – men altså følt, at jeg, som en anden Dan Thurèll, kunne, citat: “tåle lidt mere kærlighed end de fleste”; den umiddelbare konsekvens var nærmest at man var sårbar, fordi gentlemanship, venlighed, overbærenhed og ja, kærlighed vel i bund og grund indimellem har temmelig svære kår. Den må tit vige for den rå-hed, der i reglen er den første lov mellem mennesker. Jeg har et par børn i skole-alderen, og indimellem rystes man/jeg – særligt sensitivt vil jeg tro – af de beretninger, de af og til har med hjem – det rene ‘fluernes herre’ simpelthen, men fuldstændig blottet for kunstnerens æstetiske filter – nøgen, enkel grusomhed, vold vel. På alle tænkelige nineau’er og fordi magten, helt enkelt, er tilstede til at udføre den. Det gør ondt at se ‘de uskyldige’ på denne måde; man mister næsten troen på mennesket som art og ønsker man var født som en bedre skabning…Tja, sådan tænker jeg indimellem, og drømmer om at flytte dem til en øde ø eller et tempel, men istedet må de flyttes til den nærmeste bokse-klub for at lære voldens væsen at kende og gøre dem til modstandsfolk i en verden, der er og bliver hård.

  Svar
  • Trine Louise

   30. november 2011

   Hej igen Kim. Jeg kan godt genkende det du fortæller om råhed mellem mennesker, det er også ufatteligt for mig nogen gange. For mig handler det med særlig sensitivitet både om en masse følelsesmæssige ting, men også noget fysisk og kropsligt. Det hjælper meget at vide at der findes videnskab der snakker om at man kan have et mere følsomt nervesystem, det forklarer mange ting for mig.

   Svar

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.