Sandheden om el-cykler

Jeg har nu indsamlet så mange erfaringer, at jeg er i stand til at skrive et generelt indlæg om fordelene og ulemperne ved el-cykler. Jeg står nemlig ved afslutningen af en livscyklus på en el-cykel.

I maj 2006 købte jeg en Promovec ‘Sprint’ el-cykel for 11.000 kr. Formålet var at gøre mig i stand til at cykle til og fra arbejde, som på det tidspunkt lå 12,5 km. fra mit hjem. Min cost-benefit analyse dengang gik på, at jeg ville kunne slippe for at bruge ca. 700 kr. om måneden på abonnementskort til offentlig transport, og med el-cyklen skulle bruge et antal ører på strøm pr. opladning, og om ca. 3 år ville skulle anskaffe mig et nyt batteri til kr. 3.000, da det til den tid ville være udtjent.

Det gik fint, jeg cyklede derudaf og sparede de 700 kr. hver måned. Jeg sparede også abonnementet til motions-centret, og når jeg kom hjem fra arbejde havde jeg overstået dagens motion og kunne bruge min aften som jeg ville. Tidsmæssigt var jeg endda 5 minutter hurtigere på arbejde end med bussen.

Da vinteren kom blev der lidt problemer, men efter et par besøg hos min forhandler i Albertslund blev elektronikken bedre forseglet og jeg cyklede videre.  Som forventet var batteriet slidt op efter 3 år – så kunne det næsten ikke trække cyklen mere og kun køre få km før det opgav helt. I mellemtiden var der kommet ny teknologi indenfor batterier, det var meget lettere, men da jeg også måtte have en ny oplader kostede det  4.000 kr. i stedet for de forventede 3.000 kr.

Det er nu et år siden at jeg fik nyt batteri, og det burde kunne holde mindst 2 år endnu. Idag står jeg desværre bare med en el-cykel der kræver reparation, da motoren begyndte at lave nogle grimme lyde – noget der lyder som om søm og skruer rumsterer rundt inde i motoren. Forhandleren siger at tandhjulene (planet-gear) er ødelagte. Reparation koster 2.800 kr. for nye tandhjul eller 4.000 for en helt ny motor, og så kan han ikke garantere at der ikke kommer flere reparationer snart, da hans erfaring med denne model ikke er så god. Vi er altså ude i noget hvor det næsten ikke kan betale sig at reparere el-cyklen. Når forhandleren så samtidig giver mig et godt tilbud på anskaffelse af en ny cykel, kan jeg godt se at det er ved at være slut med min lille ‘bil’.

Det kommer ærlig talt bag på mig at cyklen er slidt op efter 4 år. Den er lige til at smide til storskrald -forhandleren ville ikke engang samle motoren igen uden at jeg udtrykkeligt bad om det. Som nævnt ovenfor var det ikke en del af min beregning, at cyklen havde så begrænset levetid. En cost-benefit-analyse skal altså indeholde en afskrivning af selve cyklen over ca. 4 år. Den investering jeg har gjort på ialt 15.000 kr. gør at det gennemsnitligt har kostet mig over 300 kr. om måneden at bruge en el-cykel som transportmiddel – udover elforbrug og løbende vedligeholdelse.

Jeg har nok begået den dumhed at sammenligne en el-cykel med en almindelig cykel. Det kommer man nemt til når man køber den hos en cykelhandler. Min almindelige cykel har jeg stadig – den købte jeg i 1992 og med udskiftning af kæde, dæk, lås og styrbånd over årene har den det fint idag, og jeg regner med at kunne køre mange år endnu på den. Der er da heller ikke nogen forhandlere, producenter eller anmeldere der nævner, at man må forvente væsentligt kortere levetid på en el-cykel end på en almindelig cykel.

Når man læser artikler om og tests af el-cykler, handler det altid om specs og hvordan den nye cykel virker, og nogen skriver sågar at den type el-motorer man bruger i el-cykler ikke bliver slidt. Det er næsten altid positive anmeldelser man får ud af det, for når man sætter sig op på en el-cykel for første gang så er det en rigtig sjov oplevelse. Samtlige som har prøvet min el-cykel er spontant begyndt at grine. Men før man går ud og bruger en masse penge på en el-cykel skal man vide at den ikke bliver ved med kun at være sjov og spas – det passer simpelthen ikke, at motorerne ikke bliver slidt.

Måske skal man se en el-cykel som et stykke forbrugerelektronik på linie med PC’er og husholdningsmaskiner, nærmere end som en almindelig cykel med den forventning man kan have om levetid, når man passer godt på den. Men der findes da også forbrugerelektronik i prislejet +10.000 kr. som ikke skal smides ud efter 4 år?

Priserne på el-cykler har desværre ikke haft den samme nedadgående udvikling som man ser på forbruger-elektronik. En tilsvarende el-cykel koster idag nogle tusinde mere end det jeg gav for 4 år siden. Og de penge må jeg bare se at finde, for jeg er nødt til at have en ny el-cykel.

Jeg er blevet afhængig af den frihed jeg har med sådan en. Jeg får god skånsom motion, og det tiltaler mig stadig at opnå den effektivitet der ligger i at bruge sin transporttid til at få motion. Selvom jeg har skiftet job siden 2006 og nu kun cykler noget af vejen til arbejde, har jeg en fantastisk frihed; her er jeg helt uafhængig af både bilkøer, forsinkede tog og strejkende buschauffører. Med et par kurve på er el-cyklen også genial til indkøb. Jeg mener stadig, at el-cykler kan eliminere behovet for bil nr. 2 for mange familier.

Jeg synes altså stadig at el-cykel-konceptet er godt. Og nu ved jeg lidt mere om, hvad jeg skal være opmærksom på, når jeg skal købe en ny:

 • batteri: rækkevidde, levetid og pris for udskiftning
 • motor: kraft, levetid, garantiperiode, pris for udskiftning og reparation
 • kan den holde til dansk vintervejr med salt på vejene og frostgrader
 • forhandlerens erfaring med produkterne og reparation af disse
 • forventet levetid på hele cyklen

Flere el-cykel-erfaringer: se siden med mine blogindlæg om el-cykel samlet herLignende indlæg:

324 tanker om “Sandheden om el-cykler”

 1. hej alle sammen
  Er der nogen som har erfaring mht el cyklerne fra cykelland.com ?? de skulle være produceret i Kina, så jeg er usikker på om
  den kan holde til vejret i Dk. Kan ikke altid tage selve cyklen ind om aftenen.
  Har også kigget lidt på el cyklen fra Jensen cykler i Herlev ?? efterlyser nogle med erfaring ?
  Mit største problem er at jeg kun er 160 cm høj og aller cykler på tilbud er 28 tommer ( dur slet ikke).
  Vil gerne køre ca 20 km hver dag i alt slags vejr, som motion.. delvist bakket område. ?

  Er der nogen som har gode ideer….

 2. Hej Hanne
  Jeg tror at 99% af alle elcykler i større eller mindre grad produceres i Kina, da stort set alle cykel- og elcykeldele kommer derfra. Vi importerer selv cykler fra Kina (Shanghai) og fidusen er at finde den/de rigtige samarbejdspartnere og de gode fabrikker som har gode og ansvarsbevidste medarbejdere. De vigtigste forhold omkring elcykler er batteri, motor og elsystem. Motorer er næsten aldrig noget problem mens elsystemet (især panelet på styret) kan være følsomt overfor fugt og vand. Jeg vil anbefale dig en 26″ – f.eks. vores Ebike Explorer med lav indstigning som er velegnet til personer med din højde. Dens store fordel er baghjulstræk – man skal så bare acceptere det udvendige gear, men det går hvis du bruger den rigtige kædespray 🙂

 3. Hej alle sammen.
  Jeg skriver her, for at berette om min erfaring med “Busetto” El Cyklen, fra Harald Nyborg.
  Cyklen kører nu på tredie år , med det samme batteri. Batteriet er et “Protanium batteri , 24 V, og det er en del af Protanium systemet, som anvendes af af flere forskellige mærker, bla. Raleigh- Batavus og Mustang, og omfatter Batteri- Elektronik styring og motor. Systemet angives at være driftsikkert og avanceret, og det er da også
  min erfaring. Protanium systemet findes også i 36 V. udgave.
  Cyklen findes desværre kun i 26” tommers størrelse, da den formodenlig er konstrueret til by kørsel, men det er nu ikke et problem, tværtimod, den er nemlig ikke så tung, som de fleste store cykler. Saddelpind og styr kan let justeres op, så den passer de fleste. Cyklens øvrige dele( Mekanik og stel) er af samme kvalitet som på andre cykler. Harald Nyborg har importeret og forhandlet cykler i over 30 år, og er blandt de største forhandlere . Deres service og garanti , har jeg kun god erfaring med.
  Jeg er 73 år, gammel langturscyklist, men på grund af gigt og en lunge/hjertesygdom kan jeg ikke træde en almindelig cykkel, men jeg motionerer dagligt på “Busettoen” fra 10- 20 km dagligt på landeveje , skovstier, og sommetider også over stok og sten. Denne lidt hårde brug, har kostet mig 2 knækkede eger i baghjulet, som jeg selv har udskiftet. Service omkostninger = 6 ,20 kr på tre år.
  Jeg har skiftet sadlen ud fra starten af ( den medleverede”damesaddel” havde form som en stegepande”. men en racersaddel fra Lidl til 75 kr. giver mig fuld siddekomfort.
  Betingelsen for at opnå så godt et resultat hedder VEDLIGEHOLDELSE , Batteriet skal ALTID våre fuldt opladet. selv efter en kort tur hen i Rema efter mælk, på med laderen, Dækkene skal være hårdt pumpet, og alle el kabler og samlinger skal jævnligt sprøjtes med WD 40 (Fugtfortrængende)
  en El cykel passer ikke sig selv, den kræver mere end end en trædecykel.

  Peter

  Peter

 4. Hej alle sammen !
  Med stor fornøjelse har læst mange af jeres indlæg. I morgen skal jeg ud at prøvekøre en el-cykel som hedder Giant 2012 Escape Hybrid i Design Cykler her i Odense. Forhandleren siger at batteriet holder ca. 1000 opladninger og det betyder at hvis man oplader alt for tit bliver batteriet slidt hurtigt. Det er godt at have alle de ting i har skrevet i baghovedet når man skal ud at spørge til el-cykler.
  P/S Jeg vil godt skrive mere, lidt senere, om hvordan det går med mig og min el-cykel .
  MVH Adam

 5. Lyder underligt, at man skulle kunne slide et batteri ved, at lade for tit. Har nu altid hørt, at et batteri har det bedst ved, at være opladet hele tiden, da man eller gør flere elmementer sløve i det, og dermed mister batteriet hurtig sin lade evne.

 6. Helt enig med Kim Harder – batteriet kan og bør muligvis lades op selv efter mindre ture; så holder det. Bruges cyklen ikke, skal batteriet lades op alligevel med jævne intervaller. Li-ion batterier findes ganske vist i forskellige udgaver, hvor nogle, eks LFP (li-fe-po) tåler nærmest ubegrænsede opladninger, mens andre har såkaldt ‘hukommelse’, men fælles for dem er vist kravet om hyppig opladning i forbindelse med brug.

 7. Hej !
  Det var første gang overhovedet at jeg har cyklet på en el-cykel. Dejlig fornemmelse. Jeg tror jeg køber den i morgen. Jeg er forelsket i designet . Det der bekymrer mig lidt er, at den har udvendige gear. Mon man kan påmontere noget ekstra skærm for at beskytte mod snavs? Der tænker jeg på mine bukser. Jeg vil også nævne det med batteriet .Tak til Kim og Kim.
  MVH Adam

  1. Hej Adam. Lyder godt med en god oplevelse. Jeg er ret sikker på at du kan sætte skærme på på en eller anden måde. Hvis ikke stellet er forberedt til det, kan man få løsninger hvor man klikker det på stellet.

 8. Hej alle sammen !

  Der er gået en måned siden jeg blev ejer af en el-cykel . Tilfredsheds grad på en skaler fra 0 til 10 falder på en 9 med en pil op af.
  Efter nogle små og lidt større forbedringer bland andet : tandhjulet , rettet , sædet , kurv er det virkelig en fornøjelse at cykle de næsten 9 km på arbejde.( 18 km i alt)
  Jeg håber at med tiden kan jeg få lidt mere ud af mit batteri. Der tænker jeg på at lige nu oplader jeg hver anden dag. Senere, når jeg har trænet mit batteri at det er helt OK vil jeg kunne nøjes med (måske) 2 gange om ugen.
  Jeg læst min instruktionsbog og der står at ” Ved korrekt brug og vedligeholdelse: cirka 600 opladnigscyklusser . ”
  Lige nu er modstander af konstant opladning selvom 2x Kim siger ” du skal oplade hele tiden, selv efter en tur til bager ”
  I næste uge skal jeg have påmonteret afskærmning af kæden .
  Senere , når jeg får installeret beholder til regntøj bliver min cykel perfekt.
  P/S Jeg har forhøjet min forsikring.
  MVH Adam

  1. Hej igen, Adam.
   Godt at høre at du overvejende er glad for din nye el-cykel.
   Jeg er lidt bekymret når du fortæller om batteriets performance. Jeg kender godt tanken om, at et batteri skal ladet af og op igen et par gange for at få det op på fuld kraft, jeg har bare aldrig selv prøvet at det kan så lidt i starten. Måske det var en idé lige at vende det med forhandleren, så du ikke kommer i en situation hvor det viser sig at der reelt var en defekt, og du så har ventet så længe, at det er for sent at få erstatning (‘rimelig tid’).
   Jeg kan godt forstå din modstand mod at lade hele tiden, hvis der virkelig er et begrænset antal opladninger bruger man jo af puljen. Men måske de 600 opladninger blot er anslået for at komme med et konkret mål for batteriets levetid – alder påvirker fx også performance, uanset at man ikke har ladet så meget på det.

 9. Hej Adam.
  Jeg forstår godt at du er i tvivl om opladning/levetid for dit cykelbatteri, for der er mange forskellige meninger om det emne.
  De 600 opladninger du har fået opgivet er ved dybdeafladninger, dvs. afladning til 0 volt ,og det vedrører ikke vedligeholdelses opladning.
  Hvis dit batteri er af Litium/ion type forlænger man levetiden ved at oplade batteriet hver gang det har været brugt ,den såkaldte vedligholdelses ladning (sjatladning), derved undgår man at batteriet bliver dybdeafladet.
  Mit cykelbatteri kører nu på tredie år, med næsten fuld styrke, og det har været opladet flere tusind gange.
  Jeg oplader både mit mobiltelf. batteri og batteriet på min bærbare computer på samme måde.
  Den metode anbefales af de fleste el-cykel producenter.
  Vinterkulde som den, vi har nu er hård ved batterierne, fra +20 C til 0 grader C bliver batteikapiciteten 60% mindre.
  Så når du cykler nu, så tager du batterie af, og oplader det indendørs i varmen, og beholder det indendørs, til du skal bruge det igen.
  Tillykke med din nye cykel, jeg håber du bliver lige så glad for den,som jeg er for min gamle “Ellert”

  Peter

 10. Hej !
  Mange tak for kommentarer og oplæring .Jeg er mere sikker nu og jeg fornemmer at det er faglig rådgivning . Mit batteri hedder Sanyo Li-ion 36V-8Ah og jeg håber jeg kan bruge det i mindst 3 år ligesom Peter.
  MVH Adam
  P/S Det er lidt sur med alt den sne nu om dage.

 11. Hej Peter !
  Kan du fortælle mig hvad der sker hvis jeg glemmer og oplader mit batteri 5 eller 10 timer over tid?
  MVH Adam

 12. Hej Adam.

  Hvis din oplader virker, som den skal, så sker der ingenting. Når batteriet er fuldt opladet, så stopper opladeren. Normalt er, når der lades lyser opladeren rød, og når opladning er fuldført bliver dioden grøn.

  Hellere lidt for længe end lidt for lidt, da det vil ødelægge batteriet, hvis det ikke bliver ladet fuldt op, når ladning er påbegyndt. Hvis dette sker, er der nogle elementer i batteriet, som bliver dovne, og så mister batteriet hurtigere evnen til, at blive fuldt opladet, og dermed taber det hurtigere kapacitet.

  Hilsen

  Kim

 13. Hej alle I kloge el-cykel-mennesker herinde 🙂

  Jeg er igang med at købe min første elcykel. Jeg har pt. en kildemoes på prøve. Min plan er at cykle på arbejde i sommerhalvåret – hvilket er 2×18 km. Jeg havde min første tur idag – og det gik over al forventning. Cyklen er med 7 indvendige gear og et el-lithion batteri. Cykelhandleren siger 600 fulde opladninger – og en rækkevidde på ca. 50 km afhængig af hvormeget jeg selv træder i pedalerne. Jeg har tidligere prøvet en winther + en E-fly cykel, men er egentlig faldet lidt for denne Kildemoes cykel – der iflg. cykelhandleren er designet til det danske vejr. Han fortalte iøvrigt at batteriet har bedst af at lade indedøre – og i det hele taget ligge inde, når cykelen ikke bruges.

  Er der nogen, der har erfaringer med Kildemoes? Eller er der andet, I mener, jeg skal være særlig opmærksom på?

  Venlig hilsen
  Mette

 14. Hej Kim!
  Tusind tak for rådgivning . Jeg er nu mere rolig hvis jeg skulle glemme batteriet i opladeren natten over.
  MVH Adam

 15. Lithium-ion batteri må gerne klat lades eks. via bremse effekten fra el-motoren eller når batteriet ikke er afladet helt endnu.

  Det har heller ikke “memory effect”, dvs. at afladning og genladning ikke er nødvendigt, det selvaflader også minder end NiMH batterier gør.

  Til gengæld mister Lithium-ion batterier mindst 20% kapacitet pr. år, hvilket har stor for en el-cykel når batteriet er eks. 2-3 år og rækkeviden er for lav så står man med en tidligere udskiftning. Dog fås de også i høje kapaciteter, eks. er mit batteri på hele 504W (36v) og er opgivet til 150 km.

 16. Hej el-cyklister,
  jeg har lånt en el-cykel hos den lokale cykelhandler i en uge, og jeg har cyklet og cyklet hele weekenden! Det er nu et must-have til mine bakkede arbejdskilometer! Jeg skal dog ikke have den type, jeg har lånt, så jeg er (som flere af jer andre herinde) på jagt.
  Milan, der har skrevet lige ovenfor – hvad er det for en cykel og hvilket batteri er det, du har købt dig? Det lyder jo overbevisende med de mange W og – især – rækkevidden…? Noget der kan anbefales ellers…?
  Er der generelt forskel på komforten, opbygningen, holdbarheden, rækkevidden osv. ved de flade “under bagagebæreren-batterier” og de mindre “taske- og lignende-batterier”?
  Jeg har kigget på bl.a. fantombike.dk og set nogle nye cykler, som er på restlager og ud fra model ser den ene (en promovec 7g citybike) ud til at være fra 2009. Er der nogen, der ved hvor meget der er sket på udviklingssiden siden da – og altså om det vil være et vildt tåbeligt køb at gøre sig…? Batteriet kan man selv vælge efter kapacitetsønsker, og de er LI-ion. Men der kan jo sagtens være faldgruber – når jeg skal ud og give så mange penge for en cykel, vil jeg jo gerne have én, der kan holde og som er rigtig god. Så jeg vil elske at få nogle tilbagemeldinger…?
  Tak for hjælpen og for nogle utroligt brugbare kommentarer om dette og hint ved elcykling 🙂
  Mvh. Ditte

  1. Hej Ditte. Mig bekendt er det eneste der kan være forskel på en 2009-model og ny model fra Promovec friløb i forhjulet, og så kan der være lidt forskel på hvilket display der er. Friløb føles dejligt, hvis man har været vant til at have den tidlige type, hvor motoren giver lidt modstand, men hvis man ikke er vant til det så savner man det ikke. Display og elsystem ser ud til at være med 3 hjælpetrin i stedet for de 6 trin som man har idag, men her kan du mærke efter om du er typen der alligevel altid bare vil køre med max. hjælp (det gør jeg) – hvis du er det, så betyder det mindre at du kun har 3 trin. Bemærk, det er vigtigt at batteriet er nyt og ikke fra 2009.
   Held og lykke! Mvh. Trine

 17. Jeg købte en BH Neo Race for en måneds tid siden – og elsker den. Den gør mine 10 km frem og tilbage på arbejde til en leg, samtidig med at jeg kan ræse derudad og få god motion. Meeen, havde dog for nylig en ret ærgerlig oplevelse med displayet. Jeg begyndte at opleve fejl 13 som er en displayfejl, hvor forbindelsen ikke er som den skal være. Undersøgte det, og kunne se at holderen var flækket en lille bitte smule (måske en støbningsfejl for der er ikke rigtig noget der kan slå til den der), så man nogle gange skulle vrikke lidt i displayet for at forbindelsen fangede.

  Møgirriterende – det der dog var endnu mere ærgerligt var, at displayet røg af da jeg trak cyklen – og en tur på jorden var mere end det kunne klare. Det smadrede ikke, men det gik i hvert fald i stykker, så jeg måtte købe et nyt (ja til 800 kroner!!!!). Jeg synes det er helt vildt at det kunne gå i stykker så let – er der nogen der har oplevet det?

  Konsekvensen er nu, at det er skuet fast, men jeg synes det er irriterende at jeg ikke kan tage det med mig når jeg forlader cyklen. Det er immervæk en ekstra sikkerhed i forhold til cykeltyveri. 🙁

 18. Hej
  Tusind tak for en super skøn blog! Det er så vigtigt med alle de her erfaringer når man skal købe elcykel:0) især for første gang.
  Jeg vil dog lige høre om nogle her inde kunne komme med et godt råd. Jeg er for anden gang blevet opereret i ryggen, er
  33 år gammel, har 25 km på arbejde og vil rigtig gerne i gang med at cykle. Tænkte derfor at en elcykel må være sagen. Vejen til arbejde er asfalteret nogenlunde lige ud, men med masser af modvind (bor i det vestjyske). Jeg har også brug for at få en del hjælp pga ryggen. Den skal samtidig være ufattelig komfortabel, igen pga ryggen. Jeg er rimelig fleksibel på prisen. Den skal bare fungere.
  Mvh Rikke

  1. Hej Rikke. Tak for din ros og kommentar.
   Jeg vil anbefale dig at prøve en el-cykler med affjedring i både forgaffel og sadelpind. De mange km dagligt kræver nok et meget stort batteri eller en ekstra oplader så du kan lade på arbejde. Og så skal den nok ikke være momentstyret, af hensyn til jævn kørsel med størst mulig hjælp. I din situation er det rigtig vigtigt at du prøver cyklen grundigt, så du er sikker på at det går an med ryggen. Håber du finder en god løsning.

 19. Hej Trine Louise.
  Tusind tak for dit hurtige svar. Jeg synes det er nogle vigtige pointer du har og vil helt sikkert tage det med mig: God affjedring, ekstra oplader og ekstra stort batteri + mulighed for at prøve køre cyklen. Tak for det!

  Hvis andre herinde har gode erfaringer, evt nogle som også har ryglidelser, så sig endelig til.

  Har også postet spørgsmålet inde på http://www.elcykling.dk, så er spændt på om der er nogle der kan hjælpe. Jeg vil i hvertfald holde dig opdateret herinde.

  Vh Rikke

 20. Hej jeg vil tilføje mine erfaringer med en E-Fly El cykel købt den 13-6-2013 hos fri bike shop i Roskilde..
  Jeg har købt en E-FLY PREMIUM 36V 7GEAR GRÅ STØRRELSE 28/50cm det vil sige den største model man kan få i herre model… Og det går lige med mine 190cm i højden jeg har ikke problemer med at cykle på denne model…
  Og jeg glæder mig hver gang jeg skal ud og cykle den giver stor frihed man er ikke bange for at komme til en stejl bakke.. den suser man lige over uden problemer….Men det er vigtigt man følger service da visse dele har det med at rasle løse…. har pt.. kørt 500km og skal til første service….mvh Lars Thomsen.. Roskilde

  1. Hej Lars. Tak for din kommentar. Det er altid interessant at høre andres oplevelser med el-cykler. Jeg forstår det sådan, at du alt i alt er godt tilfreds med din eFly 🙂

 21. Jeg vil også gerne dele mine erfaringer med min Batavus E-Go Stratos herre cykel. Den bruges til og fra mit arbejde ca. 30 km dagligt – derudover til en tur ned i byen og retur (10 km). Jeg har kun haft cyklen i 5 dage men er allerede godt tilfreds med mit køb. En robust cykel der holder strøm til mit daglige behov, hvor den kører på fuld styrke. Prisen var 13000 kr men med rentefri afdrag over 24 mdr. hos Fri Cykler. Den erstatter vores bil nr. 2. Når jeg har haft cyklen i længere tid, vil jeg give en opdatering!

 22. Hej Trine.
  Super god pointe med at huske, at man også skal tage prisen på elcyklen med indover, når man skal til at investere i en ny elcykel.
  Tak for indlægget – jeg håber du finder en ny måde, hvorpå du kan nyde medvind på cykelstierne i alt slags vejr 🙂

 23. Hej alle, efter længere tids overvejelser tog jeg for 14 dage siden den store beslutning at investere i en El cykel, som udelukkende er købt for motionens skyld, har et job som kræver 70.000 km i bil i årets løb. Da vi bor i et hul i landskabet som gør uanset hvilken vej der vælges møder man bakker, som kræver ekstra kallorier på vores almindelig cykel som vi havde besluttet at ofre et eftersyn på hos POLAR CYKLER i Aalborg, I den forbindelse fik keg muligheden for at prøve en EL CYKEL, og fik et godt tilbud på en Model som hedder Elvira Madigan til 8995,00 kr , som kun fandtes i 2 farver og lidt klodset af udseeende, så valget blev en bedre udgave fra Winther, til 11.000,- som design mæsigt var lidt mere chick, og i farven Mat sort, med et batteri med mere kapasitet 36 V , litium, som der ved normal brug ville kunne række 50 km,

  Jeg føler virkelig det er en god investering, og cykler hver dag min 10 km for motionens skyld, har cyklet tæt på 200 km på 2 uger, men i denne uge lykkedes det mig at køre batteriet tom, som skete ved foden af den største bakke på ruten, dermed oplevede jeg at cykle uden hjælp, den er med sin 25 kg egenvægt lidt træls at cykle på uden hjælp, og specielt når det nu skete på en grusvej.

  Jeg ovvejer derfor at købe mig et ekstra batteri som jeg vil have med i reserve, tror det vil være wdet optimale, men glæder mig til der kommer så meget salg i El cykler at også batterierne kan masse produceres, og sælges eller ombyttes til en favorabel pris, alene dette kan vel være medvirkende til flere får lyst til at vælge en El cykel, og cykle fremfor at vælge bilen
  og dermed give cykelhandlerne en velfortjent opblomstring

  Jeg valgte udelukkende Polar Cykler i Aalborg p.g.a særdeles god vejledning, god service, også når der er tale om vedligeholdelse som kræves for garantien holder.

  Samme vilkår får man altså ikke ved at handle en cykel i en T Hansen, eller Discount butik, så i tilværelsen har sin naturlig pris.

  1. Hej Orla. Tak for din kommentar, og tillykke med din nye el-cykel. Mht. batteriers pris så er jeg ikke så optimistisk som dig. El-cykler har været på markedet i mange år efterhånden. De udgør efterhånden en temmelig stor markedsandel i Danmark, og en endnu større i andre dele af Europa, desværre uden at det har påvirket priserne nedad.

 24. hej, måske kan nogen hjælpe mig med følgende: i 2007 har jeg medbragt fra Kina (i forbindelse med en arbejde opgave) 2 el-cykler + 4 batterier. Selv om de havde været meget billige, har de kørt fint lige siden dog kun 4-5 måneder/år, dog ikke det sidste år. Jeg har prøvet at oplade dem i år men de er nok kaput. Jeg er overbevidst, at selv cyklerne er helt fint. Hvor kan jeg (måske) få dem repareret, kan man det og opladet til en ny leve tid? Er det overhoved muligt? Eventuelt at køre med en batteri, der kan tilpasses? Findes nogle alternativ specialister?
  vh

  1. Hej Francisco. Hvis man kan åbne batteri – kassen uden at ødelægge den, vil jeg tro det er muligt at skifte batteri-cellerne, men jeg ved ikke hvem der kan hjælpe dig med det. Måske en batteri-ekspert?

 25. Nej hvad angår batteri pris, å må der være nogle, som tjener godt. Når man se, at et 12 volt batteri kan købes for omkring 300 kr., så vil jeg mene et batteri max skulle koste omkring 12 – 1400 kr. 🙂

 26. Da min kone for 5 år siden fyldte 70, fik hun en Kildemoes el-cykel, og en uge efter havde jeg også købt en! Vi har faktisk ikke haft nogen problemer med dem. Den bør jævnligt kalibreres (hvordan står i manualen). Vi kører meget på grusstier i Vestskoven og Hareskoven, men ingen punkteringer grundet såkaldte punkterfrie dæk. Kildemoes er ekstrem tung (over 30 kg.). På trods heraf er Kildemoes noget vakkelvorn (damemodel til begge), og på længere ture fik jeg ondt i håndleddene, da jeg havde stor vægt hvilende på styret. Kildemoes giver enormt megen hjælp (iflg. min cykelhandler den kraftigste hjælp af samtlige fabrikater). Jeg gik så på jagt på nettet for at finde en bedre cykel, og stødte på det hollandske mærke Gazelle, som har et meget stort udvalg, og valgte modellen Gazelle Orange Plus Innergy XT til ca. 16.000 kr. Hvis du vil læse en god test kan du klikke ind på : http://www.bicycles.net.au/2012/12/gazelle-orange-innergy-xt-ebike-commuter-review/
  De har også en vældig god brochure.
  Jeg gik så til min cykelhandler i Skovlunde Centret (som altid giver en ekstrem god service) og prøvekørte vidunderet. Det var en fantastisk oplevelse. Den kørte som en drøm! Man kan vælge mellem 3 batterier (7-9-11 AH) – jeg valgte 9 AH og kører over 50 km pr. opladning i bakket terræn (altid med hjælp – enten i stilling normal eller boost. Leveres normalt med dækket Continental Town ride, men da vi kører meget på grus, skiftede han den (uden beregning) ud til Schwalbe Marathon Plus, som er et af markedets bedste punkterfrie dæk. Man sidder formidabelt godt på cyklen. Fjedrende forgaffel og saddel. Indbygget for og baglys, som drives af batteriet. Cyklen vejer kun 21,4 kg (uden batteri), og den kan sagtens bruges uden batteri (hvad Kildemoes faktisk ikke kan). Da cyklen blev leveret, tog jeg nogle prøveture, og sammen med forhandleren bestemte vi os for, hvor meget hjælp jeg ønskede i stilling Normal og Boost, hvorefter han tilsluttede cyklen til en computer og indstillede motorhjælpen til mit behov! De første to gange blev batteriet kørt næsten i bund (for at massere batteriet) og derefter bliver den opladet hver dag efter brug (sjatladning). Jeg valgte rullebremse (en slags skivebremse) til baghjulet. Displayet viser niveau (Eco-Normal eller boost) samt total kørte kilometre eller trip samt gennemsnitshastighed under trip! Og selvfølgelig ladestand.
  Alting ved cyklen oser af kvalitet. Jeg har kun kørt omkring 500 km til dato, så det bliver spændende at se, hvordan den arter sig fremover.

 27. Er der nogen her på siden der har erfaring med mærket Kalkhoff. Jeg har kigget på en pro connect X24, men det kunne være rart at vide noget generelt om kvaliteten, holdbarhed af motor , batteri osv.

 28. Hej Trine Louise

  Jeg har en KOGA damemodel fra Ebike som jeg nu har kørt 3000 km på siden Maj. Pragtfuld cykel for en 69 årig der trænger til noget motion og som har svært ved at svinge benet over bagagebæreren med læs.Jeg kører til og fra arbejdet,40 km ialt, hver dag fra Allerød til Gentofte.10% af distancen klares uden motorstøtte, som ikke er nødvendig på “flad” vej. Jo jeg er stadig på arbejdsmarkedet. Men min vej rummer Geels, Birkerød og Høvelte bakkerne og her kommer motoren til sin ret.Jeg er 50 minutter om turen!

  Men en detalje som undrer mig, ingen….altså ingen jeg kunne få øje på…nævner at de digitale display ikke kan tåle kulde, selv om det påstås, at man kan køre med cyklen ned til minus 15 grader

  1. Hej Bjarke. Takf or din beretning. Det lyder som om din el-cykel giver god værdi i den daglige transport, du må også spare nogen penge i forhold til at tage bil eller tog. Jeg har ikke selv oplevet et display der ikke kan tåle kulde – kan det være en løs forbindelse?

 29. Så vidt jeg er informeret er Batavus de eneste der giver 24 mdr garanti på deres batterier. Det syntes jeg siger lidt om at de mener det seriøst.

 30. BH`s nyeste (ved ikke hvor langt det går tilbage i tiden) modeller har tre-års garanti på deres batterier 🙂

 31. 24 måneders garanti på batteriet mod fabrikations fejl, men jeg vil ikke blive forbavset, at hvis man køber en cykel nu, og kommer til juni og vil have nyt batteri, da det man har er gået død, så tror jeg ikke man for det. Det bliver så koldt her i danmark, at de nemt kan tage skade. Hvis man lader i et koldt rum, og har længere på arbejde, så tære det hårdt på battericellerne.

 32. Mig bekendt giver næsten alle mærkevarer leverandører 2 års garanti på batteri, hvilket ikke er det samme som reklamations ret. Hvis der gives garanti på batteri, er det dog som regel med forskellige betingelser…
  F.eks skal man hos ProMovec, Raleigh, Winther, Centurion og Nishiki registrerer sit batteri senest 8 dage efter man har købt for at få garanti på 2 år istedet for reklamations ret. Der garanteres en rest kapacitet på 70% efter 2 år.
  Der gives hos disse mærker endvidere 3 års garanti på motorer.

  Batavus og Gazelle giver begge også 2 års garanti, men kan ikke huske om det er med 70 eller 80% rest kapacitet.

  BH giver 3 års garanti, og Move Easy giver også 3 års garanti på batteri og desuden 4 års garanti på motor. Begge har også en minimums kapacitets garanti på 70-80% af batteriets kapacitet fra ny af. (Kan heller ikke huske den præcise procentsats’s)

  For at kunne kræve garantien aktiveret ved test af et defekt batteri, kræves det at batteriet er blevet vedligeholdt og ikke misbrugt. Kapaciteten kan testes i en specielt batteritester, og de fleste nye batterier har en forbruger log der registrerer hvordan batteriet er brugt og vedligeholdt. Batteriet har også elektronik der sørger for at batteriet op- og aflades korrekt, så der er sket rigtigt meget inden for batteri teknologi i de sidste år.

  Normal garanti ifølge lovgivningen er 6 måneder, efterfulgt af 18 måneders reklamationsret, og det er bestemt ikke det samme som 2 års garanti….

  Med venlig Hilsen
  Anders
  FantomBike.dk

 33. Hvis det er mig du svarer er dette ikke rigtigt, ifølge det jeg så i papirerne fra BH da jeg havde en Neo Cross.. Den cykel i linket har 3 års garanti på batteri og det har de andre også, dog står det ikke ved alle cyklerne. Selvom det ikke står ved Neo Cross som jeg havde i 4 måneder, var der vedlagt en seddel om 3-års garanti.
  Og jeg VED af erfaring at Move Easy (BH) ikke render fra deres ansvar ang. reklamationer og garanti, men det er en helt anden cykel-historie 🙂
  “Vægt 24 kg Garanti batteri. 3 år. (80% batterikapacitet tilbage)”

  http://easymotion.dk/index.php?neo-29

 34. Jeg anskaffede en ny el lad cykel hos Andersen og melgaard her i januar 2014 på deres side beskriver de den kan køre mellem 40 og 45 km pr opladning. Lykkelige mig tænkte jeg og nuppede et eksra batteri oveni så var jeg jo sikret at kunne komme rundt omkring uden problem. Men det holdt ikke stik tværdigmod. Under 10 km på opladning og har forsøgt at få dem i tale men de ringer ikke til mig. Trist og ufatteligt en forhandler er sådan. Jeg må nu gå rettens vej for at få det jeg har betalt for. Så Anbefaler andre at sikre jeg mod den slags og ikke tro på alt de skriver og siger om de batterier og deres kunnen osv mvh conny en tris ellad cykel ejer idag mindre end ½ md efter jeg har fået den 🙁

  1. Hej Conny Karina. Øv, sikke en dum historie, jeg føler med dig. Jeg synes det lyder mærkeligt at du slet ikke kan få dem i tale. Har du købt den som internet-ordre? For så har du jo 14 dages fortrydelsesret. Hvis der er en forretning eller et kontor kunne du prøve at møde personligt op. Men ja, ellers må du i gang med det juridiske system – sikke noget. Husk også at advare på http://www.trustpilot.dk hvis du ikke allerede har gjort det!

 35. Km antal på et batteri opgivet af visse forretninger og fabrikanterne af cykler, er noget en alm. person umuligt kan nå.
  Min cykel som er en Ebsen Cross er sat til 90 km, men Fantombike har lavet deres egen test (som de gør med alle deres cykler) og sat min til 45 km. Sommetider kører jeg lidt under de 45 km og jeg har også haft den oppe på 65 km.
  Men læs lidt på Fantombike http://www.fantombike.dk/pl/El_cykel_oversigt__Rækkevidde_i_km_191.aspx

 36. Conny det lyder træls sådan noget, men hvad angår de km som du siger, så tror jeg desværre, det er rigtig, at den kun kan klare max 10 km. Det er en stor ladcykel? 200 watt motor med kun 9 AH batteri. Det er koldt, så batteriet arbejder med nedsat kraft.

  Kan godt se de skriver i frostvejr, Gad vide hvilken teknik de har opfundet, siden den cykel skulle kunne køre så langt i frostvejr. Det kræver, at de kan varme batteriet op. Så skal der bruges power til det, også reduceres rækkevidden.

  Jeg gad godt se de test, hvor en cykel af den størrelse skulle kunne køre op til 45 km på en opladning. Det må være en veltrænet cykelrytter, som har kørt den distance en varm sommerdag, ved laveste hjælpe trin.

  Retur med den til Andersen og Meldgaard, så må de lave under garantien, så den kommer til, at leve op til det de skriver, eller må de betale dig pengene tilbage, så du kan finde dig en cykel, som lever op til det den skal kunne.

  Ellers så hedder det vel forbrugerombudsmanden?

 37. Skulde bare skrive inlæg nr. 300. Fantastisk respons her.
  Har en cykel som forhåbentlig skal udstyres med en direkte-drive motor (lydløs og uslidelig).

 38. Hej. Hvad mener du om: mcu elcykel med 7 gear? Der står både godt og mindre godt om den på de forskellige opslag. FORVIRRET…..

  1. Hej Knud. Jeg kender slet ikke det mærke eller den model du henviser til, men når jeg ser på annoncer for den på nettet kan jeg se, at det er en el-cykel i den billige ende. Det er tilsyneladende et standard-stel med mærke-gear, hvor du formentlig vil kunne få reservedele til den traditionelle del af cyklen. El-delen ser ikke ud til at være fra Promovec, hvilket betyder at du kan få svært ved at få reservedele og nyt batteri, hvis den evt. ikke længere produceres om 2-3 år. Men her og nu er det sikkert en udmærket el-cykel, og til den pris er du måske indstillet på at skrotte den, når batteriet er udtjent.
   Jeg kan se at der er en diskussion på el-cykling.dk, hvor en erfaren elcyklist Vildkat og dk1 diskuterer gear. Det ville jeg ikke tage så tungt, hvis jeg var dig. dk1 ejer Fantomcykler, og naturligvis en økonomisk interesse i at kritisere modeller han ikke selv fører. Vildkat er en positiv og erfaren elcykel-forbruger med et mere bredt perspektiv.

 39. dk1 har jeg nu altid set som objektiv og jeg tror ikke han “kritiserer” andre cykelmærker han ikke sælger blot for at kritisere, men fordi han har en pointe, hans egen pointe som vi har vores.
  Jeg kan absolut ikke se at el-cykling.dk bærer præg af at dk1 ejer Fantombike, faktisk har jeg ofte tænkt over hvor neutral dk1 er i det forum.
  Der er også et under-forum for alle forhandlere som de kan benytte og der kunne de jo så “modsige” dk1 hvis de mener hans svar og oplysning er for at fremme hans egne økonomiske interesser.
  Nu vil jeg ud at rulle en lille dejlig forårs tur på 31 km….go` søndag! 🙂

 40. Hejsa!
  Sikke mange indlæg her – spændende 🙂
  Jeg er ved at gøre mig klog på markedet og vil gerne investere i en elcykel. Jeg skal cykle mellem 16-20 km om dagen, ca. 3-4 dage om ugen. Jeg har kig på den her model, bla. pga prisen. Er der nogen er jer der kender den og vil udtale jer om det er et ‘fornuftigt’ køb?
  På forhånd tak 🙂

  https://webshop.coop.dk/vare/dame-elcykel-7-gear-mustang-passion-sort-alustel-51-cm-koerer-40-50-km-pr-ladning/5700380536483

  1. Hej Josefine.
   Det er sikkert en udmærket cykel. Hvis du ikke skal cykle mere end 20 km. på en dag, så kan den str. batteri sagtens klare det på en opladning.
   Når du ser på cykler i den billige ende af skalaen er det hovedsagelig kvaliteten af materialerne og muligheden for at få reservedele, som kan bekymre. Hvis cyklen skal stå parkeret udenfor i regn kan der blive problemer med rust. Og det er vist lidt forskelligt hvor god service forbrugerne oplever i Kvickly når det kommer til reparationer af cykler – gå evt. ned i den Kvickly du i givet fald ville handle med og tal med dem og se om du føler at de kan håndtere det, hvis du kommer og siger at nu er der en dims der er knækket eller at batteriet kun kører 5 km på en opladning.

  2. Hej Josefine.
   Det er sikkert en udmærket cykel. Hvis du ikke skal cykle mere end 20 km. på en dag, så kan den str. batteri sagtens klare det på en opladning.
   Når du ser på cykler i den billige ende af skalaen er det hovedsagelig kvaliteten af materialerne og muligheden for at få reservedele, som kan bekymre. Hvis cyklen skal stå parkeret udenfor i regn kan der blive problemer med rust. Og det er vist lidt forskelligt hvor god service forbrugerne oplever i Kvickly når det kommer til reparationer af cykler – gå evt. ned i den Kvickly du i givet fald ville handle med og tal med dem og se om du føler at de kan håndtere det, hvis du kommer og siger at nu er der en dims der er knækket eller at batteriet kun kører 5 km på en opladning.

 41. Hej
  Jeg købte en Promovec Electric Element med 200w motor, 8 gear og et Panasonie Li-ION batteri 9AH x 36V=324 watt-timer, den 28.05.2010, d.v.s. for 4 år siden, jeg gav Kr. 13.999,- for den.
  Først nu er batteriet helt Flat, det har kørt lidt over 3000 km.Det skal siges at jeg fortrinsvis kun køre fra ca. 1.april til ca. 1.november og batteriet er altid blevet taget af cyklen hver aften og taget med hjem. I vinterhalvåret er batteriet blevet opladet een gang hver måned som anbefalet når man ikke bruger cyklen. Det skal også siges at jeg ikke på noget tidspunkt har været ude i en punktering, og slidbanen på dækkene er stadige meget fine, jeg synes selv jeg har passet rigtigt godt på min El-cykel.
  Men nu har jeg sendt batteriet til det firma ( Himex i Sønderborg) der reklamere med at de kan reparerer batterier til El-cykler for Kr. 449,- men nu skriver de til mig at de ikke kan reparere det, men de kan sætte en ny indmad i på 12AH, som skulle være stærkere til Kr. 3.199,- alt. incl. Derfor skal jeg spørge om der er nogen der ved noget og evt. har haft erfaring med dette firma, såvidt jeg kan se på nettet er der ikke andre firmaer der kan lave disse reparationer.
  Mange Gode Hilsner fra en meget tilfreds eL-cykel ejerer Birte P. København

  1. Hej Birte. Jeg har godt hørt om Himex, og de har også været i DR-programmet Kontant for nylig i et program om el-cykel batterier. Jeg kender ikke kvaliteten af deres arbejde, men det er også mit indtryk at de er de eneste på markedet. Dit valg handler vel om køb af nyt færdigt batteri contra at få Himex til at forny det eksisterende. Du må sammenligne udgiften ved de 2 muligheder, og se hvad du føler mest for. Promovec har jo 2 års garanti på deres batterier, hvis man registrerer batteriet hos dem, men et tilsvarende batteri som det Himex tilbyder er nok væsentligt dyrere.

 42. Hej
  Jeg købte en kildemoes Logic elcykel for 3 måneder siden, og jeg er som sådan tilfreds. Batteristørrelse kunne man ikke vælge, så det hedder, at man skulle kunne køre mindst 50 km, og det har også været tilfældet indtil videre. Kun hvis det har været meget modvind, har jeg kunnet køre mindre. Den længste tur har været knap 100 km på en ladning, men jeg kan også mærke, at jeg er kommet i bedre form, så motoren behøver ikke hjælpe så meget til 🙂 jeg fik skiftet batteriet efter 1200 km, fordi det simpelthen gik død! Det holdt op med at trække (heldigvis på vej HJEM fra arbejde), og så kunne det ikke lades op længere.
  Men jeg skriver, fordi jeg har et spørgsmål vedr dæk. Jeg har nu kørt 1500 km, og dels er mit bagdæk punkteret 3 gange (punkteringer sker, så det er ikke så meget det), og dels er der stort set ikke noget mønster tilbage længere. Fordækket er ikke slidt overhovedet. Jeg har nu afleveret cyklen hos cykelhandleren, så han skifter dæk og slange til noget forhåbentlig mere slidstærkt og punkterfrit ( jeg skal kun betale for delene, ikke for monteringen). Men kan det virkelig være meningen, at bagdækket skal slides så hurtigt? Hvilke oplevelser har I andre?
  Mvh Malene

 43. Jeg købte i januar en elcykel fra bilka til 4700,- Det er en Puch og jeg fik den stærkt nedsat.
  den har indtil nu kørt uden problemer. Der er kosmetisk rust alle vejene men selve stellet og hjul osv er i fin stand – og man skal ikke glemme at det er en lavbudgetcykel. (kan dog ikke forstå man ikke bruger rustfaste skruer når nu prisforskellen er så lille)
  Jeg cykler ca 40km hver dag og det er en stor hjælp når jeg har ungen i traileren bagved. Til gengæld er det for mit vedkommende ikke en stor fordel når jeg selv cykler. Jeg kommer hurtigt over de 25km/t og så stopper motoren, derfor bruger jeg kun strøm opad bakke og i hård modvind.
  Det er min første elcykel, og jeg regner ikke med at skulle ha en til når den skal skiftes ud. Dog vil jeg sige man får meget cykel for pengene hvis man kan finde den på tilbud.

  1. Hej Jonas. Tak for din fortælling. Jeg er tilbøjelig til at være enig med dig mht. value-for-money med tilbuds-cykler. Selv de dyre el-cykler bliver slidt op relativt hurtigt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.