Sandheden om el-cykler

Jeg har nu indsamlet så mange erfaringer, at jeg er i stand til at skrive et generelt indlæg om fordelene og ulemperne ved el-cykler. Jeg står nemlig ved afslutningen af en livscyklus på en el-cykel.

I maj 2006 købte jeg en Promovec ‘Sprint’ el-cykel for 11.000 kr. Formålet var at gøre mig i stand til at cykle til og fra arbejde, som på det tidspunkt lå 12,5 km. fra mit hjem. Min cost-benefit analyse dengang gik på, at jeg ville kunne slippe for at bruge ca. 700 kr. om måneden på abonnementskort til offentlig transport, og med el-cyklen skulle bruge et antal ører på strøm pr. opladning, og om ca. 3 år ville skulle anskaffe mig et nyt batteri til kr. 3.000, da det til den tid ville være udtjent.

Det gik fint, jeg cyklede derudaf og sparede de 700 kr. hver måned. Jeg sparede også abonnementet til motions-centret, og når jeg kom hjem fra arbejde havde jeg overstået dagens motion og kunne bruge min aften som jeg ville. Tidsmæssigt var jeg endda 5 minutter hurtigere på arbejde end med bussen.

Da vinteren kom blev der lidt problemer, men efter et par besøg hos min forhandler i Albertslund blev elektronikken bedre forseglet og jeg cyklede videre.  Som forventet var batteriet slidt op efter 3 år – så kunne det næsten ikke trække cyklen mere og kun køre få km før det opgav helt. I mellemtiden var der kommet ny teknologi indenfor batterier, det var meget lettere, men da jeg også måtte have en ny oplader kostede det  4.000 kr. i stedet for de forventede 3.000 kr.

Det er nu et år siden at jeg fik nyt batteri, og det burde kunne holde mindst 2 år endnu. Idag står jeg desværre bare med en el-cykel der kræver reparation, da motoren begyndte at lave nogle grimme lyde – noget der lyder som om søm og skruer rumsterer rundt inde i motoren. Forhandleren siger at tandhjulene (planet-gear) er ødelagte. Reparation koster 2.800 kr. for nye tandhjul eller 4.000 for en helt ny motor, og så kan han ikke garantere at der ikke kommer flere reparationer snart, da hans erfaring med denne model ikke er så god. Vi er altså ude i noget hvor det næsten ikke kan betale sig at reparere el-cyklen. Når forhandleren så samtidig giver mig et godt tilbud på anskaffelse af en ny cykel, kan jeg godt se at det er ved at være slut med min lille ‘bil’.

Det kommer ærlig talt bag på mig at cyklen er slidt op efter 4 år. Den er lige til at smide til storskrald -forhandleren ville ikke engang samle motoren igen uden at jeg udtrykkeligt bad om det. Som nævnt ovenfor var det ikke en del af min beregning, at cyklen havde så begrænset levetid. En cost-benefit-analyse skal altså indeholde en afskrivning af selve cyklen over ca. 4 år. Den investering jeg har gjort på ialt 15.000 kr. gør at det gennemsnitligt har kostet mig over 300 kr. om måneden at bruge en el-cykel som transportmiddel – udover elforbrug og løbende vedligeholdelse.

Jeg har nok begået den dumhed at sammenligne en el-cykel med en almindelig cykel. Det kommer man nemt til når man køber den hos en cykelhandler. Min almindelige cykel har jeg stadig – den købte jeg i 1992 og med udskiftning af kæde, dæk, lås og styrbånd over årene har den det fint idag, og jeg regner med at kunne køre mange år endnu på den. Der er da heller ikke nogen forhandlere, producenter eller anmeldere der nævner, at man må forvente væsentligt kortere levetid på en el-cykel end på en almindelig cykel.

Når man læser artikler om og tests af el-cykler, handler det altid om specs og hvordan den nye cykel virker, og nogen skriver sågar at den type el-motorer man bruger i el-cykler ikke bliver slidt. Det er næsten altid positive anmeldelser man får ud af det, for når man sætter sig op på en el-cykel for første gang så er det en rigtig sjov oplevelse. Samtlige som har prøvet min el-cykel er spontant begyndt at grine. Men før man går ud og bruger en masse penge på en el-cykel skal man vide at den ikke bliver ved med kun at være sjov og spas – det passer simpelthen ikke, at motorerne ikke bliver slidt.

Måske skal man se en el-cykel som et stykke forbrugerelektronik på linie med PC’er og husholdningsmaskiner, nærmere end som en almindelig cykel med den forventning man kan have om levetid, når man passer godt på den. Men der findes da også forbrugerelektronik i prislejet +10.000 kr. som ikke skal smides ud efter 4 år?

Priserne på el-cykler har desværre ikke haft den samme nedadgående udvikling som man ser på forbruger-elektronik. En tilsvarende el-cykel koster idag nogle tusinde mere end det jeg gav for 4 år siden. Og de penge må jeg bare se at finde, for jeg er nødt til at have en ny el-cykel.

Jeg er blevet afhængig af den frihed jeg har med sådan en. Jeg får god skånsom motion, og det tiltaler mig stadig at opnå den effektivitet der ligger i at bruge sin transporttid til at få motion. Selvom jeg har skiftet job siden 2006 og nu kun cykler noget af vejen til arbejde, har jeg en fantastisk frihed; her er jeg helt uafhængig af både bilkøer, forsinkede tog og strejkende buschauffører. Med et par kurve på er el-cyklen også genial til indkøb. Jeg mener stadig, at el-cykler kan eliminere behovet for bil nr. 2 for mange familier.

Jeg synes altså stadig at el-cykel-konceptet er godt. Og nu ved jeg lidt mere om, hvad jeg skal være opmærksom på, når jeg skal købe en ny:

 • batteri: rækkevidde, levetid og pris for udskiftning
 • motor: kraft, levetid, garantiperiode, pris for udskiftning og reparation
 • kan den holde til dansk vintervejr med salt på vejene og frostgrader
 • forhandlerens erfaring med produkterne og reparation af disse
 • forventet levetid på hele cyklen

Flere el-cykel-erfaringer: se siden med mine blogindlæg om el-cykel samlet herLignende indlæg:


324 kommentarer

 • Esmat

  14. oktober 2014

  Vi har købt to elcykler og begge i Bilka. Efter 7 år på kontor stol hjemme og nulmotion var det herligt at komme 32 km henne på ferie til Rønde. Vi havde to tunge cykel trailer med og kørte stille og roligt i laveste støtte niveav. Det ikke at frygte bakker, modvind eller træthed er vidunderlig ved en elcykel. Nu cykler jrg 15 km om dagen og har betydeligt bedre kondition, vil jeg købe en ny når cyklen er slidt. forhåbentligt først efter de 3 til 4 år:-) min kones har holdt de tre år. I harald nyborg kan man købe en til under 6000 kr. En lille træls ting ved elcykler er hastigheden. man skal være indstillet på at blive overhalet af aller slags cykler på lige strækninger. Dog er der revanche op ad bakke, i stærk modvind selv når man har ungerne med i cykel traileren. Vi har ikke haft bil de sidste 2,5 år, også fordi mange af de ting positive ting der ved en bil får man med her. som fri til bare at komme af sted, fra dør til dør, ugeneret samtidig med at man slippefor bilens stres, omkostninger og parkerings bøvl. Forleden skulle vi 5 forskllige steder henne, det kunne ikke have gjort med bus. Elcyklen er for mig et af det vigtigste opfindelser i hverdages-anvendte-ting-sammenhæng. En fornøjelseren økonomisk, sundhedsmæssigt, mobilitet og ikke mindst grøntænkning. God vind alle sammen 🙂

  Svar
  • Trine Louise

   14. oktober 2014

   Tak for din historie. Jeg har p.t. min el-cykel på værksted og har undgået den i 6 uger – nu er jeg helt ude af form. For mig er der den største ulempe ved el-cykler, at forhandlerne ikke kan finde ud af at reparere den dem.

   Svar
 • Birte Pedersen

  15. oktober 2014

  Hej Igen
  Jeg skrev den 28. maj 2014 om Himex, det viste sig at da jeg havde ventet i ca. 1,5. md. på rep. af mit batteri var min tålmodighed sluppet op, de påstod hele tiden at de ventede på nye komponenter fra Kina men det ville jeg ikke vente på yderligere. Jeg købte så et nyt batteri hos en super cykelsmeden/Cykelhandler (her havde jeg iøvrigt også købt min El-cykel) på Amagerborgade 2 på Amager, det skulle vise sig at der kun gik 3 dage så havde jeg et nyt super batteri, Li-on 36V 12aH/418 vh, til Kr. 4.500,-, det skulle kunne køre fra 75 – 100 km. på en opladning, så nu køre det igen, ved sidste måling havde jeg kørt 109 km. på samme opladning, så det er jo super, og jeg har til stadighed ikke været ude for en punktering. Jeg har hele tiden været opmærksom og fået oplyst at batterierne holder ca. 4 år, men med det nye skulle jeg kunne køre ca. 6 år med det behov jeg har. Mange Hilsner Birte P. Christianshavn

  Svar
  • Trine Louise

   15. oktober 2014

   Hej Birte. Ærgerligt at det ikke gik med Himex, det lyder ellers som et godt koncept i teorien. Men dejligt med et helt nyt super batteri i stedet!

   Svar
 • Richard Torp

  15. oktober 2014

  Himex lavede mit batteri til min Ebsen Cross. Kostede lige omkring 550,- kr incl. porto og her efter ca. 7 måneder er det stadig godt. (har min Ebsen som reservecykel)

  Jeg kører nu kun på cykler der har batteri fra Bosch. Overvejer dog en cykel mere der har batteri fra Yamaha (tror nok det er Panasonic).

  @Esmat – du skriver at en træls ting ved elcykler er hastigheden på lige strækninger, fordi man bliver overhalet hele tiden. Det er da op til dig selv. Jeg bliver ikke overhalet på mine elcykler, så det kommer jo an på hvor megen energi man selv ligger i det. Der er også mange der på alm. cykler bliver overhalet hele tiden og for dem gælder det også om at træde mere så de undgår det. Så på det område er der ingen forskel på en elcykel contra alm. cykel 🙂

  Svar
 • Trine Louise

  17. oktober 2014
  Svar
 • Birte Pedersen

  17. oktober 2014

  Hej Trine Louise
  Ja det er træls med dem der ingen erfaring har med EL cykler, da jeg i sin tid besluttede at købe en EL cykel, var jeg hos ikke mindre end 8 cykelhandler i Storkøbenhavn, men ingen af disse 8 kunne påberåbe sig at have forstand/erfaring med EL cykler, til sidst kontaktede jeg en meget lille lokalt cykelsmed/cykelhandler på Amagerbrogade 2, det skulle vise sig at han var den rigtige, måske du skulle komme til Amager og tale med ham, han hedder Lars på Tlf. 32 54 77 21, jeg kan selvfølgelig ikke garantere for at han kan lave din cykel, men det er måske et forsøg værd, han har også en hjemmeside der hedder http://www.cykelsmeden-amager.dk.
  Mange Hilsner Birte P. Christianshavn

  Svar
 • Trine Louise

  17. oktober 2014

  Hej Birte. Tak for tip! Det er meget værdifuldt at høre om de (få) cykelhandlere der kan reparere el-cykler.

  Svar
 • Henning Simonsen

  23. juni 2015

  Du sparede penge til motionscenteret og tiden på at komme der hen brugte du på at cykle så de kilometer skal du trække fra 😀

  Man skal heller ikke købe en knallert forsikring?

  Jeg tror da at dit oplæg har give mig mod på en El-Cykkel
  Synd de ikke holder længere end 3 år Jeg køber en til
  6000 kr og ser hvordan det går.
  HH Henning

  Svar
  • Trine Louise

   23. juni 2015

   Hej Henning. Tak for din kommentar.
   En el-cykel er dækket af indbo-forsikring som en almindelig cykel.
   Det lyder fornuftigt med den billige cykel – god fornøjelse!
   Mvh. Trine

   Svar
   • David Metz

    14. juli 2015

    Tak for dine erfaringer.
    Jeg tror Hennings pointe er, at der er lovkrav om, at en knallert ansvarsforsikres ligesom alle andre motorkøretøjer (undtagen altså el-cykler). Så hvis man vakler mellem knallert og el-cykel, så er der den forskel med ansvarsforsikringen (8-900 om året).

    Svar
    • Trine Louise

     14. juli 2015

     Hej David.
     Tak for input – det har du selvfølgelig ret i!

     Svar
    • Henning Simonsen

     14. juli 2015

     Jo og det er således at hvis det er et køretøj der kun kan køre 25 km i timen så er det omfattet af hus/indboforsikring i mange forsikringsselskaber.

     Svar

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.