En tur i Højbjerg skov

Idag har min mand og jeg været en tur i skoven. Min mand cykler ofte moutainbike på det blå spor i Rude Skov og kommer derfor forbi et flot udsigtspunkt ved Højbjerg, hvor man kan se helt til Sverige. Han har så tit snakket om at han gerne vil vise mig det, og idag fik vi endelig taget os sammen til at komme afsted om det.

Jeg har ikke en mountainbike, så vi kiggede lidt på kort og tog bilen til Paradis-kvarteret i Holte for at finde en indgang til skoven. Det var ikke helt nemt, de fleste veje der endte blindt mod skoven havde private grunde ind mod skoven. Men så fandt vi Højbjerggårdsvej som har en indgang til skoven gennem skønne områder, bla. en flot ejendom ved navn Østerlide – en rødstensbygning med flotte faconklippede buske rundt om og en fantastisk udsigt over skoven. Jeg kunne ikke rigtig se om det var en privat bolig, men tænk engang at bo der…

Det var en dejlig dag af midt-november at være, 10-11 grader og ingen vind og vigtigst af alt: ingen regn. Vi trampede afsted opad i den dejlige skov og jeg nød duften af visne blade og jord – jeg kan godt forstå at min mand er nærmest afhængig af at komme i skoven regelmæssigt.

Vi nåede toppen, og der var rigtig nok det flotteste vue over området og helt ud til Øresund og man kunne også skimte Sveriges kyst. Flot! Mens vi stod der og kiggede kom der en hest med rytter op ad bakken, den stoppede også op og nød udsigten, man kunne høre at den også var forpustet. Vi så også en spætte hamre, hamre, hamre hovedet ind i et træ og selvfølgelig adskillige glade hunde med familier.

Lignende indlæg:

20 tanker om “En tur i Højbjerg skov”

 1. Trine Louise,
  Østerlide var min morfars og det var virkelig et fantastisk sted at vokse op i. Jeg “googlede” og fandt tilfældigt din blog – har
  du nogle billeder af huset som du evt. ka´ sende til mig?
  Eva.

  1. Hej Eva.
   Det lyder spændende, sikke et sted! Ved du hvad det bruges til idag – er det privat beboelse stadig?
   Jeg tog ikke nogen billeder da jeg var derude, men hvis jeg kommer igen skal jeg gerne tage nogle billeder og sende dem til dig !
   Mvh. Trine

 2. Østerlide er i høj grad en privatbolig… En Kuwaiter ved navn Jasim al Homaizi blev i slut 70’erne gift med en dansk dame med fornavn Hanne, og de købte Østerlide…. Det er næppe nogensinde blevet solgt siden. Jasim al Homaizi døde omkring 2009-10 og ejendommen er i dag derfor nok ejet af Hanne al Homaizi…

  Østerlide blev brugt til sommerbolig for familien (når det blev for varmt i Kuwait) og den blev brugt som fast residens under invasionen i Kuwait i 1989 …. Familien bestod desuden af deres to døtre… Jeg har været der nogle gange, og det er fantastisk flot indrettet/vedligeholdt … en arkitektonisk perle..

  mvh

 3. Hej Eva.

  Jeg kom også der i 60´erne og 70´ erne.
  Min mormor var gift med din morfar.
  Kan huske butleren Thorsen, som din morfar havde boende i portnerboligen, samt alle de der passede hestene, som boede på den anden side af vejen.
  Har ikke været inde i ejendommen siden det blev solgt.
  Det var jo flot dengang og altså også nu
  Har desværre mistet en masse gamle billeder derfra p.g.a. kæmpe vandskade sidste år.
  Har ikke fået kikket igennem de “overlevende” billeder om der er nogle fra Østerlide.

  ——————————————————————————–

 4. Østerlide blev bygget i 1912 af Emma Barfred Petersen, det var i familien Barfreds eje indtil 1939.
  Østerlide har været brugt i adskillige film og på TV, bla. I Peters Baby og ikke mindst i Matador hvor Østerlide var Godset Brydesø. Historien om Østerlide og familien Barfred Petersen kan læses i “Søllerød bogen 1980” udgivet af Historisk Topografisk Selskab for Søllerød Kommune

 5. Jeg kender en der hedder Niels Barfred Petersen gennem min tante. Niels boede på gården, som er nabo til Østerlide. Jeg mener, at hans datter bor der nu. Niels er måske efterkommer af Emma ? Det må jeg undersøge. 🙂

 6. Hej Christian,

  Så vidt jeg husker var Niels nevø af Emma, hans datter bor stadig på Gården ved siden af, mener den hedder Højbjerg Hus, en stor del af jorden er udlejet til Søllerød Golfklub.

 7. Hej!

  Jeg er tilfaeldigt veninde til den soen og datter der voksede op paa gaarden hoejbjerghus – Rune og Ester Barfred! Deres mor Henriette Barfred bor der stadig og deler nu gaarden med Rune.
  Jeg er kommet paa hoejbjerghus hele min barndom og oesterlide er vores alle sammens droemme hus : ) der gaar et sagn om at der hviler en ‘forbandelse’ over stedet da husets oprindelige frue drunkede sig i den soe der er forneden. jeg ved ikke om det er sandt men alle vi boern fik meget ‘gys’ ud af at liste rundt i omraadet om forestille os alle mulige ting!

  Jeg bor i dag i London men besoegte omraadet sidste weekend med min mand og han er nu ligesaa forelsket i oesterlide som je,g og jeg har lovet at vi en dag flytter tilbage til danmark og bor i omraadet saa vores boern kan vokse op med hoejbjgerhus og oesterlide!

  Rigtig god weekend,

  1. Hej Christina. Tak for din fortælling, det lyder dejligt med sådan et eventyrlig barndomsminde. Jeg kan godt forstå at du gerne vil tilbage en gang.

 8. Hej Trine

  Jeg er søn af den arkitekt der istandsatte Østerlide da Hanne og Jasim købte det i midten af 80’erne. Det blev total istandsat fra kælder til tag, med respekt for det oprindelige bygge stil. Min far vuderede at det i midt firserne var en af de dyreste privatboliger i Danmark. Jeg kom der en del, både under og efter istanssættelsen. Jasim havde desuden verdes største samling af muslimsk kunst og har et par gange haft store udstillinger på Louisiana.

  Kristian

 9. Det er fantastisk. jeg sidder og pusler lidt på nettet og skriver østerlide—lad mig fortælle at jeg arbejdede som kokke og stuepige hos fruen og grosseren —-sådan talte man dengang– fra 1961 og til 1964 boede min mand og jeg i fløjen .. Og Eva jeg husker både dig og dine forældre — også weekk dig og din søster passede vi – det var et meget smuktn hjem og det var en dejlig tid .. det er rigtig nok efter mig kom Butleren fruen inviterede mig til at komme så jeg kunne opleve det en dejlig tid og mange flotte selskaber jeg kunne fortælle meget mere men slutter nu. hilsen til eva og christian fra lis

 10. så er jeg her igen . jeg har en del ting som fruen har givet mig — så hvis christian og Eva kunne tænke sig at arve det må de gerne . jeg har ingen børn selv .. men det var en dejlig tid og fruen lærte mig meget bl.a. at drikke campari. hils jeres forældre fra lis

 11. Hej Lis.

  Hvor er det sjovt, at du har passet min søster og jeg.
  Så du har kendt Papirgrossist Axel V. Christensen og Fru Margrethe og altså også sønnen Hans Eivind Christensen.
  Hilser på Hans Eivinds søn, Niels engang imellem. Har vist aldrig hils på en anden søn Bjarke.
  Vi har været meget små dengang i start 60’erne.
  Er det dig, der holder til i Ålborg ?
  Det kunne være sjovt at arve dine gaver fra fruen, min mormor.
  Fik selv en af mormors ridepræmier fra skoleridning på min morfars, Chas Otzens hest, Periander.
  Alle min morfars ridepremier blev desværre fjernet af nogle langfingrede personer og er ikke dukket op igen.
  Mine forældre og min søster er desværre gået bort. Min søster i 1983, min mor i 2003 og min far i 2005,
  Kan vi ses, så skriv til mig på Facebook, hvis du er på der ?

  Jeg har ikke kontakt med Eva,
  Kh Christian

  1. Kære “halvfætter” Christian. Sidder og roder rundt i denne længere korrespondance – bl. a for at se hvad der kunne læses om min farfar Axel – og min far, Hans Eyvind – + resten af familien som mere eller mindre direkte stammer fra denne familie – og dermed har haft vores gang på Østerlide.
   Kan sagtens huske din søster – og dine forældre – du er vist nok lidt yngre (jeg nærmer mig med hastige skridt – 62 år!!!). jeg har (lidt) kontakt med mine fætre/kusiner – bl. Eva – og ser jævnligt hendes datter Mia, der – sammen med resten af familien, er flyttet tilbage til DK: Har mistet lidt kontakt med Niles Chr. af lidt dumme årsager, men tænker at jeg prøver at genboptage forbindelsen – en dag jeg er i det humør!
   ja – jeg er stadig optaget af familien – og vores fælles historie. Min gamle farfar var flink til at holde sammen på familien, men der er vist ikke så stærke bånd mere. måske ses vi en dag!!!

   mkh

   Den fortabte søn, Bjarke

   1. Hej Bjarke.

    Sjovt at du lige læser mit opslag her 🙂

    Jeg mødte Niels sidst i sommer, nede ved Arne Jacobsen benzintanken i Skovshoved.
    Så ham på julemarked på Kragerup Gods i november 2010, hvor han vist kommer hvert år og spiller sækkepibe, samt sælger kaffe og whiskey.

    Jeg har arvet en masse smalfilm fra min far. Jeg ved at han har optaget noget fra Østerlide.
    Din far, Hans Eivind, kom som julemanden hos os i Skodsborg, da jeg var ca. 1 år, så det har været i julen ’63 eller ’64 og det ved jeg også er på smalfilm.
    Jeg må til at overspille det til computeren. Jeg har det der skal til, så jeg må igang.
    Jeg har kun haft kontakt med din far få gange.
    Ved ikke hvornår han flyttede til Spanien, men måske var det der jeg sidst så ham. Måske slut ’60’erne, start ’70’erne.

    Hvis du er på Facebook, kan du sende en venneanmodning 🙂

    Mvh Christian

    1. ja nogle gange – snørklede led….
     Er ikke på facebook – men kan nås pr. alm. mail: bc@4arkitekter.dk.
     Min far døde for ca. 9 år siden – og efterlod sin kone, Jytte i et forfærdeligt økonomisk morads. Hun har nu giftet sig – igen – rigt – og har det godt.
     Som nævnt – har mistet lidt kontakt med Niels Chr – netop ifm arvesag etc. efter min far.
     Ved ikke hvor du færdes til dagligt – har selv tegnestue ved søerne i Kbh City – og bor kun ca. 900 m herfra – på Østrebro. Hvis vores veje kunne krydses en dag – ville det være sjovt. – jeg synes som skrevet – at det er sjovt at rode rundt i vores familiære relationer…. Bjarke

 12. Kære alle, hvor sjovt idag at blive gjort opmærksom på denne klumme, som jeg svagt husker at ha’ kommenteret på for længe siden! Har ikke været inde på siden efterpå, men hyggeligt nu at læse alle kommentarerne. Og jo, jeg husker godt dig, Christian, og din søster og dine forældre.
  Anede ikke Østerlide er blevet brugt i film. Men det har glædet mig, at gå tur forbi og se hvor velholdt ejendommen er og hvor god smag den er holdt i, med hensyn til den originale arkitektur. Det ville ha’ glædet Morfar at opleve!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.