Gavoholiker

I onsdags var der 2 dage til lønningsdag og penge tilbage på kontoen. Jeg valgte at forkæle migselv med sushi for ca. halvdelen af beløbet. Resten brugte jeg på en gave til min fætter som tak for at han endnu engang havde betroet mig at passe hans fantastiske hund, og som et tillykke med hans nye hus. Og så købte jeg også lige 2 bøger til min mand.

Det er ikke første gang i denne måned at jeg køber gaver til min mand. Det gik op for mig, at jeg faktisk køber gaver til ham og andre ret tit – også uden at der er en anledning. Jeg kan bare godt lide at give gaver?

Et minde fra barndommen popper op:

Lille Trine: “Far, er det ikke rigtigt, at hvis man godt kan lide at give gaver, så er man ikke egoistisk?”
Far: “Hm, det ved jeg ikke – det kan man måske godt sige. Men at give gaver kan også være egoistisk på en måde”

Jeg kommer til at tænke på om det helt sundt at jeg har den trang. Umiddelbart vil de fleste nok synes det er et positivt karaktertræk at være gavmild. Men kunne det tænkes at jeg mest gør det for min egen skyld, for at få anerkendelse for ikke at være egoistisk?

Jeg kommer til at tænke på Elvis Presley, som jeg læste og så en del om for nogle år siden. Elvis elskede også at give gaver. Han nåede at forære over 100 biler væk, og han købte også huse til flere i sin omgangskreds. De efterlevende har beskrevet hvordan han elskede at se folks oprigtige overraskelse og glæde ved at få en uventet gave. Det blev næsten en afhængighed for ham, og da han døde var der næsten ingen penge tilbage, på trods at han havde haft million-indtægter – han havde brugt og foræret det hele væk.

Jeg må afgjort indrømme at jeg har stor glæde ved at købe ting til folk jeg holder af. Følelsen ligner meget den jeg får ved shopping generelt. Jeg elsker følelsen af at finde en ting som passer rigtig godt til en bestemt person, og jeg kan også godt lide selve det at give gaven. Er jeg mon ligefrem afhængig af denne følelse?

Indtil videre har mit gave-giveri ikke ruineret mig – så det er ikke noget der er truende for min økonomi. Men jeg skal nok huske at tænke over det nogen gange. Jeg kan jo også risikere at bringe gavemodtagerne i forlegenhed og måske give dem en følelse af at stå i taknemmelighedsgæld. Og så er man jo pludselig ikke så flink mere.

Lignende indlæg:


2 kommentarer

 • Betina

  30. september 2009

  Ja, man kan blive afhængig af mange ting, som du selv er inde på. Men derfor kan man jo godt være impulsiv uden der er det mindste galt i det 😉

  Selv om man ikke umiddelbart forbinder det, har jeg lagt mærke til at mange af mekanismerne er de samme, og der er vist også noget, der hedder belønningscenteret i hjernen, som påvirkes efter vanemæssig brug.

  For mig har det hjulpet at mærke efter, hvad det er jeg vil opnå og prøve at visualisere at jeg går efter, det jeg får lyst til i splitsekunder. Så gennemlever man trangen og ser, at det alligevel ikke er dét man har lyst til. Og man sparer mange penge! 🙂

  Svar
  • Trine Louise

   1. oktober 2009

   Det har været lidt af en aha-oplevelse at skrive det her indlæg, så bare den erkendelse af at det kan handle om andet end gavmildhed skal nok hjælpe mig på vej, og så kan jeg jo tænke over det på den måde du beskriver når jeg fanger øjeblikket.

   Svar

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.