Multimedieskatten nærmer sig

Nu nærmer sig så småt det nye skatteår, hvor de nye regler for multimedie-beskatning træder i kraft. Da reglerne kom frem i foråret var det ikke helt klart hvordan detaljerne omkring det blev, men nu kan jeg se at Skat har lagt en del uddybende spørgsmål&svar ud på deres hjemmeside.

Som frygtet bliver det sådan, at hvis du tager en PC med hjem for at arbejde hjemmefra bare 1 gang, så skal du betale den nye skat. Og det er helt uanset om du bruger PC’en til noget som helst privat. Du kan godt forsøge at argumentere overfor Skat for at du ikke bruger den privat, men de siger selv på hjemmesiden at ‘det er meget svært at bevise’ og bevisbyrden ligger hos skatteyderen. Arbejdsgiveren skal opgive det til Skat som A-indkomst, så man får under alle omstændigheder diskussionen hvis man er utilfreds.

I min branche er der rigtig mange mennesker der arbejder hjemmefra jævnligt, simpelthen ved at bytte en dag på kontoret ud med en dag ved spisebordet derhjemme – online og arbejdende på de sædvanlige systemer som de plejer. Disse mennesker får ikke nødvendigvis betalt hverken telefon, internetforbindelse eller udstyr, så der er ikke noget tilskud til privatøkonomien i det; man kan ikke kalde det fryns efter min mening.

Det er klart at det kan være en fordel for mange familier at have den fleksibilitet, men det er så sandelig også til gavn for arbejdsgiverne – mange medarbejdere er jo via denne teknologi til rådighed døgnet rundt og så kan man da ‘godt lige ordne det og det’ efter kl 20. Jeg kender til mange IT-medarbejdere som frivilligt ordner akutte opgaver udenfor kontortid til stor gavn for arbejdsgiveren.

Jeg kan godt se at der er en teoretisk mulighed for at bruge en PC, som man tager med hjem for at arbejde på, til et privat formål. Det kan man jo også med den PC man sidder med på arbejdet (det skal bare ikke beskattes). Det er dog et mindretal i Danmark som ikke har en privat PC i hjemmet (ca. 20% af husstandene), så jeg synes det er overdrevet at se det som et tilskud til privatøkonomien at kunne tage en PC med hjem. Personligt tror jeg ikke der er så stort sammenfald mellem de 2 grupper; dem der ikke har PC og dem der kan arbejde hjemmefra.

Jeg er spændt på hvordan man vil håndtere det i virksomhederne efter nytår. Der vil givet være mange medarbejdere som ikke længere vil være interesseret i at arbejde hjemme når det koster dem penge (kr. 100-150 kr./md.). Det er efter min mening et kæmpe tilbageskridt for den fleksible arbejdskultur i Danmark, og det har jo også et miljø-aspekt.

Man kan vel godt sige at multimedieskatten har til formål at beskatte den teoretiske mulighed for at bruge dit arbejdsredskab til et privat formål. Så er jeg bare spændt på hvornår man begynder at beskatte håndværkere for at tage deres værktøj med hjem om aftenen og i weekenden.

Lignende indlæg:


5 kommentarer

 • spunky

  16. september 2009

  Gooorsh et tungt system… jeg har lige været inde og læse på skats hjemmeside..

  Der vil da heller ikke være nogen som er interesserede i at tage mobiltelefonen med hjem.
  Dvs. at den skal hentes på arbejdspladsen hver morgen og afleveres samme sted hver eftermiddag, hvis man arbejder “ude af huset” som håndværker, sælger, konsulent mm.

  Det skal nok gavne det danske arbejdsmarked, for ikke at snakke om co2 udledningen som helt sikker vil stige på den konto. For folk vil da begynde at køre frem og til bage i et væk… en masse unødige km på de danske landeveje…

  Det virker ikke gennemtænkt…

  Svar
  • Trine Louise

   17. september 2009

   Tak for din kommentar Spunky. Jeg er enig med dig i at det ikke virker gennemtænkt. Dansk IT skrev et godt nuanceret høringssvar til ministeriet i foråret, men alligevel virker det som om politikerne ikke helt ved hvordan hverdagens arbejdsliv fungerer for mange mennesker.

   Svar
 • Trine Louise

  3. september 2010

  Jeg har netop haft en dialog på Twitter med medarbejdere fra skat, som arbejder på at skrive vejledninger vedr. multimedieskat. Jeg var nysgerrig for at vide hvordan man er stillet hvis ens arbejdsgiver opgiver at man er multimedie-skattepligtig fordi man bruger en laptop som arbejdsredskab og har lov til at tage den med hjem, men at man i realiteten aldrig tager den med hjem og dermed faktisk aldrig bruger den privat. Jeg havde jo hørt i medierne hvordan Skats egne medarbejdere lod deres mobiltelefoner blive på arbejdspladsen for at slippe for multimedieskatten.

  Jeg fik at vide at man ikke kan ændre på det som ens arbejdsgiver har opgivet, når man skal lave selvangivelse. Man kan altså ikke fjerne beløbet fordi man reelt ikke har haft sit arbejdsredskab med hjemme. Når Skat’s medarbejdere kan gøre som nævnt ovenfor så er det fordi at Skat som arbejdsgiver fører kontrol med privat brug.

  Som jeg ser det, er man dermed udover diskussionen om hvorvidt det mobile arbejdsredskab har været med hjemme eller ej – bare det at der er en teoretisk mulighed gør at man er skattepligtig. Når Skats medarbejdere kan gøre som de gør, så er det fordi at Skat som arbejdsgiver ‘udøver kontrol’ .

  I praksis betyder det at hvis man har kontorarbejde og ens arbejdsgiver beslutter sig for at arbejdsredskabet skal være en laptop (noget man ikke nødvendigvis som ansat har indflydelse på) og arbejdsgiveren ikke vil påtage sig at føre kontrol med privat brug, så koster det lige 150 kr. mere om måneden at gå på arbejde end det gjorde sidste år. Det synes jeg er fuldstændig urimeligt.

  Svar
 • Pingback: Trine Louise » Hvorfor jeg ikke kan stemme på Kristian Jensen fra Venstre

 • Pingback: Trine Louise » Farvel til multimedieskatten?

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.