Israelsk kunstsalg dør til dør

Igår aftes ringede det på døren midt i aftensmaden. Udenfor stod en ung dame der på engelsk med accent præsenterede sig som kunststuderende fra Israel. Hun sagde at hun gik fra dør til dør for at vise sine medstuderendes kunst og måske sælge noget af det.

I vores område er der en del trick-tyverier, hvor udlændinge forsøger at lokke især ældre mennesker til at invitere dem indenfor, hvorefter de stjæler kontanter og andre ting fra deres hjem. Derfor var min første reaktion selvfølgelig rimelig skeptisk. På den anden side vil jeg gerne møde fremmede mennesker med tillid og åbent sind, og da hun ikke forlangte at komme indenfor lyttede jeg til hvad hun havde at sige.

Israeleren begyndte på trappestenen at vise en lang række malerier. Nogle var abstrakte, nogle var naturalistiske, farve, stil og materiale var meget forskellige. De var allesammen flot lavet, nogle var kopier af kendte maleres værker eller deres stil. Der var et par stykker som jeg rigtig godt kunne lide.

Da hun havde gennengået alle malerierne, spurgte hun selvfølgelig om der var nogen af dem vi var interesserede i. Så kommer tidspunktet hvor man skal beslutte om man skal engagere sig yderligere. Hvis hun var hvad hun udgav sig for at være, var det en fin mulighed for at få nogle flotte malerier til en fornuftig pris. Vi mangler noget til at hænge på væggene. På den anden side bryder jeg mig ikke om at træffe beslutninger på stående fod, jeg er altid bange for at der er noget jeg ikke har gennemskuet og har en stor trang til at trække mig tilbage og tænke over det der er sket.

Hun tilbød dog at vi kunne have malerierne stående til næste dag for at se dem i dagslys og tænke over det. Det endte med at hun lod 4 malerier stå hos os uden nogen form for pant eller sikkerhed. Hun gav os priserne på billederne – fra 800 til 1200 kr. for billeder på ca 50 x 70 cm – og så ville hun komme igen dagen efter. På den måde synes jeg ikke vi udsatte os selv for risiko, udover at vi var nødt til at invitere hende indenfor da det pludselig begyndte at tordne med dertil hørende kraftig regn. Det skete der dog ikke noget ved – hun viste os tillid, og vi fik mulighed for lige at tænke situationen igennem.

Idag har vi tænkt meget over de 4 malerier, og faktisk fundet frem til at vi er interesseret i 3 af dem. Den israelske maleri-sælger ringede til eftermiddag og kom efterfølgende forbi. Vi aftalte en pris for de 3 malerier, og så handlede vi simpelthen. Vores sælger foretog lige et lidt kikset opkald til en ‘professor’, der accepterede en rabat fordi vi var ‘særligt flinke mennesker’ som havde ‘lidt problemer med økonomien’, men slutresultatet er altså at vi nu er i besiddelse af 3 stk. lærreder med maling på.

Jeg sidder tilbage med en lidt mærkelig fornemmelse over at blive opsøgt på den måde. Det er vist ikke rigtig lovligt, er der ikke noget der hedder dørsalgs-loven? Men også en positiv oplevelse på en måde. Jeg ved ikke om vi har forkøbt os eller gjort en god handel. Det er måske også mindre vigtigt når vi synes at malerierne var pengene værd i vores øjne, og vi ikke har lidt nogen overlast iøvrigt. Du kan se de 3 billeder nedenfor:


Lignende indlæg:


20 kommentarer

 • Kim Nielsen

  10. juni 2009

  Hej,
  søgte på google og dit indlæg dukkede op. Anyway, jeg har netop oplevet det samme. Desværre var min knægt lidt umuligt, så jeg aftalte med den engelsktalende unge mand at han kunne komme igen på fredag – billederne havde samme karakter som dem du viser på siden. Efter at have læst dit indlæg er jeg mindre nervøs over dørmødet.

  Svar
  • Trine Louise

   10. juni 2009

   Hej Kim.
   Sjovt at høre at du har haft samme oplevelse. De kommer vist lidt rundt, de israelere – der er også nogen af vores venner der bor i Malmø der har haft besøg.
   Vi har stadig ikke lidt nogen overlast eller opdaget noget der var stjålet mens maleri-sælgeren var indenfor hos os. Hun har dog ikke sendt os info om kunstneren som aftalt – vi ville gerne lige vide hvem der har malet malerierne.
   God fornøjelse på fredag!

   Svar
 • Thomas Gulstad

  21. august 2009

  Ja, Nuka/Noqa eller lnoget lignende har jeg også mødt.
  Hun blev lidt pikeret til sidst over at vi havde brugt hendes tid og ikke ville købe nogen malerier.
  Jeg var dog glad for flere, men ikke købe-glad, og spurgte derfor om website.
  Svar: art4all.eu eller ihvertfald den site som har .eu sidst i navnet.
  Der er desværre tale om fiduser.
  Vel er det oliemalerier, men malet af dygtige reproduktører (?).

  Gør det billedet ringere? Ikke nødvendigvis efter min mening.

  Svar
 • Thomas Gulstad

  21. august 2009
  Svar
 • Trine Louise

  23. august 2009

  Hej Thomas. Tak for din kommentar og link. Jeg har fundet alle 3 billeder som vi købte på det site, dog til en noget højere pris end den vi gav. Jeg ved ikke om jeg føler mig rigtig snydt, det passer nok meget godt med min fornemmelse at det ikke var HELT hvad hun gav sig ud for. Jeg havde ikke tænkt på at der kunne være tale om reproduktioner, og hun sagde i hvert fald ikke noget om det.

  Svar
 • Johnny

  30. september 2009

  Hej, købte faktisk et par af disse billeder, jeg synes et par afdem var flotte, men var noget usikker på om det var fedt at købe ved nogen der kommer rundt på den måde…
  anyways, nu har jeg et par, og er et par tusinde fattigere.. om ikke andet er billederne flotte og manden en dygtig snyder :o)

  Svar
  • Trine Louise

   1. oktober 2009

   Hej Johnny. Ja så har du haft det ligesom mig. Jeg synes vi skal holde fast i at vi synes om billederne og at vi synes de er pengene værd.

   Svar
 • morten

  11. februar 2010

  Har lige haft samme oplevelse og gør det aldrig igen. Det startede meget fint og manden var rigtig flink, men der gik kaos i betalingen på deres hjemmeside. Jeg har nu tjekket hjemmesiden og mener at der er tale om en rigtig https hjemmeside. Jeg regner ikke med, at der er svindel med i billedet, men det endte med at blive træls/ eller sagt på en anden måde endte det som en god historie for mine venner, der stadig griner.

  Svar
  • Trine Louise

   11. februar 2010

   Skulle du betale online? Vi betalte kontant på stedet.
   Hvis du har betalt med et dansk udstedt kreditkort er du heldigvis godt beskyttet af dansk lovgivning. Hvis der trækkes et beløb som ikke repræsenterer varer du har købt, kan du bare gå ned i din bank og underskrive en erklæring om at du ikke har modtaget varen, så får du dine penge tilbage.

   Svar
 • Eva

  27. februar 2010

  Har lige købt et maieri men tænkte på kontant, da de ville trække nogle billeder op fra min com. har deres nummer og deres nummerplade nummer samt to email adresser. deres kontonummer.
  De ville have at jeg overførte nogle penge til dem men sagde at jeg ikke havde dankort eller home bank. derfor har jeg fået så mange oplysninger af dem.
  skriv endelig hvis jeg skal sende dig nogle oplysninger.
  VH Eva

  Svar
 • AB

  14. marts 2010

  Jeg har netop oplevet det samme i aftes og har lige skrevet et blogindlæg om oplevelsen. Jeg må indrømme, jeg ikke var helt så åben og tillidsfuld som dig, og dé irriterede mig grænseløst, hvilket endte i et blogindlæg.

  Men dejligt at læse, at det rent faktisk handlede om billederne, at de så var reproduktioner osv. tjaaa….

  Svar
  • Trine Louise

   14. marts 2010

   Hej AB. Jeg har læst dit blog-indlæg, jeg synes det er en god beskrivelse af dine principielle overvejelser om tillid og frygt. Det er vel i og for sig også det der er årsagen til at det faktisk er ulovligt at gå fra dør til dør og sælge ting – så borgerne ikke skal have de overvejelser. Men som du skriver – trods alt godt at opdage at de ikke vil nogen noget ondt.

   Svar
 • Pingback: Trine Louise » Bloggen 2 år

 • Pingback: Trine Louise » Noget om dørsælgere

 • Tanja R. Pedersen

  25. maj 2010

  Hej,

  Vi har købt og betalt 2 malerier den 15/3 2010, men har ikke modtaget endnu. Vi har prøvet at kontakte ham, som kom hjem til os, med uden held. Hvor lang tid gik der inden du modtog dine billeder ? Jeg er lidt bange for at vi er blevet snydt 🙁

  Mvh Tanja

  Svar
  • Trine Louise

   26. maj 2010

   Åh nej, det lyder ikke godt…. I vores tilfælde havde vi billederne stående natten over for at vi kunne beslutte om vi ville købe, og så kom damen dagen efter og fik betaling for dem vi ville købe.

   Svar
 • Tommy Nielsen

  27. maj 2010

  Vi købte et maleri i starten af februar til 7220kr og har ikke set noget til det, og forventer efterhånden at pengene er tabt. Jeg har forsøgt at få kontant på DR til at tage sagen op. Det jo bondefangeri. Vi blev nærmest belejret i over to timer af to dørsælgere, som gav sig ud for at være israelske kunststuderende og følte os pressede til at lukke handelen for at slippe af med dem igen. Hjemmesiden virkede ikke med mit kreditkort, så jeg betalte med en bank overførsel. Det stiller mig endnu dårligere, idet jeg ikke har mulighed for at trække betalingen tilbage. suk! Jeg er bange for, at vi er blevet taget ved næsen. Dørsalg er under alle omstændigheder ulovlig, så det tegner jo ikke ligefrem til at virksomheden er reel, set i bagklogskabens klare lys. Skal vi i fællesskab prøve at råbe kontant op, så denne virksomhed kan blive stoppet?
  Mvh Tommy

  Svar
  • Trine Louise

   28. maj 2010

   Puha, det lyder som om at de mennesker har skiftet metoder til noget meget mere barsk noget siden de var hos os for 1 år siden! Jeg er rigtig ked af at læse at du og Tanja R. Pedersen (se tidligere kommentar) er kommet i denne situation – hvor mange andre er mon omfattet af dette? Jeg får i hvert fald mange hits på min blog på baggrund af google-søgninger på dette emne.
   Vi har netop fået indrammet og ophængt vores malerier og føler os ikke decideret snydt på den måde som tilsyneladende er sket for dig og Tanja – vi har trods alt fået billederne, selvom de er kopier. Jeg formidler gerne kontakt mellem jer, men jeg har ikke selv grundlag til at forfølge sagen for min del.

   Svar
 • Tanja R. Pedersen

  10. juni 2010

  Hej Tommy,

  Vi vil rigtig gerne være med til at gøre noget ved denne sag. Vi delte betalingen i to, første blev betalt med kreditkort og anden gang bankoverførsel. Han var nærmest ikke til at få ud af døren og man følte sig også lidt presset, men rigtig flotte malerier, så derfor var vi også dumme nok til at købe… Selvom vi faktisk var lidt skeptiske 🙁
  Det kunne være rigtig fedt, at få Kontant til at tage sagen op, og høre om der er flere som er i vores sted?!!

  Mvh Tanja

  Svar
 • Rikke

  7. juli 2010

  Hej,

  Vi har netop også lige haft besøg…..og må lige jeg er lidt ærgelig over at se at selv de malerier som de sagde ikke var kopier kan ses på det ovenstående link ovenfor.

  Synes ikke de var anmassende men som alle jer andre havde jeg en del skepsis til dem og der gik lidt tid før de kom indenfor. De gik også og kom tilbage med flere billeder da de mente de kunne finde vores smag….
  Det meget mærkelig var, at de gik hele tiden frem og tilbage til deres bil som vi aldrig så og som var parkeret i et andet hus område. Jeg sagde endda til dem at de da bare kunne kører bilen over til os så de ikke skulle løbe frem og tilbage.

  Jeg jokede til min mand at det sikkert var en mercedes som de kørte i og at de var igang med at tage røven godt og grundigt på os. Og at I morgen når vi kom hjem var huset ryddet for værdier…

  Vi sagde til dem at vi ville tænke over det til i morgen og de lod det billede være hos os som vi måske ville købe. Jeg sagde til dem at de godt kunne tage det med, men de mente det ville blive solgt hurtigt hvis andre så det. Bullshit, de har sikkert 10 andre af det samme slags i bilen.
  Vi fik dem da til at holde billedet op til den væg det skulle hænge på….og tog billede, så havde vi da et billede af dem hvis der skulle ske noget.

  Dagen efter blev jeg og min mand enige om at vi ikke ville købe billedet og min mand mødtes med dem hjemme os os. Dog lå billedet stadig på vores bord da jeg kom hjem og han havde købt det som en gave til mig. Fik det dog pruttet 1000 kr ned.
  Billedet skulle hedde Spot of my heart og er et billede af en Allé af træer i sort/hvid og hvor det forreste træ er frem markeret med stærk rød.
  Det er et fedt billede men føler mig dog gevaldigt snydt efter jeg har læst alt dette.
  Men jeg har altså et billede af de unge mænd hvis det kan bruges sender jeg det gerne….

  Hilsen Rikke og Jesper som er 2800 kr fattigere….

  Svar

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.