Skyggebed

Vi har en temmelig lille rækkehushave, baghaven er nok ikke mere end max. 100 kvm. Den er ret kvadratisk og omkranset af en gammel kraftig hæk på ca. 2 meter – tror nok sorten er lind, og den har tydeligvis stået der siden 1937 hvor rækkehusene blev bygget. Disse faktorer gør at op til halvdelen af haven får meget skygge.

I den solrige side af haven har vi drivhus, rhododendron, et æbletræ og et blandet bed, men i den anden side kan vi ikke rigtig have noget – der er græsplæne, men lige nu er det mest mos.

Det betyder jo så at haven er ‘skæv’ i fordelingen af bede og buske, og det er jeg lidt ked af. Da vi overtog huset for knap 4 år siden var haven meget sparsomt indrettet, men efter at have konsulteret fagbøgerne kan jeg se at en lille have kan virke større hvis der er noget forskelligt at se på. Ved at lave forskellige zoner med eksempelvis små bede, træer, en lille bænk osv. er der mere for øjet at glide henover, og det gør at man føler at haven er mere rummelig end hvis det bare er en firkant med græs.

Vi har længe snakket om hvad vi kunne gøre med den skygge-rige side af haven, og løsningen må jo være at plante noget som tåler skygge. I år har vi taget de første skridt til at etablere et skyggebed. Vi har købt bedkanter i pileflet og afgrænset det område hvor bedet skal være. Det er så planen at fylde jord på, så der kommer en lille niveauforskel, og derefter vil vi plante til med skyggetålende stauder. Jeg ved at der skal være bregner og hosta, og derudover må planteskolen hjælpe os med at finde nogle egnede planter – jeg håber vi også kan finde noget der blomstrer selvom det er i skygge.

Lignende indlæg:


Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.