Pas på med at købe programmer og spil til mobilen

Jeg har en Sony Ericsson w910i, som jeg er glad for. Jeg bruger den meget, bla. til underholdning på min lange transporttid hver dag. Derfor har jeg købt nogle programmer og spil online via telefonen. Jeg har f.eks. købt spil som Zookeeper og Tetris, og jeg har også købt Politikens Mobilordbog så jeg kan slå spanske ord op når jeg er på ferie. Programmerne koster 30-50 kr. pr. styk.

Min telefon har altid haft nogle software-fejl. Af og til genstarter den spontant, hvorefter temaet på telefonen bliver sat tilbage til det som det blev leveret med. Her på det sidste er det blevet oftere og oftere, og det udløses af websider som før har virket. Jeg besluttede mig for at opgradere telefonens software via  Sony Ericsson Update Service.

Jeg vidste godt at denne opdatering ville omfatte mange ting på telefonen, så jeg tog backup af så meget som jeg nu engang kunne ved hjælp af Sony Ericssons eget backuprogram. Jeg sikrede mig at programmer, spil og musik udelukkende lå på hukommelseskortet, for det skulle ikke blive omfattet af nulstillingen. For at være helt sikker fjernede jeg endda hukommelseskortet fra telefonen da jeg foretog opdateringen.

Så var det ellers igang med kablet og Sony Ericsson Update Service – den bekræftede at der var kommet en ny version af software, og efter at have siddet og holdt c-knappen på telefonen nede i noget der mindede om en halv time var telefonen opdateret.

Jeg lagde mine kontakter på telefonen igen og konstaterede til min glæde at jeg nu kunne gå på de websider jeg havde problemer med før. Telefonen virkede også hurtigere og der var endda allerede lavet definitioner til internetforbindelse og MMS-afsendelse.

Men men men – som man nok kan fornemme efter denne lange opbygning – alle mine programmer og spil var væk! Hvordan kan det dog ske, når de ligger på hukommelseskortet?

Jeg har kommunikeret med Sony Ericssons kundesupport, og de afviser sådan set bare at hjælpe da jeg i opdateringsprocessen har accepteret nogle vilkår hvor de fraskriver sig ansvaret for datatab. Når jeg går dem på klingen siger de at når man køber programmer og spil så lægges en del på hukommelseskortet, og når den del der ligger på telefonen fjernes af opdateringsprogrammet er det købte ubrugeligt. Jeg tror der er tale om en form for licens/rettighedsstyring der lægges på telefonen.

Det der gør situationen meget ironisk er at mange af disse programmer og spil er købt hos Sony Ericsson selv. Jeg kan ikke begribe hvordan de kan synes det er fair at sælge programmer og spil til deres egne telefoner, og samtidig designe en opdateringsfunktion til telefonerne som gør det købte ubrugeligt. Opdatering er jo nødvendigt fordi de selv har lavet for dårligt telefonsoftware til at starte med.

Jeg føler at jeg har garderet mig så godt som jeg kunne og taget alle forholdsregler. Men jeg er også godt klar over at jeg accepterer alle mulige langtrukne vilkår når jeg bruger disse tjenester, og jeg kan godt se at jeg har tabt i den her. Tilbage er så bare at forsøge at advare andre forbrugere i håb om at de ikke kommer ud for samme dårlige oplevelse.

Lignende indlæg:


4 kommentarer

 • Mette Aarup-Hansen

  20. februar 2009

  Hvad med at sende en skriftlig redegørelse/klage til SonyErichson ……..det ligner da udnyttelse: opdater og mist alt købt – og køb så noget nyt igen osv.

  Svar
 • Trine Louise Appelby

  22. februar 2009

  Ja jeg synes ikke det holder i længden at sætte sine kunder i den her situation. Hvordan kan man dog lave en forretning ud af at sælge programmer, som brugeren ikke kan tage backup af og som man mister når man opdaterer sin telefon – eller f.eks. sætter hukommelseskortet i en anden/nu telefon for eksempel.

  Ang. klage så har jeg haft kontakt med supporten, som kaster paragraffer i hovedet på mig og siger at de har juraen på deres side, og det har de formentlig også. En ting er i hvert fald sikker: de er fuldstændig ligeglade.

  Svar
 • Betina

  23. februar 2009

  Øv – ja, jeg har også benyttet mig af deres pragtfulde opdateringsfunktion. Man skal jo huske at opdatere, siger alle kloge hoveder. Jeg havde egentlig ikke de store problemer med telefonen og tog også “backup” via deres program. Alligevel mistede jeg alt indhold og ringe- og beskedtoner, som jeg syntes godt om.

  Nu ligger mobilen i en skuffe og jeg har sagt abonnementet op. Og er sur på mig selv over at ha’ jokket i spinaten uden at være klart over det.

  Svar
 • Trine Louise Appelby

  23. februar 2009

  Hej Betina. Ja det er bare så ærgerligt, især når man faktisk prøver at være fornuftig og tage backup. Det eneste gode er at så ved man det til en anden gang 🙁

  Svar

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.