Familiejul

Så er det lige straks jul. December måned er gået godt for mig, jeg har fået købt gaver og lavet forberedelser i det tempo jeg gerne ville. I fredags sendte jeg så mine forældre med flyveren til Californien, hvor de skal fejre jul sammen med min bror. Selv skal jeg holde juleaften med Mads’ familie for første gang. Juleaftensdag holder Mads og jeg dog vores egen juletradition i hævd. Da vi ellers har holdt jul hver for sig har vi vænnet os til at have en hyggestund om morgenen hvor vi nyder juletræet og giver hinanden julegave.

Det, at vi nu ryster posen i år med hensyn til hvor og med hvem vi holder jul, har givet anledning til overvejelser om hvordan jul skal foregå fremover. Der er jo mange muligheder. Vi kan fortsætte med at holde jul sammen og gå ‘på skift’ imellem vores forældre, eller vi kan forsætte hvor vi slap med at holde jul adskilt. Måske skulle man tage over til brormand i Californien og holde jul et år?

Man kan jo også overveje selv at holde jul hjemme. Selvom vi ikke har børn, betragter vi os selv som en lille familie, og jeg har som sådan også lyst til at være hjemme og dyrke den samhørighed der ligger i det. Vi har allerede etableret små traditioner omkring hentning af juletræ og føromtalte julemorgen, og dem nyder vi meget, så måske man også kunne gøre selveste juleaften til sin egen engang?

I år prøver vi for første gang at holde nytårsaften hjemme uden gæster. Så laver vi noget god mad efter vores egen smag og gør i det hele taget tingene på vores egen måde. Jeg glæder mig.

Lignende indlæg:


2 kommentarer

 • Mette

  28. december 2008

  Åhh ja det jule noget der… vi har som du ved jo heller ingen børn og desværre virker det som om at de to familier så tror de ejer os “endnu” mere i julen… nej hvor jeg er træt af det bøvl julen giver.. vi har prøver alt og ofte er det ikke godt nok alligevel, for I har jo ingen børn så I kan da liiige. Nej personer uden børn kan altså også godt blive trætte !!
  Ps konceptet med at holde nytårsaften alene derhjemme og bare være sammen, det prøvede vi for første gang sidste år og det var skønt, vi gentager succesen i år

  Svar
 • Trine Louise

  28. december 2008

  Ja det kan godt være trættende med al den familie-politik der kan opstå omkring julen. Min løsning er dels at forsøge at sige lidt mere fra og dermed ikke forsøge at nå det hele og skulle tilfredsstille alle, og så dels prøve ikke at tage selve juleaften så højtidelig. Efter jeg er blevet voksen tror jeg alligevel at det mere er alt det udenom juleaften der betyder noget for mig – lysene og hyggen i december, at finde en god gave og pakke den flot ind, og så at have det der break i hverdagen når julefridagene kommer.

  Med hensyn til at være uden børn så kender jeg udemærket den der fornemmelse af at børnefamilier synes at man må have oceaner af tid når man ikke har børn. Men sådan er det jo ikke, for så prioriterer man bare nogle andre ting i sit liv (job, motion, hobbies, biografture, afslapning). Mange børnefamilier nedprioriterer disse ting, og forventer måske også at vi som barnefri familie er villige til at gøre det for dem. Det er svært for mig at håndtere det pres, men jeg er alligevel så stædig at jeg synes jeg har ret til at bestemme over min egen tid selvom jeg ikke har børn, og jeg bliver meget vred når børnefamilier tror de kan disponere over ens fritid. Også fordi at det aldrig går den anden vej, det bliver lynhurtigt en underforstået undskyldning for ikke at være en god ven/familiemedlem/kollega at man har børn. Det er som om det er en usagt regel at børnefamilier har lov til at prioritere deres egen familie frem for andre, men det har barnefri familier ikke.

  Svar

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.