Introvert og extrovert

De sidste to dage har vi haft teambuilding-aktiviteter på arbejdet.

Alle i afdelingen havde på forhånd udfyldt et spørgeskema, der indplacerede os alle efter personlighedstyper i MBTI-præferencerne. Første dag handlede om værdier og mål, og hele eftermiddagen snakkede vi om vores personlighedstyper i  teori og øvelser. Anden dag var en dag i Hareskoven med praktiske øvelser, der også relaterede sig til vores typer, og som ellers handlede om samarbejde og feedback.

Min MBTI-indikator er ISTJ. I’et i denne profil betyder at jeg er Introvert, altså indadvendt. Det skal forstås sådan at jeg henter min energi fra min indre verden, jeg vil gerne lige tænke over tingene før jeg handler. Alternativet er ‘E’ for Extrovert, altså udadvendt. Denne indikator bruges om mennesker, der får deres energi fra samvær og interaktion med andre mennesker og handler straks. Der var cirka halvt af hvert i vores afdeling.

Det var ikke en overraskelse for mig at blive indplaceret som indadvendt. Det har været tydeligt gennem både barndom og voksenliv at jeg er indadvendt. Jeg har altid haft behov for at trække mig tilbage og være alene ind imellem, især efter meget intensive oplevelser. Og jeg har nydt at bo alene i 10 af mine voksen-år. Men det er ikke altid sjovt at være en indadvendt type.

Det praktiske teambuilding-program som Dolphin Group havde sammensat til os, tog også udgangspunkt i MBTI og lagde derfor op til at alle personlighedstyper og kompetencer er acceptable – vi alle er forskellige og at det er OK.

Øvelserne var forskellige praktiske opgaver der skulle løses på meget kort tid, og vi skulle forsøge at organisere os hensigtsmæssigt så vi nåede det. Tempoet var højt, og vi nåede ikke at løse ret mange af opgaverne. Pauser var der ingen af, ca 20 minutter til at lave og spise frokost i, og ellers var det bare fuld fart frem.

Det var en hektisk dag, hvor jeg allerede efter få timer havde en knaldende hovedpine. Da vi om aftenen var færdige og skulle afslutte forløbet med en middag på en nærliggende restaurant var jeg fuldstændig udmattet og kunne næsten ikke blinke for bare hovedpine.

Før dette forløb har min chef flere gange sagt at han forventede at det ville blive sjovt. Jeg tror ikke jeg vil kalde det sjovt. Selvom jeg synes det var interessante øvelser, og jeg godt kan se et vist udbytte, så var det meget tydeligt for mig at arrangementer af den art ikke er sjovt for en indadvendt person. Når der ikke er tid til at danne sig et overblik, når der ikke er mulighed for at trække sig tilbage indimellem, så tvinges en indadvendt person faktisk væk fra sin præference.

Det slår mig, at det er lidt ambivalent at starte ud med at anerkende vores forskellighed, og så lave et forløb der kun tillader halvdelen af gruppen at følge sin præference? Det understreger vel hvordan realiteterne på arbejdsmarkedet er; der er fart på og ikke tid til at tænke sig om. Men så kan man ikke forvente at alle synes det er sjovt.

Lignende indlæg:


11 kommentarer

 • Uffe

  12. september 2008

  Jeg føler med dig – og glæder mig over at jeg ikke var blandt deltagerne. Interessant analyse!

  Svar
 • Trine Louise

  13. september 2008

  Tak Uffe, det er rart at føle sig forstået.

  Svar
 • Helle

  10. oktober 2008

  Hej Trine
  Hvor er det rigtigt det du skriver om, at arbejdslivet er fuld fart frem. Jeg er selv introvert og har et arbejde der dræner mig for energi. Jeg ville ønske jeg kunne finde et job som passer til en introvert.
  Hilsen Helle

  Svar
 • Trine Louise

  11. oktober 2008

  Hej Helle
  Jeg kan godt følge dig i ønsket om at finde et job der passer til ens type. Jeg kommer til at tænke over kommunikationsformer. Jeg har tidligere arbejdet et sted hvor kommunikationsformen var mindre direkte – hvor man brugte e-mail, chat og anden elektronisk kommunikation. Jeg oplevede at det gav mig mulighed for at tænke over tingene før jeg svarede, og det var rart. Men det er jo ikke så nemt at søge efter.

  Svar
 • Jens

  21. oktober 2008

  Hej Trine

  Du har også min støtte. Mine MBTI bogstaver er ISFJ og jeg har selv været med på et par arbejds-arrangementer, hvor det mentalt bare gik over stok og sten i 7 timer. Vi fik så 30 minutter til at gøre os klar til middagen. Jeg var nærmest ved at falde i søvn under bruseren og ankom til middagen 10-15 minutter efter de andre, hvilket jeg da også skulle høre et par kommentarer for. Jeg havde glædet mig til at kunne sætte mig ned og spise en god middag, men så skulle der også være events under middagen.

  Jeg blev frustreret over hele forløbet og gav arrangør-gruppen en lidt negativ tilbagemelding. Den kunne de ikke forstå. De havde jo arrangeret dagen så ingen skulle kede sig.

  Svar
 • Trine Louise

  21. oktober 2008

  Hej Jens. Det er barske løjer at der så også skal være events under middagen efter sådan en lang dag. Underligt at man arbejder med den bevidsthed om forskellighed og så alligevel kører I’erne fuldstændig over.
  Hører de slet ikke efter, dem der arrangerer? Det er nok fordi det typisk er E’ere der laver sådan noget – og lederne der beslutter at lave arrangementet er også tit E’ere ik?

  Svar
 • Marianne

  22. maj 2009

  Hej Trine,

  Jeg har læst din historie og kan sagtens følge dit ubehag ved arrangementet. Jeg ville have det præcis lige sådan – og var med stor sandsynlighed blevet væk fra aftenarrangementet. Det interessante er, at min MBTI-profil er ENFP – alligevel har jeg en introvert personlighed, idet jeg kun kan være aktivt handlende udadtil, hvis jeg får de fornødne pauser og time outs, hvor jeg kan være alene og “lade op”. Størrelserne ekstrovert og Introvert er langt mere komplekse, end de fleste tror. Min løsning eller forklaring fandt jeg i erkendelsen af, at jeg har en HSP-personlighed – High Sensitive Person – og det har været meget forløsende. Du kan læse mere på http://www.sensitiv.dk/, hvis du er interesseret.

  Svar
 • Trine Louise

  22. maj 2009

  Hej Marianne.

  Tak for din kommentar. Det lyder rigtig interessant med nuanceringen af intro/ekstrovert – jeg skal straks læse hvad der står på dit link!

  Svar
 • Pingback: Trine Louise » Storkontor

 • Maria

  27. marts 2011

  Hei. Bli med i Facebookgruppen “Kampen for de introverte”.

  http://www.facebook.com/#!/pages/Kampen-for-de-introverte/204558612895674

  Gruppen er akkurat startet opp (fra Norge, men det kan vel bli en nordisk gruppe?), så vi er ikke så mange ennå. Idéen er at vi kan dele artikler etc. om introverthet og fortelle (hvis vi vil og orker) om hvordan vi opplever at det er å være introvert i en ekstrovert verden.

  Svar
  • Trine Louise

   28. marts 2011

   Hej Maria. Tak for din kommentar. Jeg synes det er rigtig godt at gøre lidt oprør imod den vanetænkning der ligger i arbejdsmarkedet på dette område – vi lader som om det er lige godt at være extrovert som introvert, men det er som om de introverte forventes at gå mere på kompromis end de extroverte.

   Svar

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.